Lázár: nő a terrorveszély Magyarországon

Események

Lázár János
Lázár János
Vágólapra másolva!
Nem lesz menekültügyi kormánybiztos, mert nem lehet egy embernek adni ilyen szerteágazó feladatban monopóliumot - válaszolta az Origo kérdésére Lázár János a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: szeptember 16-án a kormány a tervek szerint kihirdeti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, amire addigra a törvény már lehetőséget ad, és amelynek révén a hatóságokra vonatkozó speciális szabályok is életbe lépnek
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül66 bejegyzés
15:34
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Kerítésről és határvadászokról szólt az előző

Huszonkettedik alkalommal tart Kormányinfót Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten Németországot hibáztatta a Keleti pályaudvarnál kialakult káoszért, és arról is beszélt, hogy három eszközzel érik majd el a déli határszakasz teljes védelmét.

Lázár János Németországot hibáztatta Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
15:35
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Kormánybiztosról is kérdezünk

Az Origo a többi közt ezen a héten azt kérdezi majd a minisztertől, hogy tervezik-e menekültügyi kormánybiztos kinevezését. 

15:39
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Menekültválság percről percre

A csütörtöki nap sem volt eseménytelen: hajnalban 700 menedékkérő kelt át Nickelsdorfnál (Miklóshalma) az osztrák-magyar határon. Napközben meghalt az a szíriai férfi, akit két társával együtt elsodort egy gépkocsi csütörtökre virradóra a régi 5-ös úton, Szeged-Szentmihály közelében. Percről percre frissülő tudósításunkat ezen a linken követheti.

Csütörtökön több ezer menekült érkezett a Keleti pályaudvarra Fotó: Polyák Attila - Origo
16:08
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Csúszik a kezdés

Ezen a héten sem kezdődik pontosan a Kormányinfó. Szokás szerint délután két órára hirdették meg a sajtótájékoztatót, de még nem érkezett meg Lázár János. 

16:15
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Az N1TV operatőre is szóba kerül majd

Az Origo tudósítója szerint nagyon sok újságíró akarja megkérdezni Lázár János véleményét az N1TV operatőréről. A nő nemzetközi felháborodást váltott ki, amikor Röszkén elgáncsolt egy kisgyerekkel szaladó menekültet.

Röszke, 2015.09.08. Forrás: Index / Indavideo
16:19
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Megvan az ok, miért késtek

A kormány mindennap helyzetértékelést tart a migrációs krízisről, emiatt csúszott a tájékoztató - kezdte Lázár János.

16:21
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Már 176 ezer illegális határátlépőt számoltak

Eddig 176 ezer illegális migráns lépte át a határt az év elejétől - ismertette a legfrissebb számot a miniszter. 

Ma 12 órakor a győri vasútállomáson már gyorsult a közlekedés, folyamatosan mennek a menekültek Vámosszabadiba, míg a Keleti pályaudvaron mintegy kétezer menekült van, ők is folyamatosan fel tudnak szállni a vonatokra - tette hozzá.

16:22
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Giró-Szász szerepében: Krakkó Ákos

Ezen a héten nem Giró-Szász András, hanem Krakkó Ákos, a Miniszterelnökség sajtófőnöke áll Lázár János mellett a sajtótájékoztatón. 

16:22
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Relatív csúcs dőlt meg

Szerdán 3321 határátlépőt állított elő a rendőrség - ez relatív csúcs a miniszter szerint.

16:23
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Nem győzik cáfolni a téves híreket

A félrevezető híreket nem tudja a kormány olyan tempóban cáfolni, amilyen gyorsan és amilyen mértékben megjelennek a nemzetközi sajtóban - mondta Lázár, aki amiatt panaszkodott, hogy sok téves információ jelenik meg.

Menekültek a Keleti pályaudvaron Fotó: Polyák Attila - Origo
16:25
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Erkölcsi kötelesség a segítségnyújtás

Erkölcsi kötelességük a magyaroknak a menekültek segítése, ahogyan az a délszláv válság idején is történt - emlékeztetett Lázár János, jelezve, hogy a politikai bánásmód miatt hazájukat elhagyni kényszerülőknek menedéket kell adni.

Akik viszont megtagadják a magyar állammal való együttműködést, azok megtagadják azt a segítséget a kormánytól, ami amúgy járna nekik - tette hozzá.

16:27
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Az embereket viszik a segítséghez, nem fordítva

A magyar államnak az is kötelessége, hogy megtartsa a rendet, és ha mégis káosz alakulna ki, azt felszámolja - mondta Lázár, aki szerint az utóbbiba nem tartozik bele, hogy ételt és sátrat vigyenek az autópályán tábort verő menekülteknek. Azt is mondta, hogy az embereket viszik a segítséghez, nem pedig fordítva.

Ételt, italt osztanak önkéntesek egy autóból Röszkén Fotó: Szabó Gábor - Origo
16:29
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Csak a táborokban jár az ellátás

Mindenki kap a táborokban ellátást, de csak ott - tette világossá a miniszter, aki szerint az ezzel kapcsolatos kritikák nem megalapozottak, és azok kérik Magyarországon számon a szolidaritást, akik nem szolidárisak Magyarországgal.

A miniszter egyébként megköszönte mindenkinek a segítségnyújtást, a civileknek, az önkénteseknek és a szeretetszolgálatoknak is. A kormány a következő hetekben a Máltai Szeretetszolgálattal, az Ökumenikus Szeretetszolgálattal és a Vöröskereszttel is együtt kíván működni.

16:30
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Új időszámítás szeptember 15-től

Szeptember 15-én 0 órakor új helyzet lesz - emlékeztetett a miniszter arra, hogy például módosult a menekültkérelmek elbírálásának rendje. A menekülteknek a határon lesz módjuk arra, hogy benyújtsák a menekültkérelmüket. Ennek elbírálása jogerősen legfeljebb 12 nap lehet, míg Németországban jelenleg is egy év - emlékeztetett.

16:31
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Két biztonságos ország is van

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal nem hagyja figyelmen kívül azt a tényt, hogy biztonságos országnak tekinti a magyar kormány Szerbiát és Görögországot is - folytatta Lázár.

Görögországból Macedóniába érkezett illegális bevándorlók áttörnek egy rendőrkordont a határnál fekvő Gegelija közelében 2015. szeptember 7-én Forrás: MTI/EPA/Nake Batev
16:33
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Egy hónappal gyorsabban készülhet el a kerítés

A határt védi majd a műszaki határzár, a rendőrség, és szükség esetén a hadsereg is. Emellett a jog is védeni fogja a határt - hívta fel a figyelmet a közeljövő változásaira a miniszter. A határzár építése kiemelt sebességgel zajlik, és az október 31-i határidőnél talán egy hónappal korábban is elkészülhet - mondta. Jelenleg napi 10 kilométer épül - tette hozzá.

Épül a technikai határzár 2. kerítéssora Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
16:35
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Kevesebben jönnek majd - remélik

További változás szeptember 15-től, hogy már bűncselekménynek számít az illegális határátlépés - jelezte Lázár, aki ettől azt várja, hogy kevesebben jönnek Magyarországra, és akik jönnek, azok is szabályozott keretek között, a határ közvetlen közelében kialakított regisztrációs pontokon teszik ezt meg. Itt ugyanúgy kapnak a menekültek ellátást, mint ahogy most a menekülttáborokban - mondta.   

16:36
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

A szerbekre is hárul feladat

Pintér Sándor belügyminiszter ma egyeztetett szerb kollégájával, mert a kormány álláspontja az, hogy a határon várakozó menekültek ellátásából a szerb félnek is ki kell majd vennie a részét - mondta Lázár.

Magyarország felé tartó menekültek a Szabadka-Szeged vasútvonalon Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
16:37
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Nyílt és burkolt nyomásgyakorlás

Nyílt és burkolt nyomásgyakorlás éri a magyar kormányt, hogy fogadja el a kvótarendszert - mondta Lázár, aki szerint a nyílt és értelmes vita elől nem zárkózik el a kormány, de diktátumokat nem fogad el, és tartja magát a visegrádi négyekkel kötött megállapodáshoz.   

16:38
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Nem engedik a hotspotokat

Az Európai Bizottság gyűjtené hotspotokon táborba a menekülteket a tervek szerint, de egy ilyen, akár százezres nagyságrendű tábor létesítését a magyar kormány minden formában elutasítja - emelte ki Lázár János.

Migránsok befogadására kialakított sátortábor Berlinben Forrás: MTI/EPA/DPA/Ralf Hirschberger
16:41
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Aki nem háború elől menekül, nem maradhat

A nem háború elől menekülők nem maradhatnak Európában - mondta Lázár, aki szerint ez a német álláspont is. Sokan gazdasági lehetőségként tekintenek Európára - emlékeztetett a miniszter. Jelezte, érzékelik, hogy a németek a munkaerőhiányt akarják pótolni a több százezer menekült befogadásával, de ez a kérdés nem csak Németország és a német ipar ügye.

16:42
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Bezzeg a görögök

A magyar kormány betartja a dublini egyezményt és a schengeni előírásokat, míg például Görögország ugyanezekből semmit nem tart be, máshol pedig kerítésekkel védekeznek a bevándorlás ellen. Magyarország a határzárért rengeteg kritikát kap, míg más országokat emiatt nem bírálják - hívta fel a figyelmet.

Regisztrációra várakozó illegális bevándorlókat próbál kerítés mögött tartani egy görög rendőr az Égei-tengerben fekvő Kósz szigetén Forrás: MTI/AP/Jórgosz Karahalisz
16:43
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Nő a terrorveszély Lázár szerint

A titkosszolgálatok folyamatosan jelzik, hogy a szervezett bűnözés rátelepedett a menekültkérdésre, és van a témának terrorfenyegetettséggel összefüggő szála is - mondta Lázár János. Utóbbi kapcsán elmondta: a terrorveszély potenciálisan növekszik Magyarországon.

16:46
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Brüsszel jóváhagyta a paksi bővítést

Az Európai Bizottság a héten arról értesítette Magyarországot, hogy jóváhagyja a paksi bővítés technikai megoldását - jelentette be Lázár. Ahhoz is hozzájárultak, hogy folyamatosan az oroszoktól vásároljon Magyarország fűtőelemeket - emlékeztetett. Így a Paks II. szerződései teljesen kielégítőek - állapította meg a miniszter, hozzátéve, hogy a projekt teljesíti az Euroatom előírásait. 

16:48
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Hárommilliónál több otthonban lesz jelen az állam

Az Első Nemzeti Közműszolgáltató az első félévben 1,2 milliárdos adózott eredményt könyvelhet el - folytatta Lázár János. A cég idővel átveszi a Főgáz után az E-ON és a Tigáz fogyasztóit, így végül 3,4 millió háztartásban lesz szolgáltató a magyar állam.

16:50
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Lesz még rezsicsökkentés

A következő két évben újabb rezsicsökkentésre is lehetőség lesz - mondta Lázár. 2016-ban már minden magyar háztartásban a gázt az állam adja majd, és az áramellátásban majd pedig a távhőellátásban is előrelép az állami szolgáltató - folyatatta.

Minden olcsóbb lesz Forrás: MTI/Marjai János
16:51
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Kihirdetik a válsághelyzetet

Szeptember 16-án a kormány a tervek szerint kihirdeti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, amire addigra a törvény már lehetőséget ad, és amelynek révén a hatóságokra vonatkozó speciális szabályok is életbe lépnek - jelezte Lázár. 

16:53
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Valódi veszélyt jelentenek a terroristák

Az Origo terrorfenyegetésre vonatkozó kérdésére Lázár János azt mondta, hogy minden EU-s tagállamban is növeli a terrorfenyegetettséget, hogy a bevándorlók között lehetnek terroristák, ebben az uniós tagállamok szakszolgálatai szerinte egyetértenek. 

16:55
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lesz menekültügyi biztos

Nem tervezi a kormány, hogy menekültügyi biztost nevezne ki, mert nem lehet egy embernek adni ilyen szerteágazó feladatban monopóliumot - mondta az Origo kérdésére Lázár János, aki szerint a munka összehangolását jelenleg és ezután is a Belügyminisztérium végzi.

16:56
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Napi 80 embert küldhetünk a szerbekhez

Annyi embert adunk át, amennyit a szerbek átvesznek, és jelenleg ez napi 80 fő, a szerb fél hozzájárulása nélkül pedig ez a szám nem emelhető - mondta még az Origo kérdésére Lázár.

16:59
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Minden menekült esete egyedi

A korábbi tervekkel ellentétben nem lesznek Szerbia felé nyitottak a határszélen létrehozandó menekülttáborok, mert erre nem lesz szükség - mondta Lázár János. Hozzátette: nem tudja megmondani, hogy mindenkit azonnal visszatoloncolnak-e a magyar hatóságok a biztonságos országnak tekintett Szerbiába, mert minden eset egyedi.

Rendőrök zsemlét osztanak a röszkei idegenrendészeti előállító és sátortábor kerítésénél Forrás: MTI/Ujvári Sándor
17:00
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Lehet még vita a biztonságos országokról

Mi lesz, ha az Európai Bizottság biztonságos országok listáján nem lesz rajta Szerbia? - kérdezték Lázártól, aki annyit mondott: jelenleg ez nemzeti hatáskör, és Magyarország biztonságos harmadik országnak tartja Görögországot és Szerbiát is.

17:03
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Nem akadályozható a menekültek mozgása

Még a szeptember 15-ig tartó türelmi időig előfordulhat, hogy a magyar hatóságoktól függetlenül valaki elmegy Hegyeshalomra, és megjelenik az osztrák határon, mert a menekültkérelem elbírálására várók szabad mozgása nem korlátozható, erre a magyar kormánynak nincs joga, sem pedig a MÁV-nak nincs joga igazoltatni - mondta Lázár.

17:04
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Lesz határkapu a sínen

A vasút is le lesz zárva lényegében - mondta Lázár János, utalva arra, hogy a szerb-magyar határon, ahol a síneken jelenleg is folyamatosan érkeznek a menekültek, ott egy kapuval zárják el az utat majd.

Menekültek a Szabadka-Szeged vasútvonal töltésénél Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
17:06
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Nem biztos, hogy elmehetnek

A menekülttábort sem biztos, hogy elhagyhatják majd a menekültek szeptember 15-e után - derült ki Lázár szavaiból. A jog lehetőséget ad arra, hogy zárt táborrá változtassák a menekülttáborokat, de ezt nem alkalmazzák és nem is tervezik - mondta Lázár.

17:07
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Nem hallotta Lázár még Hendét leszidni

Nem emlékszik olyan ülésre Lázár János, ahol Hende Csabát bármikor is leszidta volna Orbán Viktor - válaszolt a miniszter a honvédelmi tárcavezető távozásának körülményeit firtató kérdésre.

Hende Csaba, honvédelmi miniszterként, a kerítésépítés megkezdésekor tartott sajtótájékoztatón

Fotó: Szabó Gábor - Origo
17:09
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Macedónia és Szerbia mint embercsempész?

Macedónia és Szerbia mint állam, vagy embercsempészek vagy rendőrök profin szervezik meg a menekültek magyar határra eljutását, ezért lényegében az embercsempészekkel áll háborúban Magyarország - mondta Lázár.

17:11
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Aligha lesz Fidesz-alelnök Lázár

Aki kormányzati tisztséget vállal, az ne viseljen párttisztséget, ezt magára nézve kötelezőnek tartja - mondta a miniszter arra a kérdésre, hogy miután Pokorni Zoltán bejelentette, hogy nem indul újra a Fidesz alelnöki posztjáért, bejelentkezik-e erre Lázár János.

17:11
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Ezt már Lázár János sem érti

Tompára és Ásotthalomra senki nem megy, csak Röszkére érkezik napi több ezer menekült - ezt Lázár János nem érti.

17:15
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Fél lábbal itt, fél lábbal Szerbiában?

Akik már benyújtották a menekültkérelmüket, azokat nem lehet visszafordítani Szerbiába - igyekezett tisztázni a helyzetet Lázár. Közvetlenül a határon lesznek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal pontjai, így lesznek olyan menekültek, akik az ügyintézésre várva a szerb oldalon állnak majd - tette hozzá.

Fiatal szír menekültek egy csoportja tanakodik a határ szerbiai oldalán Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
17:18
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Megriadnak majd a menekültek

A menekültek megriadnak majd a kerítéstől, a jogi fenyegetettségtől, és a határ magyar oldalán álló rendőröktől, valamint katonáktól - derült ki Lázár szavaiból, hogy miért nem érkeznek majd szeptember 15-e után illegálisan, a zöldhatáron át menekültek. Pintér Sándor is elmondta a szerb kollégájának, hogy aki nem adja be a menekültkérelmét, az nem is jöhet Magyarországra, hanem Szerbiában marad - magyarázta.

17:21
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Nem is lesznek tranzitzónák

Valójában nem szerencsés már tranzitzónáknak nevezni azokat a helyeket, ahol a menekültek belépnek Magyarországra, és megindítják a menekültügyi eljárást velük - derült ki Lázár szavaiból, aki arra is utalt, hogy ezek a pontok ugyan nem fogdák lesznek, de őrzik majd őket. Olyanok is lesznek, akiket ügyük intézéséig átmenetileg menekülttáborokba visznek - tette hozzá. 

17:22
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Súlyos hibát vétettek a németek

Az, hogy Németország kiállt, és azt mondta, hogy vár mindenkit, az azt eredményezte, hogy a menekültek nem akarnak a magyar hatóságokkal együttműködni - mondta Lázár, aki szerint a németektől ez súlyos hiba volt.    

17:27
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

"Anyáznak minket folyamatosan"

Megszállnának bennünket, vagy mi lenne? - kérdezett vissza Lázár arra a felvetésre, hogy mi lesz, ha az EU nem veszi figyelembe a magyar kormánynak a kvótarendszert elutasító álláspontját. Folyamatosan anyáznak minket, nem a sajtó, hanem uniós politikusok - mondta Lázár.

17:28
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Vérlázító, amit az osztrák kancellár mondott

Vérlázító és minősíthetetlen, amit az osztrák kancellár megengedett magának a minapi nyilatkozatában Orbán Viktorral szemben, ilyen nem fordult elő 25 éve - emelte ki Lázár János. 

17:30
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Megismételte: nem lesz tűzparancs

Szeptember végén fordulhat elő legkorábban az, hogy a Magyar Honvédség a határzár építésén kívül más feladatra is bevethető lesz a határvédelembe, de tűzparancsot akkor sem kapnak a katonák - ismételte meg sokadszorra a miniszter.

17:31
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Az EU nem a megoldás, hanem a probléma

Az EU nem a megoldás, hanem a probléma - állapította meg Lázár. 

17:32
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Simicskó teljes jogkörű miniszter

Simicskó István ugyan esküt nem tett még az Országgyűlés előtt, de ettől még az alaptörvény szerint teljes hatáskörben látja el új feladatát - mondta Lázár az új honvédelmi miniszterről.

A honvédségre költött forrás 2016-tól jelentősen növekszik majd - tette hozzá. 

17:34
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Még 2-3 befogadóállomás épül

Orbán Viktor arra utasította a belügyminisztert, hogy még 2-3 befogadóállomás építésére tegyen javaslatot, ez két héten belül megtörténik.

Egy már menekültstátusszal rendelkező ember ellátása több mint 4 ezer forint, összességében pedig több tízmilliárd forintot költött eddig a magyar kormány a menekültáradattal kapcsolatos intézkedésekre - hangzott el.

17:35
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Hende keveset épített?

Nem tudja Lázár János, hogy Hende Csaba minisztersége idején mennyi kerítés épült a határon naponta, de az biztos, hogy tegnap, mikor már nem ő volt a miniszter, akkor már 10 kilométer épült - mondta Lázár.

17:37
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Szegeden döntenek a menekültkérelmekről

Szegeden folytatják le a menekültügyi eljárásokat a bírák, nem a határon - erősítette meg az Origo információját a miniszter.  

17:37
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Széles jogi keretek vannak

Széles uniós és hasonlóan széles magyar jogi keretek vannak egy-egy menekültkérelem elbírálásakor - mondta Lázár.

A kérelem jogerős elbírálása legfeljebb két hetet vesz majd várhatóan igénybe - ismételte meg.

17:39
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Lehet új helikopterflotta

A kormány álláspontja az, hogy szükség van új helikopterflottára, de konkrét kormánydöntés még nincs, a jövő évi honvédelmi költségvetésben ez még nincsen benne, a büdzsé növekedésének NATO-feladatok ellátása az oka - mondta Lázár. 

17:41
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor nagyvonalú ember

Orbán Viktor nagyvonalúan túllépett az osztrák kancellár által rá tett megjegyzéseken, sőt kész arra, hogy a kancellárt Budapesten fogadja - beszélt még egy kérdésre válaszolva a két politikus közti viszonyról Lázár, megemlítve, hogy könnyebb lenne kettejük kapcsolata, ha az osztrák kancellár "megadná a magyar miniszterelnöknek azt a tiszteletet, ami jár neki".   

17:42
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Nem tudni, kik lesznek az új államtitkárok

Sem a miniszterré előlépett Simicskó István sportügyi államtitkári helyére, sem pedig a korábban távozott egészségügyi államtitkár helyére nincs még új ember - mondta Lázár.

17:43
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Pár hét múlva nyithatnak az új táborok

Csak hetek kérdése, hogy megnyíljanak az új menekülttáborok, akár az ország nyugati felében - mondta Lázár.

17:44
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Felmérhetetlen az egészségügyi kockázat

Nem lehet felmérni a valós egészségügyi kockázatot, mert a menekültek nagyon nagy része - 14 ezerből mintegy 13 ezren - nem vetik alá magukat a vizsgálatoknak - hangzott el.

17:46
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Más dolog a mentőhelikopter

Külön kell kezelni a mentőhelikopter-flottát a katonai helikopterek beszerzésétől, ezért előbbi helikoptereket egyelőre tovább bérlik - mondta Lázár. 

17:47
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Megadja a kormány a tiszteletet

Megadja a kormány a tiszteletet a muzulmánoknak éppúgy, mint mindenki másnak - mondta Lázár arra reagálva, hogy a Magyar Iszlám Közösség egyik alelnöke szerint a kormány iszlámellenes.

17:50
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Az ellenzék kihasználja a lehetőséget

A magyar ellenzék kihasználja a kínálkozó lehetőséget akkor, amikor a nemzetközi sajtó kormányt ért bírálatait szítják vagy támogatják - állapította meg a miniszter.  

17:52
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Magyarország saját magával határos

Magyarország saját magával határos országként magyarokat tud behívni, ha nem születne valamiért a kormány szándékaival ellentétben a jelenlegi határokon belül sok gyerek, semmiképp nem akarja viszont a kormány azt, hogy menekültek érkezzenek a demográfiai adatok javítása érdekében - mondta Lázár. 

17:58
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Csökken a kivándorlás Nyugat felé

Sokkal kisebb lesz a kivándorlás Nyugat felé Magyarországról szeptember 15-e után, mint most - mondta Lázár. Egyszerűen azért, mert nem tudnak majd ilyen nagy számban bejönni, mint most - magyarázta, hozzátéve: nem akarják feltétlenül őrizni a menekülttáborokat, hogy ne lehessen kijönni onnan.

18:03
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Az észszerűség diktálta a változtatást

Miért nem lesznek tranzitzónák? - kérdezték Lázár Jánostól. Azt válaszolta, a változást az észszerűség diktálta. Úgy vélte, pozitív változás, hogy a kérelmet benyújtónak nem Szerbiában kell megvárnia, hogy két hét alatt döntés szülessen.

Helytelen döntés lett volna, ha visszatoljuk a menedékkérőket Szerbiába, ők Magyarország területén lesznek, ott a határnál, vagy máshol az ország területén. Akik még nem nyújtották be a kérelmüket, őket máshogy kell kezelni, ők Szerbia területén várakoznak majd - tette hozzá. 

18:05
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Egymilliárdért bonthatják a pécsi magasházat

A következő kormányülésen felmerül a pécsi magasház ügye - mondta Lázár, aki szerint a gyors bontás lenne a megoldás, ez viszont sok pénzbe, mintegy egymilliárd forintba kerülne.

18:09
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Ha áttörnek, akkor sincs tűzparancs

Fegyvertelen civilekkel szemben fegyver alkalmazására nem kerülhet sor - erősítette meg az Origo kérdésére Lázár János, megjegyezve: ezt betartva viszont a határon a rendőröknek - és esetleg - a katonáknak az lesz a dolguk, hogy megvédjék a határt és a hazájukat, ha esetleg akár több ezer menekült át is törné egyszerre a határzárat.

18:12
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Vége a Kormányinfónak

Véget ért a 22. Kormányinfó.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről