Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök előtt tesznek esküt a Hősök terén azok a próbaidős rendőrök, akiket ezután – korlátozott jogkörökkel, lévén szakközépiskolás tanulók – kivezényelnek a magyar–szerb határra. A csaknem 900 próbaidős fiatal a Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatóságán teljesít majd szolgálatot a határ védelmére küldött határvadászszázadok tagjaiként. Kövesse velünk az eseményeket percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül14 bejegyzés
12:42
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Több mint kétezren lesznek

A most eskütételre készülő próbaidős rendőrök a már szeptember elsején létrejött Határrendészeti Igazgatóságon belül kapnak feladatot a magyar–szerb határon. Mint arról az Origo is beszámolt, a próbaidős rendőrök önálló intézkedési jogkört nem kapnak, de a csaknem 900 fiatal jelentős részét alkotja az összesen 2106 fős határvadászszázadoknak.

12:43
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Helikopter, kutya és ló segíti őket

A Határrendészeti Igazgatóságon belül a határvadászegységek szeptember 15-étől dolgoznak, szükség esetén a létszámuk 3600-ra bővíthető. A bevetési központ Szegeden lesz, de Kiskunhalason is kialakítanak egy egységet. Az igazgatóság munkáját helikopteres, kutyás és lovas járőr is segíti.

Már most is sok rendőr van Röszkénél Fotó: Polyák Attila - Origo
12:56
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

A kaput is őrizhetik

Miközben Orbán Viktor a Hősök terén mond beszédet a próbaidős rendőrök előtt, Röszkénél még mindig folyamatosan érkeznek a menekültek Magyarország területére. Leginkább a vasúti sínek mentén jönnek, ahol nem épült kerítés, de mint arról az Origo beszámolt, az áthaladás akadályozására kaput építenek a sínekre.

Itt áll majd a kapu a síneken Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Eközben kilométeres dugók alakultak ki a német–osztrák határnál hétfőn reggel, miután Berlin előző nap a menekültválság miatt ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést.

13:04
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Csaknem ezren állnak a napon

Felsorakozott a mintegy 900 próbaidős rendőr az eskütételre a Hősök terén, ahol tűz a nap.

13:06
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

A BM a miniszterhelyettest küldte

Mivel Pintér Sándor belügyminiszter Brüsszelben, az EU-tagállamok belügyminisztereinek értekezletén vesz részt, a szaktárcát az avatáson Kontrát Károly államtitkár, miniszterhelyettes képviseli.

13:09
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Eskütétel

Vigyázzba vágta magát a sok száz próbaidős rendőr, kezdődik az eskütétel. A sapkájukat levették, a kezüket eskühöz emelték. A tömegben több nőt is látni. Az esküben szerepel: szolgálati kötelezettségeiket akár életük kockáztatásával is teljesítik. Az esküszöveg szerint egyébként minden próbaidős rendőr őrmesteri fokozatot kapott.

13:11
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán: a szülőké a köszönet

A szülőknek mond köszönetet Orbán Viktor, mert ilyen "derék fiatalokat adtak a hazának".

13:12
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Rendkívüli idők ezek

"Kizökkent a világ, rendkívüli időket élünk" - kezdte a miniszterelnök a magyarázattal, hogy miért tesznek az eddigi szokással ellentétben még nem végzett rendőrök esküt.

13:13
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

A történelem ránk rúgta az ajtót

"A történelem ránk rúgta az ajtót, megértettük, hogy a rend és a biztonság nem magától értetődő adomány" - mondta Orbán. "A délszláv háború óta nem álltunk szemben ilyen kihívással: annyi ember érkezett Magyarországra rövid idő alatt, mint Szeged teljes lakossága" - tette hozzá a kormányfő. 

13:14
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Példásan helytálltak

"Másképp képzeljük el a magyar és az európai jövőt, nem akarunk káoszt" - ilyenkor felértékelődik a rendőrök szerepe Orbán szerint. A kormányfő jelezte: az elmúlt időszakban a rendőrők példásan helytálltak.

13:16
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Meg kell védeni a magyar életformát

Meg kell védeni Magyarországot és Európát is, és a magyar életformát is - folytatta Orbán. "Jogunk van hozzá, hogy meghatározzuk, ki jöhet be az országba, és ki nem" - tette hozzá.

13:17
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Az egyenruha alatt szív is van

"Önök becsapott emberekkel, indulattal és agresszióval fognak találkozni" - figyelmeztette a rendőröket Orbán. "Az egyenruha alatt szív is van, nemcsak izom, legyenek emberségesek" - hívta fel az avatottak figyelmét a kormányfő.

13:20
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Kitüntetéseket oszt a kormányfő

Az ünnepélyes eskütétel és a beszéd után a rendezvény zárásaként a miniszterelnök kitüntetéseket, elismeréseket ad át a színpadon rendőröknek és büntetés-végrehajtási dolgozóknak.

13:23
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Keddtől új időszámítás

A most esküt tett és a magyar-szerb határra vezényelt próbaidősök feladata - rendőri felügyelet mellett, önálló intézkedési jog nélkül - a keddtől életbe lépő új jogszabályi rendelkezések betartatása lesz. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy szeptember 15-től már nem szabálysértés, hanem - mint arra Orbán Viktor is felhívta a figyelmet beszédében - bűncselekménynek számít az illegális határátlépés. Éppúgy, mint a határzár megrongálása vagy az építési munka akadályozása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről