Merkel: Németország nem fogad be mindenkit

Események

Röszke, korábban idegenrendészeti örizetnek használt mmenekülttáboba kíséri a rendőrség menekülőket.
Fotó:Dudás Szabolcs menekültek
Röszke, korábban idegenrendészeti örizetnek használt mmenekülttáboba kíséri a rendőrség menekülőket. Fotó:Dudás Szabolcs
Vágólapra másolva!
Minden menekültet befogadott Németország a "mozgalmas" hétvégén, de nem mindenki maradhat közülük - mondta Angela Merkel német kancellár. Eközben elérte a szerb-magyar határt az újabb menekülthullám, Röszkén 2000-2500 menekült érkezésére készülnek. A határátkelő mellett hiába nyitottak új regisztrációs pontot, visznek menekülteket a régi, hírhedt hangárba is, mert olyan sokan vannak. A rendőrség helikoptert is küldött a határsáv fölé. Az Origo tudósítói ma is ott vannak, ahol az események történnek. Kövessék velünk a híreket percről percre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül135 bejegyzés
12:26
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Érdemes előbb kimenni a Keletibe

Az induló járatoknál nincs késés a Keleti pályaudvaron, csak az érkezők között. Néhány nemzetközi járat késik csak. Az M1 Híradó szerint azonban érdemes előbb kimenni, ha a Keletiből indulunk ma valahová, mert nem tudni, mikor jön esetleg egy nagyobb migránscsoport, akik miatt többet kell sorban állni.

Hegyeshalomra induló belföldi járatra vásárolnak jegyet a menekültek a Keleti pályaudvaron Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A pályaudvaron egyébként több kiírás, térkép, útvonalak, a vonatok indulását jelző időpontok segítik a menekülteket, nyugodt a légkör. Kövesse élőben az Origo tudósítóival a menekülthelyzetet. A korábbi bejegyzésekért fotókért, videókért kattintson ide!

12:27
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb menekültcsoport indult el gyalog az osztrák határ felé

A migránsok egy újabb csoportja indult el gyalog a Győr melletti Vámosszabadiból az osztrák határ felé - hangzott el az M1 vasárnap délelőtti híradójában.

A tudósítás szerint mintegy százan lehetnek, akik az út mentén, gyalog indultak az osztrák határ, illetve Bécs felé. Az M1 képei szerint a migránsok rendezetten gyalogolnak az út szélén, a közúti forgalmat nem akadályozzák.

12:29
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Százak Hegyeshalomnál

A határ osztrák oldalán viszonylag rendezetten, de nagy tömegben várják a menekültek, hogy busszal továbbvigyék őket a vasútállomások felé, ahol felszállhatnak a Németországba tartó vonatokra.

12:30
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb ezrek érkeztek Macedóniából Szerbiába

Éjszaka újabb több ezer migráns érkezett Macedóniából Szerbiába, a szerb-macedón határhoz közeli Presevóban jelenleg is több mint kétezren várnak arra, hogy nyilvántartásba vegyék őket, és megkapják a 72 órás tartózkodást biztosító engedélyt.

A közmédia helyszínen tartózkodó tévés tudósítója szerint az emberek egyre feszültebbek, több szóváltás is történt a várakozók között, verekedés azonban nem volt.

12:32
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Röszkén nagy a rendőri készültség

Viszonylagos nyugalom van, de rohamrendőrök, rendőrök nagy létszámban vannak jelen. Buszok várakoznak, hogy a regisztráció után továbbvigyék a menekülteket. Sokan bóklásznak Röszke és a zöldhatár környékén.

Röszkén, a korábbi idegenrendészeti őrizetnek használt menekülttábor előtt bebocsátásra várnak a zöldhatáron érkezett menekültek Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
12:33
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Keresztény hitre térnek a menekültek Berlinben

A berlini Szentháromság evangélikus templomban több száz, főleg iráni és afgán menedékkérő keresztelkedett meg az utóbbi napokban. Többségük azt állítja, hogy meggyőződésből lett keresztény, de az AP tudósítója szerint nincs kizárva, hogy a döntésben az is befolyásolta őket, hogy esetleg könnyebben kaphatnak menekültstátuszt, ha arra hivatkozhatnak, hogy a vallásuk miatt üldözik őket.

12:34
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Folyamatosan bírálják el a menedékkérelmeket

Szombaton majdnem ezer illegális határátlépőt fogott el a magyar rendőrség, közben folyamatosan zajlik a menekültek regisztrációja. Az ORFK sajtótájékoztatóján friss statisztikákat közöltek a menekülthelyzetről.

12:36
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Új idegenrendészeti szállás nyílt Röszkén

Ide hozzák be a menekülteket, regisztráció után pedig innen viszik őket buszokkal az ország többi menekültszállására.

Röszkén a táborba kíséri a rendőrség a menekülteket. Ha regisztrálnak, továbbutazhatnak Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

12:38
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Rohamrendőrök Röszkén

Sisakos, pajzzsal felszerelt rendőrök próbálják visszatartani a buszra felszállni akaró illegális bevándorlók tömegét Röszkén, a Dugonyi úti gyűjtőponton Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
12:38
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Nyugodt a hangulat a Keletiben, rendben indulnak a vonatok

A tegnapihoz képest a Keletinél a nyugodt helyzet változatlan. Alig van néhány menekült, mivel a vonatok is rendben elindulnak. A 10:38-kor Győrbe induló vonaton egy menekülttel sem találkoztunk, legtöbben a 11:10-es, Hegyeshalomba induló vonatra szálltak fel.

A soproni vonat szinte teljesen üres, így indult el:

Forrás: Origo
12:39
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Nem kell gyalogolniuk

Folyamatosan indulnak hajnal óta a Keletiből a vonatok Hegyeshalom felé. A Hír TV értesülése szerint a vonatokról átszállítják majd a menekülteket egy Ausztriába tartó vonatra, így nem kell gyalogolniuk.

12:44
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Így tájékoztatják a Keletiben a menekülteket

Forrás: Micskei Lajos - Origo

Arab nyelven is adnak tájékoztatást a menekülteknek az induló vonatokról. A közlekedés problémamentes.

12:46
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

A menekültek rendezetten szállnak fel az induló vonatokra

Nincs tolongás, kisebb csoportokban érkeznek és szállnak fel a Hegyeshalomba tartó vonatokra.

Forrás: Micskei Lajos - Origo
12:49
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

11 ezer menekültet szállított Németországba az osztrák vasút szombaton

Tizenegyezer, Magyarország felől érkező menekültet szállított Németországba az osztrák állami vasúttársaság (ÖBB) szombaton - közölte a vállalat szóvivője. 

Az ÖBB tájékoztatása szerint vasárnap reggel 9 óráig további nagyjából 2200 menekült hagyta el vonatokon a bécsi Nyugati pályaudvart. A pályaudvar környékén és az osztrák főváros más részein felállított átmeneti szállásokon mintegy ezer menekült töltötte az éjszakát vasárnapra virradóra, Burgenlandban pedig további 1500 embert szállásoltak el - közölte a rendőrség és a Caritas segélyszervezet.

A magyar-osztrák határnál lévő Nickelsdorfból a nap folyamán ezer menekültet visznek autóbuszokkal Salzburgba, a német határhoz, 400 embert pedig vonaton szállítanak el a magyar határtól az osztrák hatóságok - közölte a burgenlandi rendőrfőkapitány-helyettes, Christian Stella.

12:53
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Magyarkanizsán várják az újabb rohamot

Kiürült éjjel a magyarkanizsai menekültszálló. Az Origo tudósítója csak mintegy 300 menekültet látott benne délelőtt, ők hajnalban értek ide, most pihennek, töltik a telefonjaikat.

Kiürült a szerbia Magyarkanizsán a menekülttábor, de estefelé valószínűleg már más lesz a kép Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Délutánra várják a menekültszálló munkatársai az újabb hullámot, akkor érnek majd ide számításaik szerint a Szerbián átutazó menekültek. Eközben épül a határon a kerítés, mindenfelé hallani a cölöpverők hangját.

13:18
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

A CSU bírálja Merkelt

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter szerint a menedékkérők beengedése "teljesen rossz jelzés", és a döntést korrigálni kell. Ezzel az egész párt elnöksége egyetért a Bild am Sonntag értesülése szerint.

A CSU a koalíciós egyeztető tanács vasárnap esti ülésén napirendre akarja venni "Németország befogadóképessége" ügyét, és arra törekszik, hogy hozzanak döntéseket a menekültek beáramlásának korlátozásáról.

A koalíciós szociáldemokrata párt ugyanakkor a védelmébe vette a szövetségi kormány döntését.

Felirat a Keleti pályaudvarnál - a menekültek Németországról és Angela Merkelről írnak Forrás: Dudus Ágnes

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi lap szerint a menekültügyre az idén nagyjából 10 milliárd eurót kell fordítani.

A helyi önkormányzatoknak egy év alatt fejenként 12-13 ezer eurót kell fordítaniuk a menedékkérők elhelyezésére, ellátására - a készpénzes és természetbeni juttatásokra -, valamint egészségügyi ellátására és a kapcsolódó közigazgatási feladatok elvégzésének költségeire.

13:20
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Szolidaritást sürget a lengyel püspöki kar elnöke

Minden lengyelországi egyházközségnek készen kell lennie az üldözöttek befogadására - mondta Chelmnóban vasárnapi prédikációjában az európai migrációs hullámra utalva Stanislaw Gadecki érsek, a lengyel püspöki kar elnöke.

A katolikus egyház a legrugalmasabban működő nem állami struktúrának számít Lengyelországban. Az Estera nevű alapítvány nemrégen 300 szíriai keresztény család befogadását szervezte meg, ebből 167-en már meg is érkeztek Lengyelországba.

13:35
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Gyalog Ausztriába

A migránsok egy újabb csoportja indult el gyalog a Győr melletti Vámosszabadiból az osztrák határ felé - hangzott el az M1 vasárnap délelőtti híradójában. A tudósítás szerint mintegy százan lehetnek, akik az út mentén gyalog indultak az osztrák határ, illetve Bécs felé. Az M1 képei szerint a migránsok rendezetten gyalogolnak az út szélén, a közúti forgalmat nem akadályozzák.

13:44
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Csaknem tízezer menekült Bajorországban

Bajorországba 6780 Magyarországról indult menedékkérő érkezett szombaton vonattal. Vasárnap reggel további 1200 ember érkezett, és dél körül várható egy újabb vonat 450 emberrel. A tartományok közötti tehermegosztás rendszere alapján osztja el a menedékkérőket a 16 tartomány között. Így a Bajorországba érkezők közül sok embert rögtön továbbszállítanak más tartományokba. Az Origo tudósítói ott vannak a menekültekkel, beszámol sorsukról, a kormány intézkedéseiről, és a nemzetközi fejleményekről is.

13:49
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

17 000 menekültet kell sürgősen evakuálni Leszboszról

Az ENSZ 17 000 menekült sürgős kitelepítésére szólít fel Leszbosz szigetéről, ahol a bevándorlók nyomorúságos körülmények között várnak a regisztrációra, hogy továbbhaladhassanak a görög félsziget felé - olvasható a The Telegraphon. A menekültek Mytilene kikötővárosban várják, hogy elkészüljenek a papírjaik, és elindulhassanak Athénba. A városban csak egy apró iroda végzi a tömegével érkezők regisztrációját, és csak két rendőr dolgozik az ügyön. 

Az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának képviselője, Alessandra Morelli a The Telegraphnak elmondta, hogy az ENSZ a Leszboszon rekedt bevándorlók minél sürgősebb továbbengedésére szólítja fel a görögöket. A terv az, hogy a menekültek papírok nélkül is továbbindulhassanak.

A menekültek száma elképesztő: csak szombaton 6800-an érkeztek meg a müncheni vasútállomásra, a német határokat pedig mintegy 8000-en lépték át aznap.

14:00
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Hamburgerezés Magyarkanizsán

A menekülttábor előtti hamburgeres büfénél állnak sorba a bevándorlók a szerbiai Magyarkanizsán Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
14:10
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Nickelsdorfban több százan töltötték az éjszakát egy parkolóban

Mostanra már szinte teljesen kiürült a helyszín, de több száz menekült csak a határ túloldaláig jutott az éjszakára - hangzott el az M1 híradójában. Folyamatosan érkeznek a bevándorlók, őket buszokkal viszik tovább. A helyszínen rengeteg sátor, szemét és lom maradt a menekültek után.

A probléma oka az volt, hogy nem biztosítottak elég buszt az éjszakára, de több menekült csak elfáradt, és úgy döntött, hogy megpihen a parkolóban. Többüket kórházba kellett szállítani, mivel hideg volt az éjszaka.

14:11
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Közvetlen jegyet is lehet már váltani Németországba

Az M1 információi szerint már nem kell átszállniuk a menekülteknek a határon, közvetlenül is eljuthatnak Németországba.

14:12
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Hegyeshalomnál megállnak a vonatok

A MÁV vonatait Hegyeshalomnál megállítják, ott a menekülteknek át kell szállniuk az osztrák vasúttársaság vonataira, amelyekkel Ausztria belsejébe, illetve Németországba mehetnek. Tehát folyamatosan utazhatnak el a Keletiből nyugatra a bevándorlók. A pályaudvaron arab nyelvű feliratok is tájékoztatnak a vonatok indulási időpontjáról, helyéről. A Hír TV tudósítója szerint az osztrák railjetek nem jönnek át Magyarországra, megállnak a határon.

Arab nyelvű tájékoztatók a Keletiben Forrás: Micskei Lajos - Origo
14:18
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Bírálja Merkelt az egyik német kormánypárt

Németország minden, menekültstátuszra jogosult embert befogad, a többieket azonban visszaküldi - erősítette meg a német kancellár. Közben a német kormánypártok egyike, a bajor konzervatív Keresztényszociális Unió (CSU) bírálja Angela Merkelt döntéséért a Magyarországról indult menedékkérők beengedéséről.

Csak a menekülteknél arat osztatlan sikert a német kancellár hozzáállása Forrás: AFP/Christof Stache
14:39
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

A halálkamion is ugyanitt volt

Hegyeshalomnál a kamionterminálon gyűjtötték össze a menekülteket. Ez az a terminál, ahová azt a kamiont vitték, amelyben 71 menekült holttestét találták meg két hete.

A burgenlandi rendőrség augusztus 27-én Parndorfból egy nickelsdorfi fagyasztóállomásra szállította azt a kamiont, amiben a holttesteket megtalálták Fotó: Origo

Egy órája mindenkit - mintegy ezer embert - buszra tettek, és Bécsbe, a pályaudvarra viszik őket.

14:41
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Kitiltanák Orbánt a svájci szociáldemokraták

A svájci kormánykoalíció második legerősebb pártjának, a Svájci Szociáldemokrata Pártnak az elnöke kérte egy vasárnap megjelent interjúban, hogy az alpesi ország fagyassza be Magyarország pénzügyi támogatását az ottani emberi jogi helyzet és a menekültbotrány miatt. Christian Levrat ezenkívül azt javasolja a svájci hatóságoknak, hogy tiltsák meg Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a Svájcba való belépést.

14:55
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Ciprusnál több mint száz szíriait mentettek

A szíriai háború elől menekülő több mint száz embert mentettek ki vasárnapra virradóan egy megrongálódott hajóból a Földközi-tengeren, a ciprusi partok közelében - értesült az AFP hírügynökség a ciprusi hatóságoktól.

A 114 embert - köztük 54 nőt és gyereket - szállító kis halászhajó Larnaka kikötőjétől mintegy 60 kilométerre rongálódott meg, de a rajta utazóknak nem esett bajuk. Egy ciprusi mentőegység szállította a menekülteket a kikötőbe.

15:03
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Pápa: a plébániák fogadjanak be menekült családokat

Ferenc pápa arra szólított fel vasárnap minden európai plébániát, vallási közösséget, rendházat, hogy fogadjon be egy menekült családot, és bejelentette, hogy ebben példát fog mutatni, élen fog járni a két vatikáni plébánia, amelyek már a következő napokban megteszik a lépést. 

Az egyházfő az úrangyala imádság (Angelus) előtt a római Szent Péter téren elmondott beszédében azt mondta, hogy ez legyen egy konkrét gesztus, amelyet a decemberben kezdődő szentév, az irgalmasság éve előkészítésének jegyében tegyenek meg a vallási közösségek.

15:15
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Folyamatosan látják el a menekülteket a speciális mentők

Folyamatosan látják el a speciális mentők a határsértőket - közölte Ursinyi Krisztián, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, AMS mentőcsoport vezetője vasárnap Röszkén az MTI-vel.

A szakember elmondta, hogy a legtöbben a hosszú gyaloglás után kimerültség, kiszáradás miatt kérik az orvos segítségét, az esős, párás idő beköszöntével azonban egyre gyakoribbak a megfázások és a felső légúti panaszok, főként a gyerekeknél.

15:23
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Izrael nem fogad be menekülteket

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy bár országa nem érzéketlen a menekültkérdéssel szemben, túl kicsi ahhoz, hogy Szíriából és Afrikából érkezőket fogadjon be - olvasható a Haarec hírportálon. A miniszterelnök azt is hozzátette, hogy azonnali intézkedéseket tesznek a határok megerősítéséért, valamint az illegális határátlépések megakadályozására.

15:59
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Átjutnak a menekültek a megerősített határzáron

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Menekülők rést keresnek a technikai határzáron Mórahalom térségében, a szerb-magyar határ szerb oldalán. A menekültek átjutnak a szögesdróton valahol, a rendőrök szerint felfeszítik a drótokat.

16:01
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Csoportokban küldik regisztrálásra a menekülteket

Összegyűjtik a menekülteket Mórahalomnál, a 100-200 főt regisztrálásra szállítják majd.

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
16:11
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Le akarják szállítani Szabadkán a menekülteket

A szabadkai pályaudvarra a belgrádi vonattal érkezett néhány menekült. Le akarják szállítani őket, de ők vonattal jönnének tovább. Az al-Dzsazíra újságírója a helyszínen van, élőben közvetíti a helyzetet a Twitteren.

(A szerb rendőrség nem enged minket a menekültek közelébe, de egy Tanjug újságírót igen. Nem mondják el, miért.)

(Azok, akik Belgrádban eladták a menekülteknek a vonatjegyet Budapestre, biztosan tudták, hogy nem mehetnek majd tovább Magyarországra.)

16:40
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Elindult a menekültekért az autókonvoj Bécsből

Elindult az autókonvoj Bécsből, a Praterplatznál lévő parkolóból több mint 130 autó gördült ki vasárnap délelőtt, hogy a menedékkérő Magyarországról Ausztriába átszállítsák. A szervezők tájékoztatása szerint az első állomás Miklóshalma (Nickelsdorf) lesz, ahol a dublini rendelet ellen tartanak rövid tiltakozó akciót. Innen indulnak tovább az osztrák-magyar határhoz és Magyarországra. Várhatóan Budapestig nem mennek el, az útközben vándorló menekülteket felveszik, és az osztrák fővárosba szállítják, az autók akár többször is fordulnak.

A menetet az osztrák-magyar határig az osztrák rendőrség biztosítja, a menet indulásakor nyolc rendőrségi autó volt a környéken.

16:49
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Ausztria Magyarországot hibáztatja a menekültkáoszért

Werner Faymann osztrák kancellár szerint Ausztria emberszeretetből nyitotta meg határait a menekültek előtt, ugyanakkor azt is elmondta, hogy Orbán Viktor csak négyezer menekültről beszélt neki és Angela Merkelnek - olvasható a Sputnik Newson

Az Österreich újságnak adott interjújában Faymann elmondta, hogy egy kép többet mond száz szónál, és a menekültkérdést nem lehet megoldani szögesdrótokkal. A menekülthelyzetet az Európa történelmében ismert legnagyobb krízisnek és legfontosabb kihívásnak nevezte, és elmondta, hogy a kontinens vezetőinek össze kell fogniuk, és együtt dolgozni a kvótarendszeren.

Az interjúban elhangzottakra Magyar Levente külügyi államtitkár reagált, aki azt mondta, hogy az osztrák kancellár újfent a magyar kormányon, illetve miniszterelnökön tölti ki azon dühét, amelyet a migrációs válságban mutatott saját cselekvésképtelensége váltott ki. 

Magyar Levente határozottan arra kérte Werner Faymannt, hogy a jövőben nélkülözze az ilyen kijelentéseket. Szerinte az osztrák kancellár a nyilvánosság előtt a bevándorlók védelmezőjeként tetszeleg, a színfalak mögött azonban nyomást helyez más államokra, hogy azok minden eszközzel tartsák vissza az Ausztria felé igyekvőket.

16:50
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Magyarország minden uniós jogszabályt betart

Magyarország az elképesztően nagy bevándorlótömeg kezelésekor és ellátásakor minden uniós jogszabályt betart, emellett mindent megtesz azért, hogy megvédje a schengeni külső határt - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium vasárnap az MTI-vel.

A tárca arra reagált, hogy a svájci kormánykoalíció második legerősebb pártja, a Svájci Szociáldemokrata Párt elnöke azt kérte egy vasárnap megjelent interjúban, hogy az alpesi ország fagyassza be Magyarország pénzügyi támogatását az ottani "emberi jogi helyzet és a menekültbotrány" miatt. Christian Levrat ezenkívül azt javasolja a svájci hatóságoknak, hogy tiltsák meg Orbán Viktor miniszterelnöknek a belépést Svájcba.

17:14
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Két embercsempész, tizenkilenc illegális bevándorló

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya nyomozást indított két csépai lakos ellen. A rendelkezésre álló információk szerint K. Richárd és K. István 2015. szeptember 5-én ez idáig ismeretlen helyen járművébe felvett tizenkilenc – korábban tiltott határátlépést elkövető – szír állampolgárt, hogy őket Budapest felé szállítsák.

Ebben az autóban kísérelték meg az embercsempészetet Forrás: Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

A 24 éves K. Richárdot és 25 éves társát a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették, és gyanúsítottként kihallgatják.

17:15
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Gumibotokkal verték vissza a menekülteket a görög Leszbosz szigetén

A rendőrök gumibotokkal verték vissza a demonstráló menekülteket a görögországi Leszbosz szigetén, akik megpróbáltak kitörni a kikötő területéről - jelentette az AP amerikai hírügynökség.

A tüntetők Athénba szeretnének eljutni a török partok közelében lévő szigetről, hogy folytathassák az útjukat Észak- és Nyugat-Európa felé, a hatóságok azonban egyelőre nem engedik tovább őket.

A mintegy háromszáz, többségében szíriai, iraki és afgán tiltakozó azt skandálta, hogy "Athén, Athén". A demonstrálók elégedetlenségéhez az is nagyban hozzájárult, hogy elmondásuk szerint semmilyen segítséget nem kapnak a helyi hatóságoktól.

A rendőrökkel való összecsapásokban többen megsebesültek, a menekültek egyikét kórházba kellett szállítani, mert elvesztette az eszméletét.

Néhány napon belül ez volt a harmadik összecsapás a migránsok és a rendfenntartók között Leszbosz szigetén.

17:24
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Négyezer eurót fizetett az embercsempészeknek a vízbe fúlt szíriai fiú apja

Négyezer eurót fizetett egy török és egy szír embercsempésznek annak a holtan talált szíriai menekült kisfiúnak az apja, akinek a fényképe bejárta az internetet és a világsajtót, hatalmas felháborodást keltve. Ezt az apa, Abdullah Kurdi mondta el a vasárnap megjelent Journal du Dimanche című francia napilapnak adott interjúban.

A törökországi Bodrum-félsziget tengerpartján fekvő gyerek holttestéről készült felvétel előbb az interneten terjedt, és sokkolta a világot. Az apa elmondása szerint tizenhárman voltak a csónakban, amelybe egy török és egy szír embercsempész rakta őket, de csak az utóbbi indult el velük. Amikor a hajó süllyedni kezdett, az apa a karjaiban tartotta a feleségét és a gyermekeit, akik megpróbálták a fejüket a víz felett tartani és lélegezni, de "Isten nem mentette meg az életüket". 

Először az idősebb fiú, Galip fulladt meg, öt perccel később Aylant próbálta megmenti az apa, de ő sem bírta tovább. A férfi azt hitte, hogy a felesége túl fogja élni, "hiszen felnőtt", de neki sem sikerült. Az apa ezután három órát töltött a vízben.

17:41
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Három irányba indult Magyarországon a menekültkonvoj

A magyar határ átlépése után Hegyeshalomba, Győrbe és Budapestre indultak a 130 autót számláló osztrák konvoj tagjai, akik menedékkérőket terveznek átszállítani Magyarországról Ausztriába.

Száznál is több osztrák magánszemély érkezett Magyarországra Hegyeshalomnál személyautóval, hogy segítsen az illegális bevándorlóknak eljutni a magyar-osztrák határhoz Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A határnál rövid tanácskozás után úgy döntöttek, hogy három részre oszlanak, és Budapestet, Győrt és a hegyeshalmi vasútállomást veszik célba, hogy ott segítségre szoruló bevándorlókat vegyenek fel és szállítsanak Ausztriába, illetve azon keresztül Németországba.

A konvoj ezután az osztrák-magyar határon rövid tiltakozást rendezett, az egykori hegyeshalmi határátkelőnél dudálással és az egyik forgalmi sáv megbénításával fejezték ki nemtetszésüket a migránsválság magyarországi kezelésével kapcsolatban.

17:41
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Vasárnap tízezer menekült lépheti át az osztrák-német határt Salzburgnál

A helyi hatóságok várakozásai szerint vasárnap újabb mintegy tízezer, Magyarország felől érkezett menekült lépheti át az osztrák-német határt Salzburg városánál.

Csak délután öt óráig nyolc railjet és számos további intercity-szerelvényt, több Linz és Graz irányából érkező különvonatot és 17, Burgenlandból útnak indult autóbuszt várnak Salzburgba a városvezetés közlése szerint. A bécsi Westbanhof pályaudvaron mintegy 800 menekült tartózkodott vasárnap dél körül a rendőrség tájékoztatása szerint, de további érkezőkre számítanak.

18:01
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Az iráni elnök közvetetten bírálta Magyarországot

Az iráni elnök találkozott Magyarország új teheráni nagykövetével, és az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint közvetett bírálatot fogalmazott meg Budapestnek az Európát érintő migrációs válság kezelésében tanúsított magatartásával kapcsolatban.

"Örülünk, hogy néhány európai ország pozitív erőfeszítéseket tett a menekültek megsegítése érdekében, és reméljük, hogy más európai államok, amelyek nem így járnak el, pótolják a hiányosságokat" - hangsúlyozta Haszan Róháni a honlapján megjelent közlemény szerint.

18:17
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

600-an érkeztek

Körülbelül 600 menekült érkezett Röszkére, az előzetes várakozásokkal szemben nem Magyarkanizsáról, hanem Horgosról jöttek – jelentette az Origo helyszíni tudósítója.

Röszke mellett a Szabadka-Szeged vasútvonal töltésénél gyűjtik össze a menekülteket Forrás: Dudás Szabolcs - Origo
18:18
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

A menekülteket szervezetten viszik az osztrák-magyar határról

A menekülteket buszokkal viszik Nickelsdorfba az osztrák-magyar határról. Itt vonatra teszik, és a bécsi Westbahnhofba, vagyis az ottani pályaudvarra viszik őket. A nickelsdorfi állomáson jó állapotok vannak - jelenti az Origo tudósítója. Nincs nagyon szemét sehol, és nincs is ott sok menekült egyszerre, mert a logisztika olajozottan működik, senkinek sem kell sokat várnia.

 

18:33
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Közel 10 ezer menedékkérő Németországban

Bajorországba 6780, Magyarországról indult menedékkérő érkezett szombaton vonattal – közölték vasárnap a helyi hatóságok. A bajor hatóságok szerint vasárnap reggel további 1200 ember érkezett, és várható egy újabb vonat 450 emberrel. Egy másik kimutatás, a szövetségi rendőrség összesítése szerint szombaton 26 vonattal összesen 6900 menedéket kereső ember érkezett Németországba.

Közel 10 ezer menekült érkezett Bajorországba Forrás: AFP/Christof Stache

A szövetségi belügyminisztérium a szokásos eljárással, a tartományok közötti tehermegosztás rendszere alapján osztja el a menedékkérőket a 16 tartomány között. Az „elosztóközpont" szerepét a müncheni főpályaudvar tölti be, ahol sok önkéntes segíti a hatóságok munkáját, és helyszíni beszámolók szerint rendre tapssal fogadják az újabb csoportokat.

18:36
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Ruhát, cipőt, gyümölcsöt és kenyeret osztogatnak a menekülteknek

A menekülteket helybeli önkéntesek fogadják. Ruhát, cipőt, kávét, teát, gyümölcsöt és kenyeret osztogatnak. Az önkéntesek között több szír származású fiatalember van, akik az elmúlt egy-két évben telepedtek le Ausztriában - jelenti az Origo tudósítója.

A menekülteket étellel és ruhával várják Nickelsdorfban, ahol vonatra szállva utaznak tovább Bécs felé Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Visszamegyek Szíriába, amint a háború véget ér" - mondja egy 20 év körüli szír férfi az Origo újságírójának Nickelsdorfban. "Nagyon tetszik Ausztria, de Szíria az otthonom, ott él a családom és a barátaim. A háborúból azonban nem kérek."

18:49
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Az osztrák rendőr más, mint a magyar rendőr

"Az osztrák rendőrök nem olyanok, mint a magyarok, itt emberszámba vesznek minket" - mondta egy afgán férfi Nickelsdorfban az Origo tudósítójának. A férfi szerint az egyik magyar rendőr megrúgta őt Szegeden. A férfi a földön üldögélt a menekülttáborban. "Azért kaptam a rúgást, mert beszélgetni kezdtem a mellettem ülővel." "Shut up!" - mondta állítólag a magyar rendőr, tökéletes angolsággal.

Az osztrák rendőr más, mint a magyar Forrás: AFP/Joe Klamar
18:55
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Kampánytéma a menekülthelyzet

Élesedik a kampány Ausztriában, a tét Bécs megszerzése. Nickelsdorfnál a belügyminiszter került összetűzésbe egy menekülteket segítő aktivistával. >>>Bővebben itt olvashat az osztrák belpolitikai helyzetről

19:03
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Szervezettebb a menekültek fogadása

Szervezettebbnek tűnik a menekültek segítése Röszkén, mint pár nappal ezelőtt – mondta tudósítónk, aki már korábban is járt a helyszínen. A rendőrök közvetlenül a határátlépés után élelemmel és információval látják el az érkezőket, akik most nyugodtabbnak tűnnek, nem skandálnak olyan jelszavakat, hogy nem akarnak ujjlenyomatot adni, és menekülttáborba menni.

A frissen érkező menekültek eligazítása Forrás: Dudás Szabolcs - Origo
19:08
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Az osztrákok ismét lezárják a határt?

Fokozatosan vissza kell vonni azokat a kivételes intézkedéseket, amelyeket a hétvégén a menekültügyi helyzet kezelése érdekében meghoztak – közölte Werner Faymann osztrák kancellár vasárnap. „Lépésről lépésre el kell hagynunk a különleges intézkedéseket, és vissza kell térnünk a jogi normáknak megfelelő és emberséges, normális helyzethez” – írta Faymann közleményében.

Werner Faymann szerint hamarosan felfüggesztik a rendkívüli intézkedéseket Forrás: AFP/Joe Klamar

A kancellár egy szóvivője szerint ez azt jelenti, hogy az osztrák-magyar határon ismét szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fognak tartani, ha véget ért a menekültáradat. Az APA hírügynökség pedig úgy értékelte, hogy ezzel fokozatosan felfüggesztik az osztrák határ menekültek előtti megnyitását. „Mindig is azt mondtuk, hogy ez egy vészhelyzet, amelyben sürgősen és emberségesen kellett eljárnunk. Több mint 12 ezer emberen segítettünk égető helyzetben” – fogalmazott az osztrák kancellár.

19:15
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Autókkal érkeztek az osztrákok

Száznál is több osztrák magánszemély személyautóval érkezik Magyarországra Hegyeshalomnál, hogy segítsen az illegális bevándorlóknak eljutni a magyar-osztrák határhoz. Hajnal óta még több vonat indult Budapestről Hegyeshalomra, a Keleti pályaudvaron szinte már nincs migráns.

Autókkal érkeztek osztrák magánszemélyek Forrás: MTI/Krizsán Csaba
19:20
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Cipőt és ruhát adnak a menekülteknek Nickelsdorfban

Menekültek Nickelsdorfban, ahol vonatra szállva utaznak tovább Bécs felé Fotó: Szabó Gábor - Origo
19:30
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Várják a menekülteket Nickelsdorfban

Menekülteket fogadnak Nickelsdorfban Fotó: Szabó Gábor - Origo
19:35
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

A régi hegyeshalmi határátkelőt már lezárták

Óránként érkeznek migránsokkal teli vonatok a hegyeshalmi vasútállomásra, hogy onnan egy másik vonattal továbbutazzanak Ausztriába – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A migránsok, miután befutott a Keleti pályaudvarról induló vonat a peron egyik oldalára, magyar rendőrök irányításával szállnak át a peron másik oldalán álló vonatra. A peront a vonatok érkezése és indulása között senki sem hagyhatja el.

Nickelsdorfban szállnak föl a menekültek Németország felé Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az átszállás idején osztrák önkéntesek vizet, élelmet és gyümölcsöket osztanak a migránsoknak, azonban az MTI tudósítója azt látta, hogy többen visszautasítják a felajánlott segítséget. Közben egy osztrák rendőrautó lezárta a Magyarországról érkező forgalom elől a régi hegyeshalmi átkelőt. A gyér forgalmú átkelőnél az Ausztriából érkezőket átengedik a határon, ám az oda tartókat visszafordítják – tapasztalta az MTI tudósítója.

19:44
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Nickelsdorfból vonattal mennek tovább a menekültek Bécsbe

A menekültek vonattal mennek Nickelsdorfból Bécsbe Fotó: Szabó Gábor - Origo
19:51
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor hálátlan feladata

"Hálátlan feladat hárul Magyarországra és Orbán Viktorra" - mondja egy osztrák ügyvéd Nickelsdorfban az Origónak. "Neki kell megvédenie a schengeni határokat. Ha nem törődne ezzel a feladattal, akkor azért támadnák."

19:55
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Nem fogadják a Szerbiából érkező vonatokat?

Az Origo úgy tudja, hogy a szerb vasút szerint a MÁV nem akarja fogadni a Szerbiából érkező vonatot, mert menekültek vannak rajta. Portálunk folyamatosan hívja a vasúttársaságot, de egyelőre senkit sem sikerült elérnünk. 

19:57
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

17 ezer emberre számítanak a németek

Németországban a szövetségi rendőrség becslése szerint 17 ezerre emelkedhet a hét végén Magyarországról Ausztrián keresztül megérkező menedékkérők száma. Szombaton 7 ezer menedéket kereső ember érkezett Magyarországról Ausztrián keresztül, vasárnap pedig kora estig további 6 ezer.

17 ezer menekültet várnak a németek Forrás: AFP/Christof Stache

Éjfélig még 4 ezren érkezhetnek meg – mondta a szövetségi rendőrség egy szóvivője. A helyzet „nagyon dinamikusan” változik, de a számok „viszonylag megbízhatóak” – tette hozzá a szóvivő az ARD országos köztelevízió hírportáljának beszámolója szerint.

20:06
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

A szerb rendőrség kitöröltette az Origo riporterének képeit

Kitöröltették az Origo fotóriporterének képeit, amelyeken az látszott, hogy a szerb rendőrök irányításával érkeznek meg a menekülteket szállító buszok Horgosra, közvetlenül a magyar határ mellé. Tudósítónk arról számolt be, hogy az elmúlt napokhoz képest már nem Szabadkára és Magyarkanizsára érkeznek a migránsok, hanem Horgosra. A menekültek láthatóan fáradtabbak is, mert pihenés nélkül indulnak neki a zöldhatárnak.  

20:16
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Hetek óta dolgoznak a déli határon

Hetek óta dolgoznak a határon, segítik az érkezőket az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársai – közölte a szervezet magyarországi szóvivője Röszkén. Simon Ernő a rendőrség röszkei gyűjtőpontján elmondta, elsősorban azokra a menekültekre igyekeznek odafigyelni, akiknek különleges szükségletei vannak, például sürgős orvosi ellátásra szorulnak. A terepen dolgozó munkatársak emellett információval látják el a rendkívüli magyarországi helyzetről a szervezet brüsszeli és genfi központját is.

Röszke mellett a Szabadka-Szeged vasútvonal töltésénél gyűjtik össze a menekülteket Forrás: Dudás Szabolcs - Origo
20:28
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

1459 tiltott határátlépőt fogtak el

Vasárnap délután öt óráig 1459 tiltott határátlépőt fogtak el a rendőrök a szerb-magyar határszakaszon – közölte Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályvezetője. Hangsúlyozta: a közúti és a vasúti közlekedés is fennakadások nélkül zajlik, folyamatosan egyeztetnek a vasúttársasággal, a Keleti pályaudvarról Ausztria irányába tartó vonatokon pedig a német, az osztrák és a magyar rendőrök közös járőrszolgálatot látnak el. 

20:43
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Egy szír férfi jelentette föl a magyar embercsempészt

Egy szír állampolgár maga jelentett fel egy magyar férfit, akit azzal bízott meg, hogy kilenc családtagját csempéssze Németországba, de csak Ausztriáig vitte őket. A Budapesti Rendőr-főkapitányság mindkét férfit őrizetbe vette és kezdeményezte előzetes letartóztatásuk elrendelését.

Egy budapesti nő szombat este tett bejelentést arról, hogy a VIII. kerületben, a Kőbányai úton megtalálta autóját, amelyet néhány nappal azelőtt bízott rá egy másik emberre azzal, hogy azt egy megadott címre elvigye. A férfi azonban az autóval ismeretlen helyre távozott.

A Kőbányai úton az intézkedés közben megjelent egy szír állampolgár, aki a szemlét végző rendőröknek elmondta: B. Péterben felismeri azt a férfit, akinek körülbelül egy héttel azelőtt 2000 eurót fizetett azért, hogy kilenc szír családtagját Németországba szállítsa. B. Péter azonban ezt nem tette meg, mert a családtagokat csak Ausztriáig szállította, emiatt feljelentést akar tenni ellene.

A rendőrök a helyszínen mindkét férfit elfogták, majd a kerületi rendőrkapitányságon embercsempészés bűntett elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki őket. A BRFK A. F. 34 éves szír és B. Péter 34 éves magyar állampolgárral szemben embercsempészés megalapozott gyanúja miatt indított eljárást. 

20:47
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Adományokat is hoztak az osztrákok

Nemcsak elvinnék a menekülteket azok az osztrák autósok, akik délután érkeztek Budapestre, hanem a Keleti pályaudvar előtt maradóknak adományt is hoztak - jelentették a térről tudósítóink. Kollégánk beszélt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyik munkatársával, aki azt mondta, hogy július óta nem volt ilyen kevés menekült a pályaudvar előtt. A korábban a térre vitt adományokból is rengeteg maradt meg.

Adományokat is hoztak az autóval érkező osztrákok Forrás: Origo
20:49
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Több az érdeklődő, mint a menekült

Jelenleg több a bámészkodó, turista és szelfiző ember a Keleti pályaudvaron, mint menekült – mondta az Origo helyszíni tudósítója. 

21:02
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Ezrek akarnak átjutni Magyarországra

Több ezren jönnek Horgos irányából a magyar határra – jelentette az Origo helyszíni tudósítója. A menekültek a vasúti sínen állnak, pihennek. A fiatalabb férfiak egy része nem a vasúti síneken haladva akarja átlépni a magyar határt, hanem a drótakadályt megmászva. Tudósítónk azt látta, botokkal felszerelkezve indulnak el a határ felé, hogy az akadályt megemelve átbújjanak alatta. Annyian vannak a menekültek, hogy munkatársunk nem tud haladni a földúton.

Magyarországra tartó menekültek Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
21:08
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Indul a tájékoztató kampány

Indul a tájékoztató kampány a bevándorlási tranzitútvonalak mentén. A kormány korábban arról döntött, hogy tájékoztató kampányt indít a bevándorlással kapcsolatban a kiindulási, valamint a tranzitországokban. A tájékoztató tevékenység keretében vasárnaptól szórólapokat osztanak a Magyarországtól délre eső tranzitútvonalak mentén.

Az információs anyagok felhívják a figyelmet arra, hogy a magyar határok illegális átlépése bűncselekmény, amiért börtönbüntetés jár. A tájékoztató anyagok úgy fogalmaznak, hogy Magyarország szívesen fogad mindenkit, de a legszigorúbban jár el azokkal szemben, akik törvénytelenül próbálnak bejutni az országba. A szóróanyagok arra szólítják fel a magyar határoktól délre tartózkodó migránsokat, hogy ne hallgassanak az embercsempészekre.

21:16
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Röszkéhez több ezer ember érkezhet

Röszkén több ezer migránsra számítanak a hatóságok, folyamatosan megtisztítják a korábban használt hangárokat – jelentette a Hír TV helyszíni tudósítója. A regisztráció jelenleg is folyamatos, a migránsok körében nyugodt a hangulat.

Több ezer menekültre számítanak Röszkénél Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
21:16
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Magyar szögesdrót-politikáról írtak értelmiségiek Merkelnek

Negyvenkét magyar értelmiségi fordult nyílt levélben Angela Merkel német kancellárhoz a Magyarországra érkező menekültek befogadásáért. Azt írják: "Hónapok óta úgy viselkednek Magyarországon, mintha az Európai Néppárt kikiáltotta volna a xenofóbia kalifátusát, és bevezette volna az intolerancia és a nemzeti önérdek saríáját." A levélről bővebben itt olvashat.

A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros XV. kerületében, Rákospalota határában Forrás: MTI/Máthé Zoltán
21:20
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Már a Keletinél a bécsi autós konvoj

Megérkezett a Bécsből indult civil autós konvoj első néhány járműve a Keleti pályaudvarhoz. Tudósítónk hét autót, egy dzsipet és három kisbuszt látott a pályaudvar mellett. A hetes busz megállójában - mivel nem ismerik Budapestet - arról tanakodnak, hogy merre menjenek tovább.

21:23
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Új útvonalakat keresnek az embercsempészek

Új módszereket és útvonalakat keresnek az embercsempészek Calais-ban, amióta lehetetlenné vált az átjutás az illegális bevándorlóknak a Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő La Manche-csatorna alatti alagúton – írta vasárnap a Le Journal du Dimanche című francia hetilap.

Míg a nyár elején éjszakánként még negyven-ötven embert fogtak el a brit hatóságok azok közül, akiknek a vonatokra kapaszkodva sikerült az alagúton átjutniuk, nyár végére három-négyre csökkent ez a szám – mondta a lapnak egy francia tisztségviselő, aki szerint a hivatalos számokat soha nem közli London, mert nem akarja hergelni a közvéleményt, de a tendencia így is jól érzékelhető.

Calais-ban új módszereket keresnek az embercsempészek Forrás: AFP/Philippe Huguen

A lap szerint Calais-ban valóságos piac működik kereslettel és kínálattal. Amióta az autópályák melletti pihenőhelyeket is ellenőrzi a francia rendőrség, szinte lehetetlen autókban megbújva átjutni az alagúton, csak az embercsempészek segítségével tudnak a migránsok Nagy-Britanniába átmenni.

21:28
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

3049 ember van a befogadóállomásokon

Szép Árpád, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal menekültügyi igazgatója szerint megfelelő ütemben zajlik a menedékkérelmek regisztrációja, vasárnap eddig 1443 ilyen kérelmet rögzítettek, a befogadóállomásokon 3049 ember van.

21:37
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Az "ezren egy éjszaka" meséje

A menekültek útja a bécsi Westbahnhofban ágazik el. Idáig hozták őket, innen mindenki a maga útján megy tovább. Kevesen maradnak az osztrák fővárosban, a nagy többség Németországba, azon belül is Münchenbe tart - jelenti az Origo tudósítója. A pályaudvar egyik kihasználatlan irodahelyiségében lehet aludni. Tegnap mintegy ezren éjszakáztak ott az egyik önkéntes szerint, de a pályaudvari takarító szerint ez mese, mert ötszázan sem voltak.

21:57
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

A bajor belügyminiszter is kiakadt Merkelre

Elfogadhatatlan, hogy Németország gyakorlatilag egyedül viseli az európai menekültválság terheit – mondta a bajor belügyminiszter vasárnap a Bild című lapnak. Joachim Herrmann hangsúlyozta: „nem lehet így viselkedni egymással Európában”. Hozzátette, hogy „a súlyos aránytalanságra a berlini vezetésnek is fel kell hívnia az uniós partnerek figyelmét”.

Jaochim Herrmann (a kép bal szélén) bajor belügyminiszter szerint Németország nem viselheti egyedül a felelősséget Forrás: AFP/Robert Michael

„A szövetségi kormánynak végre nyíltan kell beszélnie” – mondta a bajor konzervatív CSU politikusa a Bild online kiadásában ismertetett nyilatkozatában, amelyben ismét bírálta Angela Merkel kancellárnak, a testvérpárt CDU elnökének döntését a Magyarországról indult menedékkérők beengedéséről. „Elég erős, hogy a tartományokat nem tájékoztatták a döntés meghozatala előtt” – mondta a bajor belügyminiszter.

22:04
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Nem hiszünk a szemüknek

"Ha nem a saját szememmel látom, el sem hiszem" - jelenti az Origo tudósítója a bécsi nyugatiból, a Westbahnhofból. Az állomás közepén áll egy lány, aki egy dobozt tart a kezében. A menekülteknek gyűjt, élelemre, vonatjegyre. Tíz másodpercenként lép oda hozzá valaki egy tízessel vagy egy húszassal. Nem forint, hanem euró. Szinte minden második elhaladó ember adakozik.

22:29
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Nem engedik be a magyarok a vonatokat Szerbiából

Nem engedett be a MÁV két, Szerbiából Magyarországra tartó vonatot vasárnap, mert azok tele voltak migránsokkal; a szerelvényeket a szabadkai állomáson megállították - írta közleményében a szerbiai állami vasúttársaság. A vonaton tartózkodó migránsok Szabadkán maradtak - írják. A vasárnap reggeli Avala nevű vonat a déli órákban várakozott Szabadka határában, hogy folytathassa az utat Budapest és Bécs felé, ám a MÁV nem akarta ezt a járatot sem továbbengedni, így csak az után indulhatott tovább - két órás késéssel -, hogy lekapcsolták róla a migránsokkal teli vagonokat.

22:40
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Lesöpörték Faymann ötletét

Rendkívüli uniós csúcsot szeretett volna a menekültek ügyéről Werner Faymann osztrák kancellár, de az ötletét Donald Tusk lesöpörte az asztalról. >>>Bővebben itt olvashat a friss eseményekről. 

22:48
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

A legális határátlépésre órákat kell várni Röszkén

Fotósunk - akinek a képeit korábban a szerb rendőrök kitöröltették a fényképezőgépéből - másfél órája várakozik Röszkén a határátkelő előtt, mert a Törökországból Nyugat-Európába tartó vendégmunkások szabadságuk végével mennek dolgozni. "Furcsa érzés tudni, hogy innen pár száz méterre sokkal gyorsabban át lehet jutni a határon, ha vállalja az ember a szabálysértést" - mondta kollégánk.

22:52
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Aki nem fért a konvojba, vonattal megy

Akik nem fértek be az osztrák konvojba, azokat elkísérték a Keletibe, és vettek nekik jegyet az osztrák segítők. Így 30-40 fő ült fel a 9 órás vonatra - tudta meg tudósítónk.

22:59
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Walesa is hajlandó lenne menekülteket hazavinni

A volt lengyel államfő, aki a rendszerváltás előtt börtönben is volt a kommunista hatalomtól független Szolidaritás szakszervezet megszervezése miatt, azt mondta: segíteni kell a háború és üldöztetés elől menekülőket, ő maga pedig az otthonába is hajlandó lenne néhány menekültet befogadni. "A rászorulókkal meg kell osztanunk az utolsó szelet kenyerünket is. Emberek vagyunk. Tragikus helyzetben vannak" - mondta a Nobel-békedíjas exelnök a TVN24 lengyel televíziós csatornának.

23:01
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Sokaknak nem tetszik a V4 álláspontja

A német nyelvterület lapjaiban nagyrészt élesen bírálják Magyarország és a visegrádi négyek politikáját. >>>Erről bővebben itt olvashat.

23:14
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Kocsis Máté megnyugodhat

Osztrák önkéntesek visznek autóikon menekülteket Bécs felé a budapesti II. János Pál pápa térről. Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere korábban a Facebookon azt írta, hogy a téren lévő menekültek „szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak".

Menekülteket visznek el osztrák civilek a II. János Pál pápa térről Bécsbe Forrás: Csanádi Márton - Origo
23:35
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Újra használatba vették a röszkei hangárt

Tudósítónk azt látta, hogy hiába nyitottak ma új, a regisztrációs folyamat lebonyolítására alkalmas tábort Röszkén a régi mellett, a hírhedté vált hangárba még mindig visznek menekülteket a rendőrök. A röszkei hangárban már több zendülés is kirobbant az elmúlt hónapokban, legutóbb pénteken tört ki onnan több menekült.

23:45
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

A családokat egyben akarják tartani

Tudósítónk beszámolója szerint a II. János Pál pápa térről az osztrák segítőkkel tartó családokat nem akarják szétválasztani, szeretnék megoldani, hogy együtt utazhassanak.

Menekülteket visznek el osztrák civilek a II. János Pál pápa térről Bécsbe Forrás: Csanádi Márton - Origo
23:52
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Német kancelláriaminiszter: Németország segíteni akar Magyarországnak

Németország segíteni kíván abban, hogy Magyarországon is hozzanak létre menedékkérőket regisztráló uniós központokat, úgynevezett hot spotokat, ahol a menedékkérők "emberhez méltó" körülmények között kapnak elhelyezést, és kivárhatják menedékjogi kérelmük elbírálását - mondta Peter Altmaier német kancelláriaminiszter. Angela Merkel kancellár azonban Orbán Viktor miniszterelnök számára "nagyon világossá tette, hogy be kell tartani az európai szabályokat", így a "dublini rendeletet is, amely kimondja, hogy az eljárásokat ott kell lefolytatni, ahol a menekültek megérkeztek" az Európai Unió területére, "ebben az esetben Magyarországon".

00:04
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Tüzet raktak a menekültek Röszke határában

Egyre hűvösebb van Röszkén, a határ menti gyűjtőpontra érkező menekülteknek viszont jó ideig várniuk kell, míg a rendőrség által szervezett buszok elszállítják őket a regisztrációs táborok egyikébe. Mivel az emberek fáznak, pokrócból és meleg ruhából pedig nincs náluk sok, több helyen is tüzet raktak.

Szír család melegszik a tűznél Röszkén Fotó: Dudás Szabolcs (Origo)
00:15
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor a határzárat szorgalmazta az osztrák televízióban

Orbán Viktor a határzárak létesítését szorgalmazta az osztrák közszolgálati televíziónak (ORF) adott interjújában vasárnap este. A miniszterelnök úgy vélte, hogy le kellene zárni Európa határait, egyúttal Németországnak és Ausztriának világosan ki kellene jelentenie, hogy több menekültet nem fogad be. Orbán Viktor a Zeit im Bild című hírműsorban elmondta, attól tart, hogy máskülönben "több millió" menekült fog Európába érkezni.

00:39
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Helikoptert küldött a határsáv fölé a rendőrség

A levegőből is a menekülteket keresi a magyar rendőrség, a Röszke közelében tartózkodó tudósítónk beszámolója szerint rendőrségi helikopterre szerelt reflektorral világítják meg a drótakadályt és környékét. Kollégánk azt mondja, hogy a reflektorral nemcsak a határ magyar oldalát pásztázzák a rendőrök, hanem a Szerbiához tartozó részre is átvilágítanak.

00:41
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

A püspöki kar két ingatlant már kijelölt

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szerint a püspöki konferencia után elhangzott mondatát kiragadta az RTL a szövegkörnyezetéből, ezért megtévesztően hathatott. Az Indexnek adott interjújában elmondta: "Sok jogi akadálya van a menekültekkel való munkának. De arról is volt szó, hogy a jogi helyzet bizonytalansága ellenére a püspöki kar két ingatlant már kijelölt, és ha lehetőség nyílik a fogadásukra, akkor mi is igyekszünk kivenni a részünket. Én magam jártam közben egy húszlakásos háznak az ügyében."

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek Forrás: MTI/Mohai Balázs
01:31
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Napközben szelfizésre is volt idő

Osztrák mentőssel szelfizik egy menekült kisfiú, akinek lábát a Twitter-bejegyzés szerzője szerint el kellett látni, annyira sok sérülés volt rajta a rengeteg gyaloglás után.

01:44
szeptember 06, 2015
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa erőszakosnak tartja a magyar kormányt

"Erőszakos cselekménynek számít, ha valaki falakat, akadályokat épít azok elé, akik olyan helyet keresnek, ahol béke van. Erőszakos cselekmény ellökni magunktól azokat, akik embertelen körülmények között menekülnek egy jobb jövő reményében" - ezt írta Ferenc pápa egy levelében. A levélből a Reuters hírügynökség idézett.

02:15
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Tapintható a feszültség Röszkén

Sorfalat állnak a rendőrök a menekültekkel teli gyűjtőpont körül, a láthatósági mellényt, légzésvédő maszkot viselő egyenruhások gyűrűjében akár ezer menekült is lehet. Tudósítónk egyetlen buszt lát, amire menekülteket szállítanak fel, a többiek - több család is - tábortüzek mellett próbál melegedni. Nagy a hangzavar is, pihenni, aludni csak nehezen tudnak a menekültek.

02:48
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Nem mennek a buszok Röszkén

A határ menti gyűjtőpontról autóbuszokkal kellene a két röszkei regisztrációs tábor valamelyikébe szállítani a menekülteket, de fél órája egyetlen busz sem érkezett a falu melletti mezőre, ahol a rendőrség gyűrűjében, tábortüzek mellett melegszenek az emberek - jelentette tudósítónk. A hangulat jelen pillanatban nyugodt, sokan el tudtak aludni, mások ülve várják az újabb járatot azon a helyen, ahol az utolsó csapat felszállt a buszokra. 

03:29
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Megérkezett a menekülteket szállító konvoj Ausztriába

A Twitteren is egyre több üzenet szól arról, hogy a visszatért Ausztriába az a konvoj, amelyet osztrák civilek szerveztek, hogy autóikkal menekülteket vigyenek Budapestről Bécsbe. "Micsoda nap volt!" jegyzi meg ennek a bejegyzésnek a szerzője üzenete végén.

03:37
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Külföldi önkéntesek is segítenek Röszkén

Ausztriából, Németországból és Csehországból is érkeztek önkéntesek Röszkére, hogy a Magyarországra érkező menekülteken segítsenek. Tudósítónk beszámolója szerint van, aki kisbusszal érkezett a határ menti gyűjtőponthoz, és főleg ruhákat hozott. A külföldiek az élelem - szendvicsek - szétosztásában is segédkeznek. Takaróra még nagy szükség volna, mert 10 fok közelébe süllyedt a hőmérséklet, nagyon hideg van.

04:11
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb busz érkezett Röszkére, a határ mellé

Két óra is eltelt, mire megérkezett egy újabb busz, ami a határ menti gyűjtőpontnál várakozó menekülteket viszi a regisztrációs táborokba. Az embereket egyesével szállítják fel a buszra.

05:42
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

A volt amerikai nagykövet szerint Orbán idegengyűlölő

Eleni Tsakopoulos Kounalakis a New York Times hasábjain közölt cikket a menekülthelyzetről, amelynek a "Magyarország idegengyűlölő válasza" címet adta. A volt budapesti amerikai nagykövet megemlíti írásában, hogy már a nagyobb menekülthullám érkezése előtt magyar nyelvű plakátokat helyeztetett ki az országban a kormány, amelyeken "munkahelytolvajoknak" állította be a menekülteket. Eleni Tsakopoulos Kounalakis szerint a kormány a múlt héten "erőszakosan próbálta meg a mindentől messze lévő menekülttáborokba szállítani az embereket". A volt nagykövet hozzáteszi, hogy Orbán nemcsak Magyarországtól, hanem egész Európától akarja távol tartani a menekülteket. "Ha a pengés drótakadály nem működik, a megfélemlítés és a fogva tartás híre majd elriasztja az embereket" - fogalmazott a diplomata.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis volt amerikai nagykövet Orbán Viktorral Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

05:54
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Még mindig sokan vannak takaró nélkül Röszkén

Osztrák önkéntesek adnak hírt folyamatosan a Twitteren arról, hogy mi a helyzet a határ menti gyűjtőponton Röszke mellett. Azok a menekültek, akik a vasúti síneken haladva érkeznek meg Szerbia felől Magyarországra, először erre a területre, a szabad ég alá érkeznek. Innen buszok viszik őket abba a táborba, ahol az idegenrendészeti eljárás megkezdődik. Ezt regisztrációs pontnak hívják, ilyenből már kettő is van Röszke mellett. Sokáig nem jött busz a 10 fokban éjszakázó menekültekért, utóbb viszont több jármű érkezéséről is adtak hírt az önkéntesek. Ennek ellenére még mindig több százan éjszakáznak a hidegben, takaró nem mindenkinek jut. A rendőrök ellenben szorosan őrzik a területet.

07:30
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Nem sajnálják a németek a pénzt a menekültekre

Németország kormánya úgy döntött, hogy további 3 milliárd eurót - 940 milliárd forintnyi összeget - szabadít fel a tömegével érkező menekültek és bevándorlók miatt kialakult helyzet kezelésére. Az összeget az érintett tartományi kormányok és önkormányzatok kapják - áll a német kormány több mint ötórás ülése után hétfőn kiadott közleményében. 

08:24
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Tranzitzónák lesznek a magyar–szerb határon is

A magyar kormány a szerb határon három tranzitzónát alakít ki, ahol a Magyarországra érkező menekültek benyújthatják menedékkérelmüket, amelyet gyorsan és egyenként bírálnak majd el - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a Der Standard című osztrák lapnak. Aki megkapja a menekültstátust, az beutazhat Magyarországra, akinek azonban elutasítják a kérelmét, annak el kell hagynia a tranzitzónát Szerbia irányába – mondta a miniszter. Hasonló megoldást javasolt korábban a brüsszeli bizottság is, azzal a különbséggel, hogy ezeket a menekülteket fogadó pontokat az EU állítaná fel Magyarországon.

08:37
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Rengeteg dologra van szükség Röszkén

Külföldi önkéntesek is folyamatosan visznek adományokat Röszkére, a határ közvetlen közelében található regisztrációs pontra, de szükség van még sok mindenre - írják a Twitteren. Kellene orvos, antibiotikum, asztmát kezelő spray, gyulladáscsökkentő, vérnyomásmérő készülék és vérnyomáscsökkentő gyógyszer.

08:44
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Így érkeztek meg a menekültek Röszkére

Egész éjjel nagy volt a tömeg Röszkén, helyszínen tartózkodó kollégáink és a helyben tartózkodó önkéntes segítők is arról számoltak be, hogy a menekültek áradata folyamatosan jött a már bejáratottnak számító útvonalon, a Szabadka–Szeged vasútvonal sínpárja között. Az emberek nagyon elcsigázottak voltak, a videónkon látható idősebb nő például erősen sántít. A rendőrök védőmaszkban folyamatosan kísérték az embereket a gyűjtőpont felé.

09:14
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Egyre több a lázas gyerek

A röszkei gyűjtőpontnál komplett sátortábor alakult ki, tábortüzek égnek a sátrak között, és akinek nem jutott sátor, a földön fekve vészelte át az egyébként nagyon hideg éjszakát. A legtöbben pokrócokat, hálózsákokat kérnek az önkéntesektől, ezek mellett orvosi segítséget, mert sok a lázas kisgyerek az utóbbi időszak hidege miatt, a sátrakból is egyre gyakrabban hallani köhögést.

09:25
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Svédországban is a menekültek mellett demonstráltak

Forrás: ban.jo

Orbán Viktort a fal lebontására kérik egy Stockholm melletti demonstráció résztvevői.

09:31
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

5386 határsértőt fogtak el a hétvégén

Országszerte összesen 5386 határsértőt fogtak el a rendőrök péntektől vasárnapig - tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata. Pénteken 2181, szombaton 1002, vasárnap 2203 emberrel szemben intézkedtek. 38 gyanúsított ellen embercsempészés, öt esetben pedig közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás.

Illegális bevándorlás - Macedónia, menekült, migráns Forrás: MTI/EPA/Nake Batev
10:30
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

A Keletitől már Ausztriáig járnak a vonatok

Hétfő reggeltől ismét teljes útvonalon közlekednek a Keleti pályaudvarról Ausztria felé induló közvetlen járatok, Hegyeshalomnál nem kell átszállniuk az utasoknak – közölte a Mávinform. A Budapest–Győr–Hegyeshalom fővonalon nincsenek fennakadások, pár perces késések előfordulhatnak.

10:39
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

The Guardian: Orbán, a borzalmas

„Az egész kontinensnek fel kell lépnie ez ellen a rohadt rezsim ellen – ezzel a felütéssel írt véleménycikket a magyar miniszterelnökről a The Guardian. Az „Orbán a borzalmas” című írásban a brit lap emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány nem engedte fel a menekülteket a vonatokra a Keleti pályaudvaron, a többségében Szíriából érkezetteket pedig rendőrök üldözik, akik gázspray-vel is készek lefújni őket.

Keményen osztja Orbán Viktort a nyugat-európai sajtó Forrás: MTI/Mohai Balázs

„A magyarországi jelenetek bepiszkítják majd a kormány emberi jogi mutatóit, és talán az ország hírnevének is ártanak” – írta a lap, amely arra is figyelmeztetett, hogy a kormányt nem szabad összemosni a magyar emberekkel, akik rengeteget segítenek a menekülteknek.

A lap bírálta a többi uniós tagállamot is, amiért az elmúlt években nem szólaltak fel a magyar kormány ellen, de a menekültválság miatt mostanra kiderült, hogy ami Magyarországon történik, az egész Európára hatással van. Ugyanakkor a The Guardian arra is figyelmeztetett, hogy néhány uniós tagállam támogatja Orbán intézkedéseit, ami a kontinens újbóli megosztásához vezethet.

10:39
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Előzetesben a szíreket kirabló embercsempészek

Előzetesbe került az a három szegedi férfi, akik kétezer eurót raboltak négy szír állampolgártól az M5-ös autópályán. Az apa és két fia Röszkénél ajánlotta fel a szíreknek, hogy fejenként 250 euróért Budapestre viszik őket.

Az örkényi lehajtóig jutottak, amikor egy – egyelőre még ismeretlen férfi – fegyverrel fenyegette meg azt a bevándorlót, akinél a szírek pénze volt. Kétezer eurót vett el tőle, utána pedig még meg is rugdosta. A Pest Megyei Főügyészség szerint a férfiak elszökhetnek és szólhatnak ismeretlen társuknak is, ezért elrendelték az embercsempészek előzetes letartóztatását. 

10:57
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Migránsbarát tüntetés Oxfordban is

Forrás: ban.jo
11:13
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Találkoztunk a menekültek gyógyítójával

A Keleti pályaudvar szinte már kiürült, de még mindig van egy-két menekült család, akinek segítségre, egészségügyi ellátásra van szüksége.

Mogyorós Juditra ma is számíthatnak. A gyerekorvos három hónapja mindennap a Keleti tranzitzónájában rendel – munkaidőn kívül, akár hajnalig, szögesdrót tépte sérülést, lelki sebeket egyaránt gyógyítva. A menekültek orvosával készített interjút hamarosan az Origón olvashatja.

11:25
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Reggelig csaknem ezer bevándorlót fogtak el

Hétfőn reggel 8 óráig 999 illegális bevándorlót fogtak el, velük együtt 167 740-re nőtt idén a tiltott határátlépést elkövetők száma - mondta Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályának vezetője. Az ezredes ismertette: embercsempészet miatt 5 embert fogtak el, az idén emiatt 943 ember ellen indult eljárás. A Nyugati pályaudvarnál 50, a Keleti pályaudvarnál 160 illegális bevándorló van - mondta.

11:32
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Hírességek a menekültekért

Rendezők és filmsztárok is felszólaltak a menekültek védelmében a velencei filmfesztiválon. A nemzetközi zsűri elnöke, az Oscar-díjas Alfonso Cuarón azt mondta: "Mexikói vagyok, aki Európában él, és mindig úgy éreztem, hogy szívesen fogadnak. Szeretném, ha ma és a jövőben ez a szíves fogadtatás minden bevándorlóra kiterjedne." 

Tilda Swinton, akinek A Bigger Splash című filmjét vetítették a fesztiválon, azt kérte, hogy ebben a helyzetben senkit ne nevezzünk migránsnak. "Menekültekről, háborús menekültekről van szó" - hangsúlyozta. 

11:38
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Elvesztettek egy gyereket Röszkén

Kétségbeesve keresi családja Mohammed Diar Bakrlit: a 14 éves szír fiú szombat reggel, Röszkén szakadt el szüleitől, és azóta senki sem látta. A család és a Migration Aid önkéntesei hiába keresték Budapesten és a szegedi határrendészeten is Mohammedet, egyelőre senki sem tud róla.

A szülők kérik, hogy aki látta fiukat vagy tud a hollétéről, az jelentkezzen az önkéntes segítők Facebook-oldalán.

Szombaton látták utoljára a 14 éves Mohammedet Forrás: Origo
11:49
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Az osztrákok lezárták az 1-es főutat

Az M1-es autópályán Hegyeshalom felé továbbra is zavartalan a forgalom. A határátkelőnél nincs torlódás, folyamatos a haladás. Az 1-es főúton Hegyeshalomnál az osztrák hatóságok lezárták a határt. A személygépkocsival közlekedők Albertkázmérpusztánál és Jánossomorjánál átléphetik a határt - közölte az Útinform.

11:55
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Tűz egy német menekültközpontban

Tűz ütött ki hétfőn egy németországi menekültközpontban, öt ember megsérült. A lángok a nyugat-németországi Baden-Württemberg tartományban, Rottenburg városában csaptak fel egy olyan épületben, amelyben 80 embert szállásoltak el. Németországban az elmúlt hónapokban többtucatnyi esetben történt szándékos gyújtogatás menekültszállások ellen.

Egy bevándorlókat befogadó épület tüzét oltják tűzoltók a Neckar menti Rottenburgban Forrás: MTI/EPA/DPA/Marijan Murat
12:07
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Új-Zéland is várja a menekülteket

További 750 szíriai menekültet fogad be Új-Zéland - jelentette be John Key, a szigetország miniszterelnöke. Eközben Tony Abbott ausztrál miniszterelnök is arról beszélt, hogy még több szíriai és iraki állampolgárt fogadnak be, de egyelőre nem világos, milyen keretek között. 

12:17
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Az M1-esre terelik Hegyeshalomnál a személyautókat

Az M1-es autópályára irányítják a személyautókat a hatóságok Hegyeshalom térségében a menekültek miatt - mondta az MTV hírcsatornájának Hegyeshalomnál tartózkodó tudósítója a Híradóban.

12:20
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Vámosszabadiból Győrbe gyalogolnak

A 14-es főúton rendőri felvezetéssel gyalogolnak Vámosszabadiból Győrbe a menekültek - hangzott el az M1 Híradójában. A tudósító szerint a menekültek, akiket Röszkéről buszokkal visznek Vámosszabadiba a hatóságok, már be sem mennek a menekülttáborba, hanem nekiindulnak gyalog, hogy eljussanak a győri vasútállomásra, majd onnan vonattal Ausztriába.

12:21
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Ez történik most Röszkén

Thomas Präkelt, a német RTL riportere szerint borzalmas állapotok vannak Röszkén, ahol a magyar rendőrök bekerítették a szabad ég alatt várakozó menekülteket. Videójához azt írta: Isten hozott Európában?

12:23
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

A testpáncélt nem, a sisakot már felvették a rendőrök

Egyelőre testpáncélt nem, de rohamsisakot már felvettek a rendőrök Röszkénél - tudósított az M1 a határ melletti gyűjtőpontról. Elhangzott: feszült a hangulat, miután mintegy kéttucat menekült - többségében afgán férfiak - megpróbáltak "kitörni", és nekimentek a rendőrsorfalnak. Az állami tévé riportere azt is mondta, hogy a Horgos-Szeged vasútvonalon, a síneken - ahol korábban a MÁV leállította a forgalmat - folyamatosan, 30-50 fős csoportokban érkeznek a menekültek Röszkére.  

12:30
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Tűréshatáron Bajorország

„Elértünk a tűréshatárhoz” – mondta Christoph Hillenbrand bajor miniszterelnök a müncheni főpályaudvaron összegyűlt újságíróknak. A városba a hétvégén 12 ezer menekült érkezett, és csak hétfőn még további 10 ezret várnak. A bajor politikus szerint jobb kommunikációra van szükség az érintett országok között, hogy kezelni tudják a helyzetet. 

12:46
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Merkel nem fogad be mindenkit

Lesznek, akiknek el kell hagyniuk majd Németországot - mondta Angela Merkel német kancellár a koalíciós egyeztetés után. Tájékoztatóján Angela Merkel azt mondta, "mozgalmas, lélegzetelállító hétvége van mögöttünk".

Egy menekült Angela Merkel fotójával Forrás: AFP/Christof Stache

Szavaiból kiderült, hogy bár a napokban minden menekültet beengedtek Németországba, lesznek, akiknek el kell hagyniuk az országot, és mint mondta, figyelemmel kell lenni a terrorveszélyre, amit Európának együtt kell leküzdenie.

12:47
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Megpróbáltak kitörni Röszkén

Menekültek egy csoportja megpróbálta elhagyni a Röszke külterületén kialakított rendőrségi gyűjtőpontot - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. Miközben megpróbálták őket visszatartani, az elsősorban férfiakból álló csoport tagjai többször nekiindultak a rendőröknek, de nem kellett testi kényszert alkalmazni, gumibotot vagy könnygázt használniuk. A feltehetően főként afgán férfiakból álló csoport tagjai a "Freedom!" (Szabadság!) és "No camp!" (Tábor nem!) jelszavakat kiáltozták.

Röszke mellett sokan tábortűznél melegedtek az éjjel Forrás: Origo

A gyűjtőponton mintegy ötszáz ember töltötte az éjszakát, amelyet a hidegre fordult idő miatt sátrakban és tüzeket gyújtva próbálták átvészelni. A rendőrség buszokkal viszi el a migránsokat az idegenrendészeti előállítóba, de a határsértők folyamatosan érkeznek az egy kilométerre lévő zöldhatárról a Horgos-Szeged vasútvonal mentén.

A migránsokat a rendőrség, illetve a helyszínen dolgozó civilek ellátják inni- és ennivalóval, a családokat bébiétellel.

12:50
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Különbség van menekült és menekült között

A MigSzol-t (Migrant Solidarity Group of Hungary) arról kérdezte az Origo, hogy milyen kormányzati intézkedésekre lenne szükség még a tél beállta előtt, hogy emberhez méltó körülmények között legyenek a menekültek. Pocsuvalszki Aliz, a szervezet munkatársa szerint elsősorban ételre, vízre, takaróra, meleg holmira, teára és tisztálkodási lehetőségre lenne szükség. Arra is felhívta a figyelmet, az ukrán válság idején Pintér Sándor azt mondta, hogy "Magyarország felkészült arra, hogy az ukrajnai helyzet esetleges kedvezőtlen alakulása következtében kialakuló migrációs hullámot megfelelő hatékonysággal kezelje". Az operatív törzs akkori ülésén azt állították, hogy Magyarország több tízezer ember fogadására is készen áll, ráadásul nem a Keleti aluljárójában, hanem akár üres szállodákban, önkormányzati épületekben. 

12:54
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Merkel: Mindenkire vonatkozik a dublini egyezmény

Az Európai Unió erejére is szükség van, hogy "közösen tudjuk ezt a próbát kiállni" - fogalmazott sajtóértekezletén a menekültkérdésről Angela Merkel. A német kancellár jelezte, Európa értékét és rendjét meg kell tartani, "a hétvégi események ellenére a dublini egyezmény minden EU-s tagállamra érvényes, és be kell tartani".

12:57
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Megint a kvótarendszert emlegeti a kancellár

Németország befogadó ország, de Angela Merkel szerint minden EU-s tagállamban védelemben kell részesüljenek a menekültek, ezért "igazságos elosztásra van szükség" - mondta, visszatérve a kvótarendszer kérdésére.

A kancellár a koalíciós egyeztetést követő sajtótájékoztatón azt is mondta, a német szövetségi bevándorlási hivatal újabb befogadó állomásokat épít, mert "150 ezer helyre van szükség."  

12:57
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

A lengyelek harmada lezárná a határakat

A lengyelek 32 százaléka az Európai Unió külső peremén létesített határzárakkal vagy akár a belső uniós határok lezárásával is korlátozná a migrációt - írta a Rzeczpospolita lengyel jobbközép napilap. 

Az IBRIS közvélemény-kutató által készített felmérés szerint a lengyelek 30 százaléka egyetért azzal, hogy az európai uniós tagállamok, ezen belül Lengyelország is, fogadják be a migránsokat, de csak 16 százalékuk egyezne bele az uniós határokon átkelő bevándorlók "minden feltétel nélküli" befogadásába, 7 százalékuk pedig kikötések nélkül a saját házába is befogadná őket.

Amennyiben a befogadást az Európai Unió, illetve az ENSZ eszközeivel támogatnák, már többen - 37 százalékuk - egyeznének bele. A válaszadók 10 százaléka szerint csak a keresztény menekülteket kell befogadni. 

13:05
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Fokozza az ellenőrzéseket az osztrák rendőrség

Az osztrák rendőrség fokozza az ellenőrzést az embercsempészek elfogása érdekében a magyar határon, de magát a határellenőrzést nem szigorítja Ausztria - közölte a burgenlandi rendőrség szóvivője. Helmut Marban hangsúlyozta, nem lesz határellenőrzés, ugyanis az szembemenne a schengeni egyezménnyel. Ugyanakkor "láthatóbbá teszik" az embercsempészek elfogása céljából az ellenőrzéseket. 

Werner Faymann osztrák kancellár vasárnap bejelentette, hogy Ausztriának fokozatosan vissza kell vonnia azokat a kivételes intézkedéseket, amelyeket a hétvégén a menekültügyi helyzet kezelése érdekében meghozott.

"Mindig is azt mondtuk, hogy ez egy vészhelyzet, amelyben sürgősen és emberségesen kellett eljárnunk. Több mint 12 ezer emberen segítettünk égető helyzetben" - fogalmazott az osztrák kancellár, aki közleménye szerint "intenzív megbeszéléseket" folytatott Angela Merkel német kancellárral, és telefonon beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

13:07
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Koordinációs központ épül Győrben

Intézkedési tervet dolgozott ki a győri önkormányzat, hogy könnyebben kezeljék a városba érkező migránsok jelenlétét. A helyszínen koordinációs központot alakítanak ki, ahol a bevándorlók tisztálkodhatnak, élelmet kapnak és melegedhetnek - közölte a város polgármestere. Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) azt közölte: az akcióba bevontak önkormányzati cégeket és civil szervezeteket, köztük a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot.

13:20
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Németek osztanak gyümölcsöt Röszkén

Gyümölcsöt osztanak német önkéntesek Röszkén a menekülteknek.

13:22
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Pillanatkép Münchenből

Pillanatkép Münchenből: egy német kislány csokoládét ad egy családjával nemrég érkezett szír kisfiúnak a pályaudvaron.

13:26
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Franciaország 24 ezer menekültet fogad be

Franciaország befogad 24 ezer menekültet az Európai Bizottság által javasolt elosztás alapján - jelentette be Francois Hollande francia államfő. 

13:53
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Európa megfeledkezett Magyarországról

Európa kissé megfeledkezett Magyarországról, de nem szabad magára hagyni és segítséget kell nyújtani neki a migrációs válság kezelésében - mondta Milan Chovanec cseh belügyminiszter. "Nem hagyhatjuk magára Magyarországot, amelynek területén keresztül nagyjából annyi menekült megy át, mint Olaszországon és Görögországon együttvéve. Ugyanakkor az Európai Unió anyagi segítsége Magyarországnak elhanyagolható, majdnem a nullával egyenlő" - jelentette ki Chovanec. Csehország rendőröket, pénzt és műszaki eszközöket ajánlott fel segítségként Magyarországnak, s most Prága Budapest válaszára vár. Eddig Magyarország csak sátrakat kért a menekültek elszállásolására, amit Prága azonnal el is küldött Budapestnek - fejtette ki a miniszter.

13:57
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Rendőr segített az iraki kismamán

Rendőr segített egy iraki házaspáron Röszkén. Az asszony, Najida hét hónapos terhesen, nyolc napi gyaloglás után érkezett Magyarországra, komoly fájdalmai voltak, harmadik napja nem érezte a baba életjeleit. A szabályok szerint a kiérkező mentők csak őt vihették kórházba, férjét és kétéves kisfiukat nem. Amikor ezt egy, a táborban szolgálatot teljesítő rendőr főhadnagy meghallotta, személyesen intézkedett, hogy egy rendőr kíséretében az egész családot elvihessék Szegedre a vizsgálat idejére – közölte a Facebookon az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága.

Hét hónapos terhesen, a szíve alatt hordott gyermeke életéért rettegve érkezett ma nyolc napi gyaloglás után Röszkénél...

Posted by UNHCR Magyarország on Sunday, 6 September 2015
14:16
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

A katolikusok is megszólaltak

Cikkünk ITT folytatódik tovább.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről