Pedagógustüntetés: a kormány a gyerekek jövőjével játszik

Események

2016.02.13.
Pedagógus tüntetés
Vágólapra másolva!
Tanárok és szimpatizánsok ezrei tiltakoztak szombat délelőtt a Parlament előtt, a Kossuth teret megtöltő tömeg az oktatás válsága, a túlzó mennyiségű tananyag, a Klik teljhatalma ellen emelte fel a szavát. A pedagógus-szakszervezetek úgy látják, a kormánnyal folytatott szakmai egyeztetések idáig nem vezettek eredményre. Az eseményeket percről percre tudósított az Origo.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül46 bejegyzés
12:10
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Tömöttek a mozgólépcsők

12:15
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Rendőrök a rakparton

A pesti alsó rakparton a Margit hídnál csak rendőrautók vannak.

Forrás: Origo
12:19
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Provokációtól tartanak

A demonstráció szervezői provokátorok megjelenésétől tartanak, ezért felhívták a résztvevők figyelmét, hogy ne üljenek fel az esetleges provokációknak. 

12:20
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Tüntetők, amíg a szem ellát

Megtelt a Kossuth tér, a zöldterületek kivételével mindenütt csak esőernyős demonstrálókat lehet látni: minden a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelével kezdődött, a pedagógusok tiltakozása mára országos méretűvé vált.

12:22
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Rezesbandával érkeztek

A pesti rakparton, rezesbanda felvezetésével vonult a tömeg Fotó: Marton Szilvia - Origo
12:26
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Az államtitkár szerint felesleges tüntetni

A keddi oktatási kerekasztalon a tanárok minden problémáját tabuk nélkül átbeszéltük, legalább ötezer pontot rögzítettünk - mondta a tüntetést megelőző sajtótájékoztatóján Palkovics László oktatási államtitkár. 

Palkovics szerint épp ezért felesleges a mostani demonstráció is. Az államtitkár hozzátette, a kormány is egyetért a Klik decentralizálásával, a tanárok adminisztratív feladatainak csökkentésével és azzal, hogy enyhíteni kell a tanulók terheit - ezek a pontok is szerepeltek a pedagógusok követelései között. 

12:30
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Széteső rendszerről beszélnek

VIII. kerületi tanárok mondták az Origo helyszíni tudósítójának, hogy azért jöttek ki, mert úgy érzik, szétesik az oktatási rendszer. Az igazgatójuk is itt van, és természetes, hogy elengedte őket is. Abban bíznak, hogy innentől kezdve rendszeresek lesznek a megmozdulások, ameddig nincsenek változások. Mindenkinek köszönik a támogatást, a más szakmákból érkezőknek különösen. Érezhető a kormányellenes hangulat.

12:34
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Tízezer tüntető kér tisztességes bért

Annyi szakszervezet támogatja a tanárokat, hogy azt a rendezvényen fel sem sorolták, mi láttuk a Liga, az MKKSZ, a Területi Autonóm Szakszervezet, sőt egy Volán-érdekképviselet tábláit is, de úgy tudjuk, eljöttek a pécsi bányászok is.

Több mint tízezren lehetnek a Kossuth téren - jelenleg Varga Andrea, a Területi Autonóm Szkszervezetek miskolci képviselője beszél, tisztességes munkáért tisztességes bért követel a tanároknak. Hozzátette, három gyermeke van, akiket két tannyelvű gimnáziumban taníttat, és nagyon bízik benne, hogy a magyar társadalom helyzete miatt nyelvtudásukat nem külföldön kell hasznosítaniuk. 

Az Origo korábbi szavazásán is arra számítottak olvasóink, hogy tízezernél több ember lesz a demonstráción. 

12:39
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Eddig és ne tovább, üzenik a bölcsődei dolgozók

Többen vagyunk itt, mint a futballstadionok lelátóin, üzenjük a Fidesz–KDNP-nek, hogy eddig, és ne tovább - mondja a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének képviselője. Szűcs Viktória szerint, amihez a kormánypárt tagjai hozzányúltak, azt vagy ellopták, vagy tönkretették - élettapasztalatuk nincs, az egyetemi székből egyből a bársonyszékbe ültek. 

A bölcsődei dolgozók támogatják a pedagógusokat. Ha most nem állítjuk meg a kormánypártot, dédunokáink is viselni fogják a következményeket - mondja Szűcs. 

12:43
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

30 százalékos béremelést kérnek

A bérhelyzet miatt tarthatatlanná vált a bölcsődei dolgozók helyzete: pedagógus-életpályamodellt, 30 százalékos béremelést akarunk - üzeni a bölcsődei dolgozók képviselője. 

Szűcs Viktória látszategyeztetés helyett kiszámítható jövőt kér - szavait nagy dudaszó fogadja.

12:44
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán, takarodj! - visszhangzik a Kossuth téren

Míg egy bölcsődei dolgozó jó, ha nettó 90 ezret visz haza, egy vezető politikus ötmilliót is zsebre tehet havonta - mondja a szónok. Meddig tűrjük még, teszi fel a kérdést, meddig fogadjuk el, hogy megoldás helyett türelmet kérjenek tőlünk?

A tömeg válasza: Orbán, kormány takarodj! - hosszasan visszhangzik a Kossuth téren.

12:46
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Esernyők alatt is hangosak

12:51
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Lázár János jöjjön ki!

Itt vannak az egészségügyi dolgozók, szociális munkások, katonák és könyvtárosok, és az önkormányzati köztisztviselők, a teljes közszolgálati közönség tart seregszemlét - mondja Boross Péterné, az MKKSZ főtitkára.

Mint mondja, a tüntetők ma közösen kell felemeljék szavukat a vád ellen, hogy a közszolgáltatások és közalkalmazottak csak vérszívói a társadalomnak. Az ország versenyképességének feltétele a minőségi közszolgáltatás, de lehet ott versenyképesség, ahol nincs kréta, kötszer és gyógyszer? 

1400 milliárddal adtak erre kevesebbet az elmúlt négy évben - mondja a főtitkár, hozzátéve, Lázár János főminiszter azt üzente nekik, közszolgáknak, hogy ne balhézzanak, hanem tárgyaljanak. Jöjjön ki - üvöltötték a demonstrálók, akik az emberminisztert szeretnék látni. 

12:52
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Felázott a Kossuth tér gyepe

Nem tüntetésre való.

12:53
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Maffiának nevezik a kormányt

A lopásról beszél Boross Péterné - ennek számít a méltó munkabér meg nem fizetése. Mint mondja, több százezer közalkalmazott nyolc éve egy fillér béremelést nem kapott, köztük védőnők, hivatalnokok. A lopás szót hallva maffiát emleget a demonstrálók tömege. Boross Péterné beszédében a szakszervezeti összefogást és az MKKSZ-t is népszerűsítette. 

12:54
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Tóbiás József a téren

A Societas TV-nek nyilatkozik a Kossuth téren Tóbiás József, az MSZP elnöke. Korábban, az MSZP választmányi ülése után azt mondta: törvényjavaslatot nyújtanak be az Országgyűlésnek, hogy az az önkormányzat, amelyik képes rá, vehesse vissza az iskoláját. Egy másik, a költségvetést módosító javaslatuk lehetővé tenné az intézményekben a minőségi oktatást.

Egyetlen iskola sem maradhat kréta, eszközök, vagy fűtés nélkül

- indokolta Tóbiás József.

Az MSZP elnöke a demonstráción Forrás: Origo
12:56
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Sokan felzúgtak ennél a kijelentésnél

12:56
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Szórólapot osztogatnak

Ezt a szórólapot nyomták tudósítónk kezébe a Kossuth téren.

Forrás: Origo
12:57
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

"A közös nyomor hozott össze minket"

"Itt vagyok, mert az egészségügy mindig kiáll a tanárok védelmében. Egy éve is itt álltunk, de a pohár betelt, a közös nyomor hozott össze minket újra. Milyen ország az, ahol a szociális szféra, a pedagógusok, az ápolók  hiába kérnek újra és újra segítséget" - kérdi a tömegtől Sándor Mária, a fekete ruhás ápolók színpadra hívott vezetője.

Sándor Mária a közös bajra csak az összefogásban látja a megoldást.

13:02
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Nem engednek a diktatúrának

Nem engedjük, hogy a kormány szabja meg, hogy a kijelölt ünnepeken előre megírt szövegeket szavaljanak gyermekeink. Értük követeljük a szabad tankönyvellátást. Tegyétek meg, ne engedjetek a diktatúrának  - kiáltja Sándor Mária.

13:03
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Ez az európai színvonal?

A fekete ruhás ápoló hozzáteszi, sokkoló megélni, amikor gyermekek műtétjei maradnak el eszközhiány miatt, és ezt az egészségpolitikusok európai szintű ellátásnak merik nevezni.

13:03
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Támogatják a tanárokat

A tanárok által kezdeményezett tüntetéssorozatról tíz megkérdezettből kilenc hallott, és háromnegyedük összességében egyetért a követelésekkel - derül ki a Publicus Intézet legfrissebb felméréséből. A Vasárnapi Hírek megbízásából készített felmérés szerint a követelések közül a válaszadók a diákok túlzott terhelését, az alacsony tanári fizetéseket, a tanárok túlzott terhelését, valamint a tankönyvválasztás szabadságának megszüntetését tartják a legnagyobb problémának. A megkérdezettek kétharmada szerint, ha a tanároknak sikerülne elérnie a céljaikat, összességében jobb lenne a hazai oktatás színvonala. Az oktatási rendszer állapotával a megkérdezettek több mint fele elégedetlen, és háromnegyedük szerint az elmúlt években ez romlott. A válaszadók szerint a jelenlegi állapotokért egyértelműen a kormány a felelős.

Tömegek a Kossuth téren Fotó: Marton Szilvia - Origo
13:04
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Többet kell beszélni a gyerekekről

A demonstráción részt vevő egyik szülő szerint eddig mindenki a pénzről beszélt, de a gyerekekről és a jövőjükről is kellene. A tanrendről, a tanításról, arról, hogy milyen hülyeségeket kell a gyerekeknek megtanulniuk. 

13:05
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Ötperces csendet kérnek a rendszer kárvallottjaiért

Beszéde végén Sándor Mária ötperces csendet kért, amivel a tiltakozók kifejezik együttérzésüket a rendszer - a Buda Cash, a trafikmutyi és más visszaélések - kárvallottjaival.

13:05
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán-matek

Forrás: Origo
13:07
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Be a szakszervezetbe!

Diplomás kollégák sem keresnek többet 90-100 ezer forintnál - mondja a következő szónok, Csonti Csaba, aki mindenkit arra kér, álljon a tanárok mellé, és "be a szakszervezetbe"!

13:12
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

A tanárnak csak a lojalitáshoz van joga

Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója ironikus álláshirdetéssel indít: a többdiplomás, innovatív tanár is Londonban mosogathat, mivel itthon esélye nincs a minőségi oktatásra és életvitelre. 

A tanárnak most csak a szervezeti lojalitáshoz van joga, mert az iskola csak a szervezet egy eldugott, levegőtlen szobája, ahol fuldokolnak a gyerekek. Ráadásul a szervezet is csak papíron működik, már ha van egyáltalán egy csomag papír - jegyzi meg. 

Intézményvezetők helyett legyetek újra igazgatók - kéri kollégáitól Pukli István, visszakövetelve a munkaadói és gazdálkodási jogot a Kliktől. 

13:15
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Az Origót nézik a tüntetésen

13:16
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Felsorolják a tanárok követeléseit

A színpadon felsorolják a tanárok követeléseinek egy-egy pontját: ezek közül 25-öt az Origo is összegyűjtött

13:17
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Tanmesét olvas fel a hermanosok vezetője

A halk szavú és a mindentudó - vagyis a tanár és a politikus vitáját mutatja be tanmese formájában Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium oktatója - tőlük indult a mára országossá duzzadó tiltakozási hullám. Kitér az eszközhiányra, az elégedetlenek elhallgattatására és a Balog miniszter szerint is túltolt, túlcentralizált oktatási rendszerre.

Pedagógus tüntetés Fotó: Marton Szilvia - Origo
13:23
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Még több képet nézne?

Kattintson ide az Origo képgalériájáért!

13:25
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Ön elégedett a demonstrációval?

---- separator ----voting-content-type:88e7f91a-778d-4e83-8b79-f3f65bcbf5d2---- separator ----
13:27
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Valakit mindig gyűlölni kell

Egy XV. kerületi tanár a demonstrálók közül azt mondja, hogy elege van már abból, hogy valakit vagy valamit mindig utálni kell. Migránsokat, Brüsszelt, Sorost. Most majd a tanárokat fogják, de nem érdekli, mégis kijött a tüntetésre.

13:31
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Külső erő gerjeszti a tüntetést

Orbán Viktornak igaza van: külső erő gerjeszti a tiltakozást - mondja Mendrey László, a PDSZ tanárszakszervezet vezetője. Csakhogy Mendrey szerint ez az erő éppen Orbán Viktor: az erő, akinek ma Magyarország a mini-Kánaán.

Ennek az erőnek fontos a hatalom megtartása, az elégedetlenkedők egymásnak ugrasztása. Ez az erő okos, hiszen bizonyos S. Gy. pénzén tanult Angliában - mondja a szakszervezeti vezető.

Hangsúlyozza ugyanakkor: ez az erő túlbecsülte önmagát, a társadalom összefogása ugyanis megállíthatja.

Fotó: Marton Szilvia - Origo
13:33
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Sztrájkra szólított fel Mendrey László

Ha másként nem megy, munkabeszüntetéssel szálljunk szembe a felülről jövő nyomással - mondta a PDSZ elnöke.

13:37
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Itt a Hír TV, de nem közvetít

A Kossuth tér szélén áll a Hír TV közvetítőkocsija, de a demonstrációról csak egy élő bejelentkezés volt a kezdéskor, illetve délben, a rendezvényt egyébként nem közvetítik.

13:39
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Ma is a szülők tatarozzák az iskolákat

A szülők részéről Fazekas Gergely szólalt fel: szerinte 30 év alatt nem sok minden javult az iskolák ellátásában: ma is a szülők viszik be az építőanyagot, papírt, ők javítják az iskolai gépeket, a padokat. Krétával szerinte már nehezen dobálóznának a tanárok, a Kliktől ugyanis alig kapnak. 

13:44
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Telt ház van a közeli Mekiben

A sajtburger és a tea a sláger.

Forrás: Origo
13:49
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

PSZ: A hatalom tudatosan pusztít

A kormány hároméves szorgalmas munkájával tönkretette a magyar oktatást. Nagy reformjukkal olyan rendszert hoztak létre, ami rossz a gyereknek, tanárnak és szülőnek, az egész országnak - és végképp elveszik a tanulás, tanítás szabadságát - mondja Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

A hatalom szerinte tudatosan taszítja szegénységbe a felnövekvő nemzedék nagy részét. A pedagógusok sztrájkbizottsága folyamatosan rázta a vészcsengőt, de hiába - a kormány most is a menthetetlent próbálja menteni, teszi hozzá.

Elfogyott a türelmünk, elég volt - kiáltja a tömeggel Galló Istvánné. Zúg a "Nem hagyjuk!, Nem félünk!" a téren.

Fotó: Marton Szilvia - Origo
13:50
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Esernyőtenger

Forrás: Origo
13:53
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Gallóné: Orbán döglött lovon ül

A döntéseket a miniszterelnök hozza, kormányzati képviselete csak azt mondhatja, amire engedélyt kapott - jegyzi meg a PSZ elnöke. Idézi Orbán Viktor egyik kedvenc közmondását is: "Ha döglött lovon ülsz, szállj le róla." Gallóné szerint a köznevelés állatorvosi lova már megdöglött, ideje lenne hátast cserélni. 

13:55
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Videón az esernyős tömeg

A tüntetés a végéhez ér, de ezen a felvételen is látszik, hogy sokan az eső ellenére is a Kossuth téren maradtak. Türelmesen állnak az esőben az emberek.

13:56
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

A Szózat utáni csend

A tüntetés sok ezer résztvevője együtt énekli a Szózatot. "Itt élned, halnod kell" - ismétli az esernyős tömeg, majd öt percig csendben marad, Sándor Mária kérésének megfelelően.

14:01
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Néma csendben áll a tömeg

Forrás: Origo
14:04
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Véget ért a tanárok tüntetése

A tüntetés hivatalosan  véget ért, a vidékről érkező tiltakozók lassan elindulnak az Alkotmány utcában várakozó buszokhoz. Helyszíni tudósításunk és percről percre összeállításunk ezzel véget ér, kövessék továbbra is az Origo híreit. 

14:04
február 13, 2016
Vágólapra másolva!

Araszolva indul az esernyőtenger

Forrás: Origo
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről