Húsvétkor robbantottak volna a brüsszeli terroristák

Események

brüsszel metró merénylők
(COMBO) This combination of handout pictures obtained via Interpol on March 23, 2016 shows Khalid (L) and Ibrahim (R) El Bakraoui, the two Belgian brothers identified as the suicide bombers who struck Brussels on March 22, 2016, as a manhunt for a third assailant in Belgium's bloodiest terror assault gained pace. Two suicide blasts hit Brussels' Zaventem airport on March 22, 2016 morning followed soon after by a third on a train at Maalbeek station, close to the European Union's institutions, just as rush-hour commuters were heading to work. The triple blasts that killed some 30 people and left around 250 injured was claimed by the Islamic State jihadist group. / AFP / Interpol / - / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / INTERPOL- NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Eredetileg március 28-ára, vagyis húsvétra tervezték a brüsszeli merényletsorozatot a terroristák. A metrórobbantó társa nem volt fenn a halálos szerelvényen. Csütörtökön rendkívüli tanácskozáson ültek össze az Európai Unió bel- és igazságügyi miniszterei, ahol a közös uniós hírszerzési javaslat is terítékre került. Terrorgyanúval vettek őrízetbe egy menedékkérőt Németországban. Az Iszlám Állam Dzsihádra szólított fel.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés
12:02
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Inkább Párizs, mint Brüsszel

Salah Abdeslam, a párizsi merényletek első számú gyanúsítottja meggondolta magát. Úgy döntött, hogy nem szegül ellen többé a franciaországi kiadatásának – értesült a Die Welt német lap.

12:02
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Kémkedtek a nukleáris program vezetője után

A tihange-i atomerőmű volt a brüsszeli terrorista testvérpár, Khalid és Ibrahim el-Bakraoui célpontja, de Salah Abdeslam letartóztatása miatt a tervezettnél gyorsabban kellett cselekedniük, emiatt robbantottak a brüsszeli repülőtéren és a metróban. A történtekről itt olvashat bővebben.

12:03
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Társa is lehetett a metrórobbantónak

Az RTBF belga közszolgálati televízió információ szerint társa is lehetett a maelbeeki merénylőnek. A csatorna név nélkül nyilatkozó forrásokra hivatkozva azt közölte, a biztonsági kamerák rögzítették, hogy egy nagy táskát cipelő, ismeretlen férfi volt az öngyilkos merénylő társaságában a metróban.

12:03
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Ellenőriznék az unión belüli utazást

A brüsszeli terrortámadások miatt rendkívüli tanácskozást tartanak csütörtökön az unió belügyminiszterei. Kalus Bouillon, a konferenciát vezető elnök egy közös adatbank felállítását sürgeti, amiben a ki- és beutazó utasokat regisztrálják.

12:04
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Abdeslam nem segíti a brüsszeli nyomozást

A nyomozók kedden kikérdezték Salah Abdeslamot a Bruges melletti szigorított börtönben a brüsszeli merényletekkel kapcsolatban – mondta el az ügyvédje az RTL rádiónak.

A kérdésre, adott-e a védence bármiféle információt a rendőröknek, Sven Mary határozott nemmel válaszolt.

12:08
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Így néz ki a negyedik terrorista

A La Derniere Heure internetes oldalára feltette annak az embernek a fantomképét, akit a brüsszeli metrórobbantással összefüggésben keresnek.

12:18
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Gázszivárgás egy brüsszeli kórházban

Gázszivárgásról számoltak be egy katonai kórházból. A kórházban kezelik a reptéri robbantás áldozatait.

12:26
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Elhalasztották Abdeslam meghallgatását

Ügyvédje kérésére április 7-re halasztották Salah Abdeslam meghallgatását.

12:33
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Ketten robbantottak a metrónál

Megerősítette a belga rendőrség, hogy Khalid el-Bakraouinak volt segítőtársa is. Egy videokamera rögzítette a férfit, aki egy nagy táskát cipel az öngyilkos merénylő társaságában. A második metrórobbantó kilétét még nem azonosították.

12:38
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

A magyarok szerint veszélyes az iszlám

73 százalék szerint az utóbbi években Európába érkezett muszlimok nem tudnak majd beilleszkedni az európai társadalmakba – derült ki a Nézőpont Intézet felméréséből. A túlnyomó többség tart az egyértelmű kulturális különbségektől: 78 százalék szerint az iszlám elnyomja a nőket, 64 százalék szerint veszélyes az európai társadalmakra, míg 57 százalék szerint nem egyeztethető össze az európai életmóddal. A magyarok 56 százaléka tart attól, hogy a muszlimok többségbe kerülnek Európában.

12:46
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Visszaszóltak az ausztrál miniszterelnöknek

Visszautasította Belgium ausztráliai nagykövetsége Malcolm Turnbull bírálatát. "Az Iszlám Állam épp azt akarja elérni, hogy az emberek összekeverjék a menekültkérdést a terrorizmussal" - mondta Jean-Luc Bodson belga nagykövet. 

Az ausztrál miniszterelnök egy nappal korábban egyik nyilatkozatában arra utalt, hogy a menekültválságban kicsúszott az unió kezéből az irányítás, és a brüsszeli robbantások részben az elégtelen biztonsági intézkedéseknek tudható be.

 

 

13:02
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Hiába kutat a felesége után

Kétségbeesetten próbálnak információhoz jutni a hozzátartozók a brüsszeli terrortámadás után. Egy aacheni férfit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba a robbantások után. A német férj napok óta nem tud semmit a feleségéről. A rendőrség annyit közölt a férfival;

Sok áldozatot még nem sikerült azonosítani. A legrosszabbra is fel kell készülnie."

13:12
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Életben van a halottnak hitt pár

Kórházban ápolják azt az amerikai házaspárt, akikről a reptéri robbantás óta nem lehetett tudni, hogy életben vannak-e még. Justin Tennessee, Stephanie Shults Kentucky államból költözött a belga fővárosba két éve.

A feleség anyjától búcsúztak el a zaventemi reptéren, amikor a terroristák a merényletet végrehajtották. 

A férj bátyja a sajtó megkeresésére elmondta, hogy a házaspár életben van, de súlyos sérüléseket szenvedtek a támadásokban.

13:29
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Anonymous: Megbüntetjük az Iszlám Államot

Videoüzenetben fenyegette meg az Anonymous hackercsoport az Iszlám Államot. 

Meg fogjuk bünteti a dzsihádistákat" 

- ígérték az internetre felkerült üzenetükben. Az Anonymous a párizsi merényletek után is bosszút esküdött a szélsőséges iszlamistáknak.

13:35
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Marokkói áldozatok is vannak

Két marokkói nő életét vesztette a brüsszeli merényletekben, három marokkóinak a sorsáról pedig semmit nem tudnak – számolt be a brit Guardian a Moroccan Timesra hivatkozva.

Belgiumban becslések szerint 400-500 ezer marokkói él.

13:45
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Megtartják a filmfesztivált

A terrortámadások ellenére megrendezik a Brüsszeli Nemzetközi Fantasztikusfilm-fesztivált. Erről Twitter-üzenetben értesítették a rajongókat.

A BIFFF főhadiszállása, a Bozar Centre For Fine Arts elnevezésű művészeti központ mindössze 20 percnyi sétára található a Maalbeek metróállomástól.

13:57
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Lezárt a rendőrség egy bevásárlóutcát

Egy embert őrizetbe vett a rendőrség Brüsszel D’Ixelles negyedében, egy népszerű bevásárlóuctán – számolt be a L’avenir.net.

Az utcát szemtanúk beszámolói szerint lezárták, a férfi autóját – egy BMW-t – lefoglalták. Egyelőre nem tudni, van-e az esetnek köze a merényletekhez.

14:19
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Lemondott (volna) a belügyminiszter

Jan Jambon belga belügyminiszter benyújtotta a lemondását, azt azonban Charles Michel kormányfő nem fogadta el. A hírt maga Jambon is megerősítette – számolt be a L’avenir.net.

A La Libre Belgique élő tudósítása szerint ugyanez a helyzet Koen Geens igazságügyi miniszterrel is.

14:33
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

A német erőművek sincsenek biztonságban

A legnagyobb német környezetvédelmi egyesület (BUND) szerint nem elképzelhetetlen, hogy német atomerőművek is a terroristák célkeresztjébe kerültek. A legnagyobb problémának a BUND azt tartja, hogy egy esetleges erőmű elleni terrortámadásra egyáltalán nincs felkészülve Németország.

14:43
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Heathrow-t fenyegetik a brit dzsihádisták

Az Iszlám Állam két brit harcosa két londoni repülőtér – Heathrow és Gatwick –, valamint a miniszterelnöki hivatalnak otthont adó Downing Street elleni merénylettel fenyegetnek egy új videóban – számolt be a Daily Mail. A két férfi maszkot visel, és londoni akcentussal beszél a felvételen.

14:56
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Moszkvából Brüsszelbe utazik az amerikai külügyminiszter

John Kerry pénteken érkezik Brüsszelbe. Az amerikai külügyminiszter jelenleg Moszkvában találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Szergej Lavrov külügyminiszterrel.

Kerry az ukrán és szír helyzetről tárgyal a Kremlben.

15:39
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is két magyar sérült van

A hivatalos adatok szerint továbbra is két magyar sérültje van a keddi brüsszeli robbantásoknak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Magyarázata szerint

a belga hatóságok továbbra sem tudnak részletes információt adni az elhunytak személyazonosságáról

és állampolgárságáról - az eddigi információk alapján az áldozatok közt nincsenek magyarok.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az egyik sérült, egy nő, aki a repülőtéren sérült meg, egyes hírekkel ellentétben nem ott dolgozott, hanem épp elutazni készült onnan. Egy brüsszeli cég alkalmazottja, egy Brüsszelhez közeli kórházba került, ahol megműtötték, most megfigyelés alatt tartják - mondta a miniszter.

A másik sérült az EU melletti állandó magyar képviselet alkalmazottja,

ő a metróállomáson sérült meg. Egy brüsszeli kórházban ápolják, az állapota súlyos, de stabil, remény van a teljes felépülésre, de ez várhatóan hosszú időt vesz igénybe.

15:49
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Húsvétra tervezték a brüsszeli merényleteket

Eredetileg március 28-ára, vagyis a keresztények egyik legnagyobb ünnepére, húsvétra tervezték a brüsszeli merényletsorozatot a terroristák - erősítette meg a belga rendőrség. A számításaikat azonban keresztülhúzta Salah Abdeslam letartóztatása, aki Khalid el-Bakraoui lakásában rejtőzött.

A szélsőségesek ezért lépéskényszerbe kerültek, és előbbre hozták a merényletek időpontját. Khalid el-Bakraoui egy még szökésben lévő társával együtt kedden a maelbeeki metróállomáson robbantott.

Az eredeti célpont egy atomerőmű lett volna.

 

 

16:15
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Az áldozatokra emlékeznek

A brüsszeli terrortámadás áldozataira emlékeznek a belga királyi palota előtt.

16:24
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Sötétben tapogatóznak

A sorozatos rendőrségi razziák ellenére sem tudnak semmit az ötödik robbantóról a belga hatóságok. Még abban sem biztosak, hogy meghalt-e a maelbeeki metróállomáson elkövetett merényletben, vagy sikerült elmenekülnie a helyszínről. 

16:41
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Húsvétig szigorított rendőrségi ellenőrzések

Fokozott rendőrségi ellenőrzésekre számíthatnak az autósok a német-belga és a német-luxemburgi határ közelében. A Belgiummal határos Rajna-vidék-Pfalz német tartományban a mélységi ellenőrzések húsvétig biztosan folytatódnak.

16:56
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Nem tudni több amerikai sorsáról

Egyelőre nem tudni több, Brüsszelben akkreditált amerikai diplomatáról, akik áldozatul eshettek a keddi merényleteknek. Pontos adatokat az amerikaiak nem hoztak nyilvánosságra, és arról sem adtak ki információt, hogy milyen rangú diplomatákról van szó.

A Telegraph ugyanakkor emlékeztet, hogy ha kiderül: az illetők meghaltak a támadásokban, akkor tovább élesedhetnek a Barack Obamával szembeni bírálatok. Az amerikai elnököt így is sokan élesen kritizálják amiatt, hogy nem szakította meg latin-amerikai útját, és baseballmérkőzést nézett Kubában, valamint tangózott Argentínában ahelyett, hogy hazatért volna.

Tangó az elnökkel Forrás: AFP/Nicholas Kamm
17:01
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Antiterror törvény várható a NATO-csúcs előtt

Antiterror törvény bevezetését tervezi a lengyel kormány. A konzervatív vezetés még a júliusi NATO-csúcs előtt, aminek Varsó ad helyet idén, életbe is léptetné a jogszabályt. A tervezet szerint az eddiginél sokkal kiterjedtebb jogkört kapna a lengyel titkosszolgálat.

Mariusz Blaszczak belügyminiszter reméli, hogy a terrorizmus elleni intézkedéscsomagra még májusban rábólint a parlament.

A magyar kormány is egy kiterjedt, terrorizmus elleni intézkedéscsomag alkotásáról döntött. A javaslat szerint a kormány bankszámlákhoz és telefonbeszélgetésekhez férne hozzá. További részleteket itt olvashat.

17:20
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Dzsihádra szólított fel az ISIS

Dzsihádra, vagyis "szent háborúra" szólította fel követőit az Iszlám Állam közvetlenül a brüsszeli robbantások után. A felhívást a közösségi médiában tette közzé a terrorszervezet egy videoüzenetben, amiben

Belgiumot is a nyugati koalíciós erők tagjaként emlegette, vagyis mint ellenséget.

Az ISIS elismerte, hogy a terrorszervezet áll a zaventemi reptéren és a maelbeeki metróállomáson elkövetett merényletsorozat mögött.

17:46
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

A metrórobbantó társa nem szállt fel a halálos szerelvényre

A maelbeki állomás biztonsági kamerája rögzítette, hogy egy férfi a metrórobbantó Khalid el-Bakraoui társáságában egy nagy táskát cipel. Rövid ideig beszélgettek egymással, azonban

a feltételezett második elkövető nem szállt fel arra a szerelvényre,

amit el-Bakraoui magával együtt a levegőbe repített - közölte a belga rendőrség.

 

18:07
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Egyperces néma csenddel emlékeznek az unió miniszterei

Egyperces néma csenddel és felállással emlékeztek az unió bel- és igazságügyi miniszterei. A rendkívüli csúcsot a brüsszeli terrortámadás miatt hívták össze.

18:15
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Terítéken a közös hírszerzés

Csütörtökön rendkívüli tanácskozáson ültek össze az Európai Unió bel- és igazságügyi miniszterei. Thomas de Maiziére német belügyminiszter egy közös uniós adatbank felállítását sürgeti, amiben

utazási-, bevándorlási- és titkosszolgálati adatokat osztanának meg az EU tagállamai.

A német belügyminiszter szerint az információcsere az egyik leghatékonyabb módja a terrorgyanús személyek felkutatásának.

18:33
március 24, 2016
Vágólapra másolva!

Terrorgyanúval vettek őrizetbe egy szír menekültet

Terrorgyanúval vettek őrizetbe egy menedékkérőt Németországban.

A 19 éves fiatal feltehetőleg az Iszlám Államhoz akart csatlakozni.

A férfit Brandenburg tartományban állították elő szerdán - közölte az illetékes rendőrségi szóvivő a Die Welt német lappal

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről