Orbán Viktor nemzetközi tájékoztatója - Élőben az Origón

Események

ORBÁN Viktor
Budapest, 2021. június 10. Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. június 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart szerdán 14 órakor. A tájékoztatót az Origo percről percre közvetíti. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül36 bejegyzés
15:49
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Percről percre

Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart szerdán 14 órakor. A tájékoztatót az Origo percről percre közvetíti.

15:55
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Hatalmas fideszes győzelem

A Fidesz-KDNP hatalmas győzelmet aratott az április 3-ai választáson, mely kapcsán a kormányfő elmondta: „Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy megszolgáljuk a bizalmat". Orbán Viktor emellett köszönetet is mondott a Fidesz-KDNP eredményváróján.

15:59
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Mindenkinek köszönöm - videó

Az elmúlt hetek, hónapok kampányából összevágott videóval üzent Orbán Viktor miniszterelnök a győztes választás után. A miniszterelnök ezzel szeretett volna köszönetet mondani mindazoknak, akik bíztak benne.

16:10
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Kezdődik

Kezdődik. 

16:11
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Ez minden idők legjobb választási eredménye

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a győztesek vicceket mesélnek, a vesztesek sajtótájékoztatót tartanak, de ezt a hagyományt most megtörik. Köszönetet mondott a választóknak a nagy bizalomért. Minden idők legjobb választási eredménye, soha egyetlen párt sem kapott ennyi szavazatot - mondta a kormányfő. 

16:15
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Ezért nyert a Fidesz

Három tényezőnek köszönhető a Fidesz sikere: a magyarok békét akarnak - mondta a kormányfő. A békemissziónkat a háború előtt megkezdtük Moszkvában, hárman próbálkoztunk, de egyikünk sem járt eredménnyel. Orbán kifejtette, Magyarországnak egy háborúban ragaszkodnia kell a békéhez. A második ok, hogy Magyarország egy sikeres ország. Magyarországon és Lengyelországban a legnagyobb növekedés, legmagasabb a családtámogatások aránya, és legalacsonyabb a munkanélküliség. A harmadik körülmény pedig az ellenfél, mégpedig csak egy hatalomért koalíció volt. Csak egy dolog érdekelte őket, hogyan lehet megnyerni a választást, és ez lenézése volt az embereknek - mondta a kormányfő. Mi a szív és a szenvedély kampányát képviseltük - tette hozzá. A legnagyobb lenézése pedig az volt a választóknak, amikor a fasiszták és kommunisták megőrizhették az identitásukat. 

16:17
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Továbbra is hiszünk a nemzetállamokban

Abban hiszünk, hogy egész Európában reneszánsza lesz a nemzeti gondolatnak - mondta Orbán Viktor. Továbbra is hiszünk a nemzetállamokban. Megerősítjük a szövetségeinket, így az Európai Unióval való szövetséget és a NATO-val való szövetséget. Továbbra is az EU-ban képzeljük el Magyarország jövőjét, és részt veszünk a jövőről szóló vitában. A mainál egy jóval erősebb hadsereget akarunk építeni. 

16:20
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Így lehet csökkenteni a magas energiaárakat

Egy tűzszünetet követően egy európai békekonferenciának kell jönnie. Ha nem sikerül elérni egy tűzszünetet, akkor egyre közelebb kerülnek a problémák. Orbán Viktor szerint meg kell védeni a családokat, mert egy európai gazdasági válságot kell kezelni, és ennek hatásait ki kell védenie. A kormányfő a magas energiaárak kapcsán azt mondta, hogy sűrgős intézkedésekre van szükség. Minden adminisztratív előírást fel kell függeszteni az energiák tekintetében, fel kell függeszteni az ETS-rendszer, fel kell függeszteni a villamosenergia és a gázár közötti kapcsolatot, és a kötelező bioüzemanyagok bekeverését. Ha ezt meglépjük, akkor lehet csökkenteni az európai energiaárakat - tette hozzá. 

16:24
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Putyinnal tárgyalt Orbán Viktor

Ma beszéltem Putyin elnökkel - mondta Orbán Viktor. Azt javasolta, hogy azonnal hirdessen ki tűzszünetet. Tudom, hogy ez nem megy magától, és azt javasoltam, hogy jöjjön el Budapestre és tárgyaljon az ukrán elnökkel, a francia elnökkel, és a német kancellárral.  

A kormányfő elmondta, hogy ennek feltételei vannak. Van 200 ezer magyar Ukrajnában, ezért felelősek vagyunk az ő életükért, és ők csak akkor tudják elkerülni az ő károsodásukat, ha kimaradunk a háborúból. 

16:26
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Erről csak a francia választás után lehet szó

Orbán Viktor kérdésre elmondta, a francia választás után kerülhet szóba egy esetleges új európai pártszövetség. Minden szomszédos ország gratulált a Fidesz választási győzelméhez tette hozzá. 

16:33
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

"Nem okoz nehézséget rubelben fizetni"

Orbán Viktor az Origo kérdésére elmondta, hogy a választás szenvedély kérdése, és ennek mentén kampányolt a kormánypárt. Nem okoz semmilyen nehézséget rubelben fizetni - mondta egy másik kérdésre a kormányfő. 2008-ban eldőlt, hogy a NATO nem akarja felvenni az ukránokat és a grúzokat.

Most a háborúval egy új helyzet jött létre, és valami új dolog kezdődik. Ki fogunk alakítani egy új Oroszország-politikát, és egyelőre nem tudjuk, hogy a múltból jövő dolgoknak van-e tere. Orbán Viktor szerint be kell látni, hogy nem mi fogjuk eldönteni mi lesz, de addig menteni kell a menthetőt.

Orbán Viktor: Menteni kell a menthetőt Fotó: Csudai Sándor - Origo

16:39
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor az adathalászati botrányról: itt vizsgálat kell

Orbán Viktor a baloldali adathalászati akcióról azt mondta, a munkatársai is kaptak névre szóló sms-eket, miközben ezekhez az adataikat nem adták meg. Itt vizsgálatra van szükség. Egyelőre a nukleáris energia kérdésköre egyetlen szankciós listán nincs rajta - mondta egy másik kérdésre. Nagyon sok támadás érte ezt a beruházást, és ez nagy károkat okoz nekünk. Ha ezek a támadások nem lettek volna, akkor az erőmű 2023-ban üzemelt volna. 

16:42
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Buzánszky Jenőt idézte a kormányfő

Oroszország agressziót követett el - mondta egy másik kérdésre. Az lenne a magyar politika érdeke, hogy az ellenzék szedje össze magát - mondta egy másik kérdésre. Az Origo azon kérdésére, hogy a baloldal a kormányzati családtámogatások, vagy épp a rezsicsökkentés létjogosultságát megkérdőjelezte, Orbán Viktor idézte az Aranycsapat tagját, Buzánszky Jenőt: a győztes azt mond, ami akar, a vesztes mondhat, amit akar.

16:46
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Barátokat akarunk gyűjteni a világban

Mi nem ellenségeket, hanem barátokat akarunk gyűjteni a világban, de mi most szembenállunk az oroszokkal, mert a NATO tagjai vagyunk. Soha nem fognak tőlem kérni semmit - mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint minden tárgyalás ebből a pozícióból jön létre. Biztos, hogy Oroszország és Magyarország ott lesz, ahol van a jövőben is - mondta kérdésre a kormányfő.

Orbán Viktor: Mi barátokat akarunk gyűjteni Fotó: Csudai Sándor - Origo
16:48
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Mindent megteszünk a családok védelmében

A választási időszakban a kormány lecsökkentette a költségvetési hiányt, és az államadósságot - mondta kérdésre Orbán Viktor. Mi egy felelős kormány vagyunk és az ország pénzügyi stabilitását meg fogjuk őrizni. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük a magyar családokat - tette hozzá. 

16:52
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

"Még a bizottsági levelet sem láttam"

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, a szövetségünket meg kell erősíteni Lengyelországgal. Ha lehet, akkor inkább legyünk többen, kölcsönös védelmi szövetségben vagyunk a lengyelekkel. Nem értem az egész helyzetet, mert a helyreállítási alapból még nem jutottunk forráshoz, tehát nem is tudtuk szabálytalanul felhasználni. Magát a bizottsági levelet sem láttam. 

Sem a fegyverszállítást, sem genderügyben nem fogunk engedni, és nem fogjuk támogatni a szankciók kiterjesztését az orosz gázra-és kőolajra - mondta. A legnagyobb probléma a genderügy, és a háborús szankciók ügye. 

16:55
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Vizsgálatok kellene a háborús bűnök ügyében

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy nem bizalmi viszony, hanem korrektség van a magyar-orosz viszonyban. Jó lenne, ha ez így is maradna a jövőben. A háborús bűnök ügyében vizsgálatok kellenek, de fontos, hogy az Egyesült Államok és Oroszország nem ismerte el a hágai bíróság joghatóságát. 

16:56
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Megvalósul a Liget-projekt

Úgy valósul meg a Liget-projekt ahogy azt elterveztük - mondta a főváros és a kormány esetleges viszonyáról a kormányfő. 

17:00
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Ez a legjobb hely Európában

NATO-döntés nélkül nem lépünk ki a NATO területéről - mondta kérdésre Orbán Viktor. Ez a legjobb hely Európában, és ennél csak rosszabb helyre lehet menni, 16 évig ellenzékben voltam, mégsem mentem el - mondta egy kérdésre a kormányfő. A választás után meg kell próbálni egyesíteni a nemzetet, ilyen a genderügy, mert többen szavaztak a nemre, mint a Fideszre - mondta egy másik kérdésre a kormányfő. 

17:01
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Jó lenne, ha nem egy sorsdöntő választás lenne

Alig várom, hogy legyen olyan választás, ami nem sorsdöntő - mondta egy másik kérdésre a kormányfő. 

17:06
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: A magyar növekedésnek meg kell haladnia az uniós átlagot

Csak sikerrel lehet talpon maradni. A pénzügyi stabilitás nem áll ellentétben a növekedéssel - mondta egy másik kérdésre. A magyar növekedésnek meg kell haladnia az unió átlagát - tette hozzá. Orbán Viktor kijelentette továbbra is cél, hogy a gyermekes családok ne éljenek rosszabbul, mint a gyermektelenek. Láttam olyat, hogy valaki megváltoztatta a politikáját a választás után, de annak rossz vége lett - tette hozzá. Ki kell tartani azon programok mellett, amit korábban meghirdettünk, és az emberek oldalán kell maradnunk. 

17:08
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

"Az ukránok jó katonák"

Orbán Viktor kérdésre elmondta, hogy az ukránokat megtámadták és védik a hazájukat. Ez számomra nem meglepetés, az ukránok jó katonák. Miután háború van, ezért nem akarom hosszan taglalni, hogy a magyarokat sokat bántották az elmúlt években - mondta a kormányfő. Az ukránok a legnagyobb bajban vannak, és valóban fenyeget minket, hogy sok magyar Kárpátaljáról eljön. Ez nagy veszteség nekünk, Ukrajnának és Európának. 

17:12
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Az áremelkedéseket korlátozó intézkedéseket minél nagyobb mértékben fenn akarják tartani

Orbán Viktor kérdésre elmondta, hogy szerencsére a humor része a magyar politikának. Mindezt Jakab Péter, Jobbik-elnök kijelentése kapcsán mondta a kormányfő. Az árkorlátozó intézkedéseket minél nagyobb mértékben szeretné fenntartani a kormányfő a határidők lejárta után. Az áremelkedéseket korlátozó intézkedések minél tovább fenn szeretnénk tartani, erről tárgyalni kell. A rezsicsökkentést is fenn akarja tartani a kormányfő.  Szeretném, ha Szijjártó Péter maradna a helyén, ez az ő döntése, egyébként minden minisztériumot támadnak.  

17:15
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Május végére lehet új kormány

Nem fair és jogűszerű döntések az EP és az EB lépései, és a baloldal folyamatosan segíteni akarja a különféle uniós testületeket. Meg kell erősíteni magyar érdekképviseletet Brüsszelben. Minden választás után jelentős átalakítások voltak eddig minden Fidesz-választási győzelmet követően - mondta egy másik kérdésére. Nem lesz gyors a kormányalakítás, mert a jövő nagy kérdései mellé kell a személyeket és szerkezetet létrehozni. Május végére lehet új kormány - mondta a kormányfő.    

17:17
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Megvédjük az érdekeinket

Magyarország jól védi az érdekit, és ha a megengedett határon túlnyúlik egy nagykövetség, akkor megvédjük az érdekeinket. Konkrét nem elfogadható magatartásnak kell történnie, hogy kiutasítás legyen, nem politikai kampányok mentán dolgozunk - tette hozzá. 

17:19
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Az embereket nem lehet lenézni

Ha valaki a legerősebb ember, akkor az a legerősebb ember - mondta egy Gyurcsány szerepét firtató kérdésre. Az embereket nem lehet lenézni, mivel mindenki tudja, hogy ki a főnök - mondta Orbán Viktor. Nem azért választottak meg minket, hogy ne hátrafelé, hanem előre menjünk, és ezt próbálom követni a következő időszakban - tette hozzá. 

17:22
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Mi lesz a pedagógusok béremelésével?

Jobb, ha leszokik az ember arról, hogy megmondja mit csináljon főleg, ha segítséget kér - mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. Amit vállaltunk azt meg kell csinálni, hogy a következő években 10 százalékos béremelések lesznek a pedagógusoknak, ha a gazdaság lehetővé teszi, akkor ennél nagyobb is lehet. 

17:25
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Nem lehetetlen Lázár János visszatérése a kormányba

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, nem lehetetlen, hogy Lázár János visszatér a kormányba. Ha sikerül elérni a magyar javaslatokat az energetika terén az unióban, akkor meg lehet őrizni a rezsicsökkentést - mondta egy másik kérdésre a kormányfő. 2021-ben rekordösszegű uniós forrás érkezett Magyarországra. Az RFF-ben van vita az unióval - tette hozzá. A költségvetés előfinanszírozta az RFF-programjait. A gond, hogy torzítja a versenyt az, hogy egyes országok nem jutottak hozzá az RFF-hez - tette hozzá.

Orbán Viktor: Ez nem lehetetlen! Fotó: Csudai Sándor - Origo
17:30
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Ezt nem támogatjuk

Orbán Viktor közölte, hogy stabil állapotban van az ország gazdaság, és képes a nemzetközi pénzpiacokon forráshoz jutni. A lengyel-magyar kapcsolatokat nehezíti az ukrajnai háború, így a lengyelek folyamatosan szeretnének légtérzárat Ukrajna felett. Az utóbbi egy légiháborút jelentene - tette hozzá. Mindezek mellett a lengyelek szeretnék kiterjeszteni a szankciókat az orosz olaj-és gázbehozatalra, ezt mi nem támogatjuk - mondta a kormányfő. A visegrádi szövetség azért jött létre, hogy az érintett országok Brüsszelben hatékonyabban képviseljék az érdekeiket, és nem közös külpolitikát akarunk. 

17:33
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Egyértelmű a népszavazási felhatalmazás

Nagyon egyértelmű politikai kötelezettség áll fenn a népszavazás kapcsán, mert még soha nem szavaztak ennyien egy irányba, és soha nem kapott bármilyen kérdés ilyen felhatalmazást - mondta egy másik kérdésre a kormányfő. Orbán Viktor szerint a minimálbér elválasztása a bérektől, az egy szükséges dolog. Nem attól remélné a béremelést a pedagógusoknál, hanem attól, hogy megvan a belátás a kormányban, hogy valóban alacsonyak a fizetések - mondta egy másik kérdésre. 

17:37
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Nem a teljes szükségletünket kötöttük le a gázszerződésben

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, az az ár, ami a mostani orosz gázszerződésben van, az kedvezőbb mint a korábbi. A hosszútávú szerződések célja az, hogy akkor is lesz az, amikor máshol nincsen. Ezért nem a teljes szükségletünk mértékéig kötünk le mennyiséget, hanem csak a felét kötjük le a magyar szükségleteknek. A kormányfő szerint a piacon nem lesz elég gáz idővel, és ezért fontos a hosszútávú szerződés. 

17:40
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Mi lesz a kínai kapcsolatokkal?

Nagy veszélye van annak, hogy az orosz-nyugati konfliktus a kínai kapcsolatokat is negatívan érinthetik, de ez ellen fel kell lépni - mondta egy másik kérdésre a kormányfő. A kormány továbbra is kiáll a zéró tolerancia mellett. A kabinet nem adja fel a kulturális offenzívát, amit az elmúlt években folytatott - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor folytatná a kulturális offenzívát Fotó: Csudai Sándor - Origo
17:42
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Zéró tolerancia

Ha van olyasmi, ami a leginkább újszerű a választási eredményben, hogy a Jobbik helyén kinőtt valami, hogy ez pontosan milyen erő, azt még nem lehet tudni - mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, minden kisebbséget érintő rasszista ügyben zéró tolerancia van.   

17:43
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

"Egyetlen győzelem sem végleges, és egyetlen vereség sem végzetes"

A békés egyet nem értés politikája van jelenleg Magyarországon - mondta egy másik kérdésre a kormányfő. Egyetlen győzelem sem végleges, és egyetlen vereség sem végzetes - mondta egy másik kérdésre a kormányfő. 

17:44
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Ilyen nem lesz

Az embereket terhelő adókat nem fogunk bevezetni - mondta a kormányfő egy másik kérdésre. 

17:45
április 06, 2022
Vágólapra másolva!

Véget ért a tájékoztató

Véget ért a kormányfő nemzetközi tájékoztatója, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről