Szombati közvetítésünk a választásról

Események

szavazólapok gyártása, szavazólap, Nemzeti Választási Iroda, országgyűlési választás és az országos népszavazás, 2022.03.09.
Vágólapra másolva!
Minden fontos hír és információ a 2022-es országgyűlési választásról és az országos népszavazásról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül37 bejegyzés
08:53
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Vasárnap délig még lehet mozgóurnát kérni

Vasárnap délig kérhetnek mozgóurnát azok a választópolgárok, akik egészségi állapotuk miatt nem tudnak vasárnap megjelenni a szavazóhelyiségben. A korábbi választásokon benyújtott mozgóurna-kérelmek a mostani voksolásra nem vonatkoznak, a választópolgároknak újra kell kérniük, ha ismét mozgóurnával szeretnének szavazni. Mozgóurnát kétféleképpen lehet igényelni: a kérelmeket ügyfélkapus azonosítással vasárnap délig lehet kérni, de lehetőség van arra is, hogy a választópolgár a szavazás napján délig meghatalmazottal juttassa el kérelmét a szavazatszámláló bizottsághoz.

08:54
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

A külképviseleti szavazásról

Az amerikai külképviseleteken szombaton kezdődik a szavazás; a külképviseleti voksolásnak a magyarországi szavazáshoz képest több sajátossága is van, például az, hogy a külképviseleteken nem számolják össze a szavazatokat. A választók ugyanúgy a saját választókerületük jelöltjére és országos, illetve nemzetiségi listára szavazhatnak, és ugyanolyan népszavazási szavazólapot kapnak, mint a Magyarországon voksolók.

Azok a választópolgárok, akik valamelyik külképviseleten kívánnak voksolni, március 25-éig kérhették felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, ezt 58 ezren tették meg. A koronavírus-járvány miatti szigorú karantén- és csomagátvételi szabályok miatt a kínai Csungking, Kuangcsou, Peking és Sanghaj külképviseletein szavazni kívánóknak március 7-éig volt lehetőségük a névjegyzékbe vételüket kérni. Időközben azonban Sanghajt lezárták a koronavírus-járvány miatt, így ott nem lehet megtartani a külképviseleti szavazást.

08:56
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

A kormány a béke, a baloldal a háború oldalán áll

Két teljesen ellentétes álláspont ütközik az ukrajnai háború kapcsán: a kormánypártok egyértelműen a béke mielőbbi helyreállítása és Magyarország biztonsági érdekei mellett állnak, a baloldal viszont minden megnyilvánulásával háborús hangulatot kelt és belesodorná hazánkat a konfliktusba. A Mediaworks Hírcentrumának összeállításában ezúttal Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter nyilatkozatain keresztül mutatjuk be a kormány békepárti álláspontját.

08:57
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Márki-Zay és a baloldal folyamatosan a háborúba való beavatkozást célzó nyilatkozatokat tesz

A kormánypártokkal szemben a baloldal folyamatosan a háborúba való beavatkozást célzó nyilatkozatokat tesz, fegyvereket szállítana Ukrajnába és magyar katonák küldését is támogatná. Márki-Zay Péter, Gyurcsány Ferenc jelöltje a kampányzáró rendezvényén már olyan súlyos kijelentésekre ragadtatta magát, mint hogy Ukrajna most Magyarország háborúját vívja, illetve azt is állította, hogy a fiataloknak a vér fontosabb, mint az olaj. A Mediaworks Hírcentruma összegezte a baloldal eddigi legmarkánsabb háborúpárti megnyilvánulásait.

09:01
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: A választás tétje most béke vagy háború

Az Origónak adott interjút néhány nappal az választások előtt a miniszterelnök.

09:38
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Gazdák kérték számon Márki-Zay háborús uszítását

Felháborodott helyi gazdák tiltakoztak Örkényben Márki-Zay Péter kampánygyűlésén. "Ha mindenáron küldeni akarsz katonát, öltözz be te! Nem innen kell magyarázni! Öltözz be, fogjál fegyvert, mutass példát!" - ilyen bekiabálásokkal fogadták a baloldal jelöltjét, derül ki a Mediaworks Hírcentrum videójából.

09:42
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Ha a baloldal nyer, másnap megindulnak a fegyverszállítmányok Ukrajnába

Azt gondolta, mindenki a béke oldalán lesz majd, ez egy orosz-ukrán háború, mi pedig magyarok vagyunk, ebből ki kell maradni - mondta Orbán Viktor Székesfehérváron. A baloldal azonban más álláspontra helyezkedett, mert a vezetőjük azt mondta: Ukrajna a mi háborúnkat vívja - tette hozzá a miniszterelnök. Orbán Viktor beszélt a családvédelmi népszavazásról is. Csak a Fidesz tudja megvédeni a családjainkat - mondta a hatalmas tömegnek.

A teljes beszédet itt nézheti vissza:

09:45
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Háború vagy béke - Orbán Viktor a választás tétjéről

Háború vagy béke - ezt tartja az április 3-i országgyűlési választás tétjének Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, aki a Magyar Nemzet szombati számában megjelent interjújában arról is beszélt, hogy az ellenzéki pártok az összefogásukkal mindent kockára tettek.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja.

10:19
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Bajnai Analytica: a rendszerváltás óta példa nélküli adatlopás

Titkos találkozón egyeztetett Londonban Márki-Zay Péterrel Bajnai Gordon idén januárban Forrás: Origo

Az sms-es akció után hatalmas telefonos akciót hajtott végre a Márki-Zay Péter kampányát bonyolító DatAdat-csoport. A Bajnai Gordon volt szocialista kormányfőhöz köthető vállalkozások illegálisan beszerzett adatok felhasználásával, egymillió választót hívtak fel. A rendszerváltás óta példa nélküli adatlopást és a közösségi médiumokon keresztül történő befolyásolást már most a Cambridge Analytica-botrányhoz hasonlítják. Részletek itt.

10:23
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Mutatjuk, hogy néznek majd ki a szavazólapok

Az országgyűlési választások listás szavazólapja:

Országos pártlistás szavazólap mintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén 2022. március 3-án. A tanácskozáson az NVB jóváhagyta az országos pártlistás szavazólapok mintáját. Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az országos népszavazás szavazólapja:

Fotó: Csudai Sándor - Origo
11:11
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Varga Judit: Ma Magyarországon a baloldal képviseli a háborút és a rombolást

"Ma Magyarországon a baloldal képviseli a háborút és a rombolást, a jobboldal pedig a békét és az építkezést. Tessék választani!" - írta Facebook-bejegyzésében az igazságügyi miniszter.

11:39
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Kocsis Máté: Védjük meg Magyarországot!

"Háború vagy béke? A választás tétje most nagyobb, mint bármikor. Védjük meg Magyarországot!" - írta Facebook-oldalán a Fidesz frakcióvezetője szombaton.

11:47
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Hétvégén is hívható a Választási Információs Szolgálat

Szombaton és vasárnap is hívható a Választási Információs Szolgálat (VISZ) tájékoztató vonala, ahol a választók a vasárnapi parlamenti választással és népszavazással kapcsolatos kérdéseikre kaphatnak választ.

Az érdeklődők a 06-1-795-3310-es telefonon tudják feltenni kérdéseiket.

A központi VISZ munkatársait az NVI Alkotmány utcai épületében személyesen is megkereshetik azok, akiknek kérdésük van a választással kapcsolatban. Az NVI választási információs szolgálata elektronikus leveleket is fogad a visz@nvi.hu e-mail-címen.

Vannay-Skody Tamás, a központi VISZ munkatársa az MTI-nek elmondta: eddig jórészt a határon túl élő magyar állampolgárok választási regisztrációjának lehetőségéről, az átjelentkezésről és a külképviseleti szavazásról érdeklődtek a szolgálatnál, de szombattól már feltehetően inkább arról érdeklődnek majd a választók, hol, melyik szavazókörben adhatják le voksukat, hogyan tudnak mozgóurnát igényelni, hol tudják leadni levélszavazatukat, kik a jelöltek és milyen okmányokkal tudják igazolni személyazonosságukat a szavazatszámláló bizottság előtt.

A kormány a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idején lejárt okmányok érvényességét meghosszabbította, így érvényes a személyazonosító igazolvány, vezetői engedély, illetve az útlevél, ha az érvényességi ideje 2020. március 11-i vagy azt követő időpont. Annak érdekében, hogy a választásra jogosultak élni tudjanak szavazati jogukkal, a választópolgárok akár a választás hétvégéjén is pótolhatják a szavazáshoz szükséges, de érvényét vesztett, elveszett, sérült okirataikat, mert a kormányablakok és okmányirodák rendkívüli nyitvatartással biztosítják szombaton és vasárnap a választáshoz kapcsolódó okmányok pótlásának ügyintézését.

12:01
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Buda nem kér az agresszív Tordai Bencéből!

A budaiak nem Torda Bence stílusát szokták meg és nem is ezt érdemlik, meggyőződésem, hogy Budának és Óbudának békére és fejlődésre van szüksége, nem pedig agresszióra és káoszra - mondta Gór Csaba, a budapesti 4-es számú választókerület fideszes jelöltje az Origónak. Szólt arról is, hogy a szomszédunkban háború dúl, a magyar baloldali politikusok mégis nap mint nap veszélyes és felelőtlen kijelentésekkel, hergeléssel súlyosbítják a helyzetet, magyar katonákat, magyar fegyvereket küldenének Ukrajnába és ebben élen jár Tordai Bence.

12:28
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: „Együtt, nem másért, hanem egymásért! - Képek

„Együtt, nem másért, hanem egymásért! - címen tett közzé a közösségi oldalán fényképgalériát Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki székesfehérvári gyűlésről.

12:29
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Rákay Philip: A választás tétje az, hogy megmaradhatunk-e magyarnak Európa közepén

„A választás tétje az, hogy megmaradhatunk-e magyarnak Európa közepén, egyedi kultúránkkal és történelmünkkel, megmaradhat-e a nemzeti önrendelkezésünk, és hogy belesodródunk-e mások háborújába, vagy sem" - mondta az Origónak Rákay Philip médiaszakember, producer. Azt is kiemelte, ne foglalkozzon senki a közvélemény-kutatásokkal. Higgyük el, hogy rajtunk is múlik a választás eredménye.

Rákay Philip: Ki merjük mondani: patrióták vagyunk és támogatjuk Orbán Viktort Fotó: Talán Csaba

Az Origo a választásról, hazaszeretetről, fiatalokról is kérdezte Rákay Philipet, és arról, milyen történelmi filmeken dolgozik.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

12:42
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

A bizonytalan választókat szeretné megszólítani új dalával az Ismerős Arcok

Az Origón mutatta be új videóklipjét az Ismerős Arcok, melynek címe: Budapest. Nyerges Attila az Origónak néhány napja adott interjúban azt mondta, a bizonytalan választókat szeretné megszólítani a Budapest című számmal. Úgy fogalmazott:

A dal szövegével arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy mi történne, ha az a baloldali gárda kaparintaná meg a hatalmat az országban, amely átvette Budapest vezetését.

Tudatlanság tombol, nagypofájú rombol - írja a budapesti városvezetésről és Karácsony Gergelyről Nyerges Attila az új dalban, amelyben Gyurcsány Ferencről és feleségéről, Dobrev Kláráról is szól egy nagyon erős mondat.

A dalt és a klipet ide kattintva tudják megnézni. 

12:43
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: A békét csak a Fidesz tudja garantálni

13:33
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a voksolás az amerikai kontinensen

Megkezdődött az amerikai földrész magyar külképviseletein az országgyűlési képviselők választása és a népszavazás, helyi idő szerint szombat reggel.

Összesen 4007-en voksolhatnak Amerikában.

A parlamenti választáson és a népszavazáson az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt szombaton lehet szavazni Magyarország külképviseletein, helyi idő szerint 6 és 19 óra között. A külképviseleteken azok a magyar állampolgárok adhatják le voksukat, akiknek van magyarországi lakhelyük, a választás napján külföldön tartózkodnak, valamint március 25-éig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe, és jelezték, hogy mely városban kívánnak szavazni.

Az első szavazóhelyiségek Argentínában (Buenos Aires), Brazíliában (Brazíliaváros és Sao Paulo), és Uruguayban (Montevideo) nyíltak meg, helyi idő szerint reggel 6 órakor, közép-európai idő szerint

Amerikában a regisztrációk alapján a legtöbben, 980-an New Yorkban szavazhatnak, Torontóban 420-an, Washingtonban 416-an, Los Angelesben pedig 385-en.

A szavazás befejezése után a külképviseleteken leadott voksokat a Nemzeti Választási Irodába (NVI) szállítják, legkésőbb április 7-éig. Az NVI az urnák beérkezése után választókerületek szerint szétválogatja a szavazatokat.

Vasárnap minden egyéni választókerületben egy szavazókör urnái bontatlanul maradnak, ezeket április 9-én bontják fel és hozzákeverik a külképviseleteken, illetve átjelentkezéssel szavazók voksait. Így állapítják meg a szavazókör eredményét, és csak ezt követően lehet majd megállapítani a parlamenti választás és a népszavazás eredményét.

13:44
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarországi Református Egyház: Szavazzunk azokra, akik támogatják keresztyén küldetésük betöltését

A Magyarországi Református Egyház vezetése arra kéri a híveket, hogy vegyenek részt a vasárnapi országgyűlési választáson és szavazzanak azokra, akik támogatják keresztyén küldetésük betöltését.

Az MRE négy egyházkerületének püspöke és főgondnoka az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményükben azt kérik és javasolják, hogy a református hívek azokat támogassák szavazatukkal, 

akik kiállnak a teremtési renden alapuló család, férfi és nő szövetsége mellett és akik a nemzet szuverenitásáért és gyarapodásáért dolgoznak".

Azt kérik, hogy a hívek azokra adják szavazatukat, "akik támogatják keresztyén küldetésünk betöltését, a templomok építését, az egyházi iskolákban folyó nevelést, a hit- és erkölcstant, az idősek és betegek gondozását".

Az egyházi vezetők javasolják továbbá, hogy a gyermekvédelmi népszavazás kérdéseire az "egyház biblikus tanítása és a józan ész alapján" a hívek válaszoljanak nemmel. "Ez a döntésünk családjaink és a következő nemzedékek életét is befolyásolja" - tették hozzá.

A közlemény szerint a részvétel az országgyűlési választáson "nemcsak lehetőségünk, hanem állampolgári és keresztyén kötelességünk is", hiszen a biblia szerint "Isten maga rendelt mindenféle hatóságot az emberiség békességének és nyugalmának megőrzésére."

Ezért a polgári kormányzat feladata, hogy Isten értékrendje szerint tegyen különbséget jó és rossz között, segítve ezzel az élet megőrzését és kibontakozását - írták.

Kitértek arra: a mai világban egyre általánosabb az "agresszív szembefordulás" a zsidó-keresztyén világszemléletből fakadó évezredes alapértékekkel.

"Keresztyén hagyományainkat, a közösségi élet alapját és a nemzeti folytonosságot jelentő családokat, sőt még gyermekeinket is érik szellemi, fizikai fenyegetések. Ezek csupán szavakkal nem védhetők ki, ezért kérjük, hogy döntsenek megfontoltan, a református egyház által képviselt biblikus evangéliumi tanítás alapján!"

- fogalmaztak a református egyházi vezetők.

Hozzátették: az alaptörvénynek megfelelően a keresztyén kultúra védelmezése a választáson felhatalmazott kormányzat feladata is. Az egyház küldetése pedig az, hogy a keresztyén hitet hirdesse és annak megfelelően éljen.

14:18
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Halálosan megfenyegették a Hír TV műsorvezetőjét - videó

14:48
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Hajrá, Vác! Hajrá, Rétvári Bence! - videó

Április 3-án csak a Fidesz! - címen videót tett közzé a kormányfő közösségi oldalán. Orbán Viktor a Pest megyei 4-es számú körzetben induló Rétvári Bence mellett kampányolt.

15:06
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Hollik István: A baloldal gátlástalansága nem ismer határokat

A baloldal szombaton is folytatja a magyar demokrácia történetének legnagyobb választási csalását, jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója, hozzátéve: úgy látszik, hogy a baloldal gátlástalansága nem ismer határokat.

Bajnai és Márki-Zay titkos londoni találkozója januárban Forrás: Origo

Hollik István közölte: hiába állapította meg pénteken a Nemzeti Választási Bizottság, hogy a baloldal által kiküldött sms-sek, telefonhívások törvénysértőek,

Ennek ellenére a baloldal szombaton is folytatja a magyar demokrácia történetének legnagyobb választási csalását, hiszen ma is több bejelentést kaptunk, hogy továbbra is kapnak állampolgárok kéretlen hívásokat"

- mondta a kommunikációs igazgató szombaton.

15:40
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Lejárt a jelöltek visszalépésének határideje

Szombaton 11 órakor lejárt az országgyűlési választáson induló jelöltek visszalépésének határideje, mert az amerikai kontinensen ekkor megkezdődött a választás.

A Nemzeti Választási Bizottság 2018-ban fogadta el iránymutatását a jelöltek visszalépésének időpontjáról. Eszerint az országgyűlési választáson a szavazás megkezdésének időpontja a voksolást legkorábban indító külképviselet kezdési időpontja, azaz - Magyarország külképviseleteinek elhelyezkedésére tekintettel - a szavazást megelőző napon közép-európai idő szerint 11 óra.

Annak érdekében, hogy a külképviseleteken és a magyarországi szavazókörökben azonos adattartalmú szavazólapokon történhessen a szavazás, az egyéni választókerületi jelölt tehát szombaton 11 óráig tehette meg a jelöltségről lemondó nyilatkozatát.

A választásra 664 egyéni jelöltet vettek jogerősen nyilvántartásba, de egy jelölt visszalépett,

ezért a Nemzeti Választási Iroda szombati adatai szerint az egyéni jelöltek száma 663.

17:08
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Kiszelly Zoltán: Egy baloldali kormány belesodorná a háborúba Magyarországot

Egy baloldali kormány a választás után belesodorná Magyarországot a háborúba - mondta Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója a közmédiának nyilatkozva.

Kiszelly Zoltán arról beszélt,  hogy amikor Zelenszkij ukrán elnök videónyilatkozataiban Magyarországhoz szól, valójában Németországhoz és Franciaországhoz intézi a szavait, hiszen ezek az országok is ódzkodnak attól, hogy leállítsák a gázimportot Oroszországból.

Amikor Zelenszkij Budapestet mond vagy Orbán Viktort mond, mindig Berlint kell érteni alatta, csak annyira nem bátor, hogy a németeket szólítsa fel közvetlenül"

- fogalmazott az elemző.

Hozzátette, ha teljesülnének Zelenszkij elnök követelései - amelyeket feltehetően Márki-Zay Péter is támogat -, akkor nem lenne olaj és földgáz. Hangsúlyozta, hogy

a Fidesz-kormány az unió és a NATO többségi álláspontját képviseli, vagyis, hogy a szövetségnek ki kell maradnia ebből a háborúból,

míg a lengyel álláspont a kisebbségi álláspont."

Zelenszkijék feltehetően arról is tárgyalnak a magyar baloldallal, hogy ha baloldali kormány alakul, akkor a NATO-n és az Európai Unión belül jelenleg a kisebbségi - Lengyelország és a balti államok által támogatott - állásponthoz csatlakozzon Magyarország" - vélekedett Kiszelly Zoltán.

17:16
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Ifj. Lomnici Zoltán: Békénk és fejlődésünk a választás tétje

Békénk és fejlődésünk a választás tétje:

nemzeti összhangot, világos többséget kell mutatnunk április 3-án

- jelentette ki Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője az Origónak írt írásában.

Az alkotmányjogász úgy fogalmazott: Ma nehéz napokat, heteket, hónapokat élünk át; mire felocsúdtunk volna az elmúlt két év pandémiás válságából, a keleti szomszédságukban kitört egy háború, és az Ukrajna orosz inváziójával megkezdődött katonai harc, véres konfliktus veszélye miránk is veti hosszú árnyékát.

A teljes írás ide kattintva olvasható.

17:23
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Csak a Fidesz! - videó

Kecskeméten kampányolt Orbán Viktor miniszterelnök, és erről videót is töltött fel a közösségi oldalálra.

17:33
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter: Megkezdődött a szavazás a külképviseleteken

Szombat délelőtt 11 órakor megkezdődött a szavazás Magyarország külképviseletein az országgyűlési választásra és a népszavazásra, erről beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videójában.

Magyarországon kívül összesen 98 ország 145 külképviseletén szavazhatnak azok a magyar állampolgárok, akik előzetesen regisztráltak.

Magyar idő szerint délelőtt 11 órakor nyitottak meg a szavazókörök Dél-Amerikában, aztán Észak-Amerika keleti partvidéke, majd az egyre nyugatabbra lévő magyar külképviseletek következnek. Az amerikai kontinensen szombaton zajlik a szavazás. Aztán következik Új-Zéland, Ausztrália, majd Ázsia magyar külképviseletei - ismertette a külügyminiszter.

17:55
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Potápi: Védjük meg a nemzet egységét!

Védjük meg a nemzet egységét, a békénket és a családjainkat a vasárnapi országgyűlési választáson és a népszavazáson! - erre szólított fel a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton a Tolna megyei Tevelen.

Potápi Árpád János, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a dombóvári választókerületben a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a helyi székely ház udvarán felállított Wass Albert-szobor avatásán az írót idézve azt mondta:

a hazánk itt van, és népünk a magyar".

Tegyünk azért, hogy ez továbbra is így legyen, a választáson szavazzunk a folytatásra, és négy nemmel védjük meg a gyermekeinket a külföldi lobbitól! - kérte a jelenlévőket.

"Védjük meg az országunkat a baloldaltól, amely háborúba és megszorításokba sodorná az országunkat, és amely magyart a magyar ellen fordított"

- fogalmazott a politikus. 

19:50
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Dömötör Csaba: A baloldal háborúba akarja sodorni Magyarországot

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint a szombati tüntetés újabb bizonyítéka annak, hogy a baloldal háborúba akarja sodorni Magyarországot.

Dömötör Csaba szombati, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a háborúpárti tüntetésen Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt közeli emberei is felszólaltak. Azt mondják, az orosz-ukrán háború a mi háborúnk - írta.

Szerinte egyértelmű, hogy teljesíteni akarják az ukrán elnök követeléseit, fegyvert küldenének a hadszíntérre, és a gázcsapokat is elzárnák. Ezzel a magyar családokkal fizettetnék meg a háború árát - tette hozzá, kiemelve: ez az ellenzéki politika nemcsak felelőtlen, hanem veszélyes is.

Hangsúlyozta azt is, hogy a magyar kormány elítélte Oroszország katonai agresszióját, aggódik Ukrajna területi épségéért, és minden segítséget megad a bajbajutottaknak.

"Az orosz-ukrán háború azonban nem a mi háborúnk. Nem mi okoztuk, és nem is akarunk részesei lenni" - közölte az államtitkár, aki szerint a legfontosabb cél most Magyarország békéjének és biztonságának a megőrzése.

Dömötör Csaba azt írta: "biztonság nélkül gyarapodás sincs. Csak a megőrzött biztonságra alapozva lehet folytatni az országépítő munkát."

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Fotó: Polyák Attila - Origo
19:55
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Soltész Miklós: Segítünk mindenkinek, de a háborúból ki kell maradnunk

Mindenkinek segítünk, aki menekültként Ukrajnából érkezik, de nekünk ebből a háborúból ki kell maradnunk - jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke szombaton Beregsurányban, ahol a spanyol Vox párt európai parlamenti képviselőjével és küldöttségével látogatta meg a helyi segítségpontot.

Soltész Miklós elmondta, a küldöttséggel a lónyai, a barabási és a beregsurányi segítségpontokat keresték fel, és minden helyszínen adományokat vittek a helyi segélyszervezeteknek.

A spanyol delegáció nemcsak a hírt akarja elvinni hazájába, hogyan fogtak össze a magyarok a menekültekért, hanem ők maguk is hoztak több mint jelképes ajándékot - hangsúlyozta az államtitkár, megjegyezve, ez a gesztus azt mutatja, hogy amit a magyarok tesznek, azt más nemzet is megbecsüli és megköszöni.

A kormánypárti politikus újságíróknak elmondta, az elmúlt több mint negyven nap megfeszített munkájának eredményeképpen Magyarország mintegy 550 ezer menekültet fogadott be, ebben a munkában hatalmas segítséget nyújtottak a karitatív szervezetek és a határ menti települések.
"Nem győzzük megköszönni" a pénzbeli felajánlásokat sem, a telefonos hívásokból befolyt és a számlaszámra érkezett összeg együttesen már a 870 millió forintot is meghaladta - tette hozzá.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Soltész Miklós egyértelműsítette, mindenkinek segítünk, aki Ukrajnából érkezik, bármilyen nemű és rangú ember, vagy ott tanuló távol-keleti vagy afrikai diák, aki szeretne hazajutni, azonban "mi egy dolgot betartunk" a következő hetekben és hónapokban is: a béke megteremtését és megőrzését.
A békességet csak úgy lehet megőrizni és megtartani, hogy ha mi, magyarok sem katonát, sem fegyvert nem engedünk átszállítani az országon, és mi magunk nem fogunk szállítani most és a jövőben sem - hangsúlyozta az államtitkár.

Jorge Buxadé, a spanyol Vox párt EP-képviselője arról beszélt, szerettek volna részesei lenni a menekültek megsegítésének, ezért adományt gyűjtöttek és osztottak szét a három segítségponton. A spanyolok szolidárisak az ukránokkal, emellett Magyarországot is igyekeznek segíteni - fogalmazott a spanyol EP-képviselő.

Jorge Buxadé hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy különbséget tegyünk azok között a menekültek között, akik most érkeznek Ukrajnából, és azok között, akik máshonnan, migránsokként érkeznek akár Magyarországra, akár Európa más részeire, hiszen "ez a kontinensünknek egy óriási kihívása továbbra is".

20:09
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Hamarosan kezdünk!

Hamarosan kezdünk! - írta Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán. A miniszterelnökkel készült interjú 18 óra 25 perctől látható a TV2-n.

20:50
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: A nagypapa férfi, a nagymama nő, az unokáinkat meg hagyják békén! - fotó

23:45
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Márki-Zay az utolsó alkalmat is kihasználta, hogy belerúgjon a jobboldali emberekbe

Márki-Zay az utolsó alkalmat is kihasználta, hogy belerúgjon a békepárti, nemzeti érzelmű, jobboldali emberekbe - írta közösségi oldalán Deák Dániel.

A politológus felhívta rá a figyelmet, hogy a baloldali jelölt "ismét azt mondta, hogy nem vagyunk tisztességesek és becsületesek, mert Orbánra szavazunk".

Ez felháborító! - írta a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

00:56
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter: Háborúba sodródik az ország vagy béke lesz?

Háborúba sodródik az ország vagy béke lesz? - tette fel a kérdés Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán. Mint írta,

Holnap fog eldőlni, és mindössze 13 óránk lesz...

Szijjártó Péter szerint "a baloldalt a hatalomvágy és a megfelelési kényszer fogja az urnákhoz vinni, míg minket a lelkiismeret és a felelősségtudat. Békét csak az utóbbiak tudnak teremteni."

01:03
április 02, 2022
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a voksolás az ázsiai kontinensen

Megkezdődött az óceániai és az ázsiai magyar külképviseleteken a szavazás a magyarországi országgyűlési választásra és a népszavazásra helyi idő szerint vasárnap reggel. Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton szavaztak.

A külképviseletek helyi idő szerint reggel 6-tól este 7 óráig várják a voksolókat. Az Amerikán kívüli első szavazókör Új-Zélandon, Wellingtonban nyílt meg, közép-európai idő szerint szombat este 8 órakor. Ezt követte közép-európai idő szerint 22 órakor az ausztrál kontinensen Canberra, Melbourne és Sydney. A négy szavazókörben összesen 526 szavazót várnak.

Az első ázsiai szavazókör Japánban (Tokió) és Dél-Koreában (Szöul) nyílt meg, közép-európai idő szerint szombaton este 11-kor.

A következő órában (itteni idő szerint éjfélkor) nyílik meg a Kínai Népköztársaságban Csungking, Hongkong, Kuangcsou és Peking szavazóköre. Sanghajban a koronavírus-járvány miatti lezárások ellehetetlenítették a külképviseleti szavazás megtartását, itt 60 választópolgár szerepelt a névjegyzékben.

A kínai szavazókörökkel egy időben nyit ki Szingapúr, valamint Manila (Fülöp-szigetek), Kuala Lumpur (Malajzia) és Ulánbátor (Mongólia) szavazóköre.

Egy óra múlva, közép-európai idő szerint 1 órakor nyit a magyar külképviselet Thaiföldön (Bangkok), Vietnamban (Hanoi és Ho Si Minh-város), továbbá Indonéziában (Jakarta), Laoszban (Vientián) és Kambodzsában (Phnom Penh).

Közép-európai idő szerint hajnali 2-kor nyitnak a szavazókörök Kazahsztánban (Nur-Szultan és Almati), a Kirgiz Köztársaságban (Biskek) és Bangladesben (Dakka). Fél órával később nyit a külképviselet Indiában (Új-Delhi és Mumbai), újabb fél óra múlva pedig Oroszországban (Jekatyerinburg), Pakisztánban (Iszlámábád), Üzbegisztánban (Taskent).

A felsorolt 25 külképviseleten összesen 925 magyar választópolgár kíván szavazni, a legtöbben (256-an) Sidney-ben.

A külképviseleteken (Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain) azok adhatják le voksukat, akik március 25-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe. A külképviseleteken szombaton és vasárnap 65 ezren szavazhatnak, négy éve 58 ezren szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben.
A külképviseleteken a diplomáciai képviselet munkatársai a külképviseleti választási iroda (küvi) tagjai.

A szavazás befejezése után a külképviseleteken leadott voksokat Magyarországra, a Nemzeti Választási Irodába (NVI) szállítják, legkésőbb április 7-éig. Az NVI az urnák beérkezése után választókerületek szerint szétválogatja a szavazatokat.

Vasárnap minden egyéni választókerületben egy szavazókör urnái bontatlanul maradnak, ezeket április 9-én bontják fel és hozzákeverik a külképviseleteken, illetve átjelentkezéssel szavazók voksait. Így állapítják meg a szavazókör eredményét, és csak ezt követően lehet majd megállapítani a parlamenti választás és a népszavazás eredményét.

08:04
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Itt folytatjuk

Ezt a közvetítésünk lezárjuk, új, vasárnapi közvetítésünket ITT követheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről