Percről percre

Készek a mobilgátak, a Dunakanyar a tetőzést várja

Események

ORBÁN Viktor
Kismaros, 2024. szeptember 18. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Kismaroson ellenőrzi az árvízvédelmi munkálatokat 2024. szeptember 18-án.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Az évtized árvize miatt a fővárosban és országszerte intenzív védelmi munkálatok zajlanak.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül51 bejegyzés

Percről percre tudósításunk az árvízi védekezésről.

 

05:44
szeptember 20, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

20:27
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Két árvízvédelmi kapu is védi az Országházat

Két árvízvédelmi kapu is védi az Országházat - mondta Horváth Gábor, az Országgyűlés Hivatala gépész művezetője az Országház épületének hivatalos Instagram oldalán közzétett videóban. A szakember elmondta: a kapuk 2013-ban, a mélygarázzsal és a látogatóközponttal egyidőben épültek. Mindkettő vasszerkezetű, az egyik 8,5 méter hosszú, 3,5 méter magas, míg a másik 5,5 méter hosszú és szintén 3,5 méter magas. Horváth Gábor tájékoztatása szerint a kapukat görgőkön húzták be, majd nekifeszítették egy gumi tömítőszerkezetnek, így nem tud átjutni rajtuk a víz. A mögöttük lévő másodlagos kapu - egy alumíniumszerkezetű, a Római-partihoz hasonló árvízvédelmi létesítmény - azt szolgálja, hogy ha véletlen beszivárogna a víz, legyen ami megállítja. Ha ez sem lenne elég, a két kapu közé szivattyúkat is el tudnak helyezni - tette hozzá. A gépész művezető jelezte: a kapukat élesben még nem próbálták, de a tűzoltók már nagy nyomású vízzel tesztelték azokat - írta az MTI. 

19:18
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

30 centiméterrel csökkent, miután megnyitották a szükségtározót Mosonmagyaróvárnál

A legutóbbi árvíz idején még a házaknál úszkáltak, fürödtek a gyerekek a kiöntött Lajta vizében, most nem kell ettől tartaniuk a mosonmagyaróváriaknak. A vízszint 30 centiméterrel csökkent, miután kedd éjszaka megnyitották a szükségtározót. A házak így nincsenek veszélyben - írta a hirado.hu. 

18:35
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Péntektől már csak árvízvédelmi céllal közlekedik a rév Kisoroszinál

Kisoroszit körbezárta a víz, és a számítások szerint akár egy hétig tarthat ez a helyzet. A rév ma még menetrend szerint közlekedik, péntektől azonban már csak árvízvédelmi céllal - írta a hirado.hu.  Kisoroszi község önkormányzata közösségi oldalán jelentette be, hogy változik a rév közlekedése. Csütörtök estig továbbra is menetrend szerint jár a rév, péntektől azonban már csak árvízvédelmi céllal. Indokolt esetben azonban a lakosság is igénybe veheti ezeket a járatokat. 

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az árvízvédelmi operatív törzs csütörtök reggeli ülése után tartott sajtótájékoztatón Kisoroszi kapcsán arról beszélt, hogy a Duna által körbezárt település felkészült az elzártságra.

Élelmiszert és homokzsákokat halmoztak fel, a mentőszolgálat teljesen felszerelt mentőautóval a településen van és egy helikopterleszállót is kiépítettek arra az esetre, ha valamit sürgősen hozni vagy vinni kell Kisorosziba.  Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter felajánlotta a Magyar Honvédség segítségét a helyi élelmiszer- és betegszállításban, valamint a kimenekítésben. Kisoroszira egy H145 típusú helikoptert rendelt ki, amely a feladatok ellátásában vesz részt.

17:03
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Budakalásztól Visegrádig felépültek a mobilgátak, és a homokzsákokat is elhelyezték

Vitályos Eszter kormányszóvivő Facebook-oldalán osztott meg friss videót az érintett térség helyzetéről.

16:26
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Megjelentek a legfrissebb árvízi információk

A kormány közösségi oldalán tette közzé a legfrissebb információkat. 

 

  • Már az Országházat is megközelítette az árvíz Budapesten
  • Orbán Viktor szerint Budapest védelme megoldott, 9 méter magasra építették a védvonalakat
  • Kővel megrakott vagonokkal védik a Hév alagutakat a fővárosban 
  • Rendkívüli készültséget kellett elrendelni a Lajta folyón, 37 km-es szakaszon
  • a Kisorosziba vezető út már járhatatlan, de a védművei miatt biztonságban van a település
  • Pénteken lezárják a 2-es út egyes szakaszait, ezért az M2-es autópálya helyenként átmenetileg díjmentes lesz
  • Pest vármegyében 200, Győr-Moson Sopronban 140, Budapesten 130 polgárőr vett részt a védekezési munkálatokban
15:38
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Olimpiai bajnok párbajtőrözők is segítenek az árvízi védekezésben

Most nem a páston kell megvívnunk a harcot  A párbajtőrt lapátra cseréltük. Megvédjük a Dunakanyart

- írta közösségi oldalán közzétett posztjához a kormányszóvivő.

15:16
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Pócsmegyeren állnak a védművek

Pócsmegyeren állnak a védművek. Nem lesz gond. Megcsináljuk!

- írta közösségi oldalán közzétett bejegyzésében a miniszterelnök.

 

14:59
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Kiépült a védelem a HÉV-alagútnál a Batthyány tér és a Margit híd között

"Kővel megrakott vasúti szerelvényekkel védik a HÉV-alagutat a fővárosban, a Batthyány tér és a Margit híd között az áradás ellen. 400 tonnányi kő van a vagonokban, az aluljárót pedig homokzsákokkal rakták körbe" - írta Magyarország Kormánya a Facebookon.

14:44
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

A Készenléti Rendőrség is segíti a védekezést

Logisztikában, felderítőtevékenységben, vagyonmegóvásban és forgalomirányításban segítik az árvízi védekezést a készenléti rendőrök - közölte a Készenléti Rendőrség a police.hu oldalon csütörtökön.
A közleményben azt írták: az árvízvédelmi operatív törzs közvetlen feladatszabása alapján végzik munkájukat a készenléti rendőrök.

Eszközparkjuknak és különleges egységeiknek köszönhetően hatékonyan tudják támogatni a különböző, védekezésben részt vevő társhatóságok és szervezetek munkáját - jelezték.

Bevetettek már tehergépjárműveket, drónokat, folyamatosan repülnek helikoptereik, de a lovasaik is járőröznek a gépkocsival nehezen járható terepeken.

A tájékoztatás szerint több egységük logisztikai feladatokat lát el, a védekezéshez szükséges eszközöket viszik a gátakhoz, illetve a személyszállításban is segítséget nyújtanak.

Drón- és helikopterpilótáik a Duna áradási irányainak feltérképezésében nyújtanak segítséget a vízügyi szakembereknek.

Emellett járőreik a lezárásoknál forgalmat irányítanak, a védvonalak mentén biztosítják, hogy a katasztrófaturisták ne akadályozzák a védekezésben részt vevők munkáját, valamint az elzárt területek vagyonmegóvása érdekében visszatérően ellenőrzik az ingatlanokat. Emellett a megelőzés jegyében folyamatosan figyelemmel kísérik a folyó ártéri részeit - tették hozzá.

A Készenléti Rendőrség felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a minél hatékonyabb védekezés érdekében hajtsák végre a hatóságok utasításait,

 és amennyiben ebben önkéntes szerepet nem vállalnak, ne tartózkodjanak az ártéri területeken, és ne hátráltassák, akadályozzák a védekezésben részt vevők munkáját.

14:41
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Újpesti helyzetjelentés

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. az újpesti helyzetet tette közzé a közösségi médiában:

14:38
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Helyzetjelentés Kisorosziból

"Kisorosziban a védművek jól tartják a vizet. A település biztonságban van!" - írta Orbán Viktor Facebook oldalán.

Továbbá a miniszterelnök azt is tudatta:

Az elzárt Kisorosziba már napokkal ezelőtt mentőautót telepítettünk, és kiépült egy rendkívüli helikopterleszálló is, ha sürgős segítségre van szükségük a lakóknak. Az ellátás biztosított, a település házait pedig a korábban épült védmű védi a víztől.

 

14:35
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Tetőzésközeli szinten a Duna Nagybajcsnál

Tetőzésközeli szinten van a Duna vízszintje Nagybajcsnál; vonul lefelé az árhullám az országban, minden érintett területen folyik a védekezés - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.
 

Azt írták: 

a ciklon távozása után az elmúlt 24-36 órában már sehol sem volt említésre méltó mennyiségű csapadék a vízgyűjtőkön, a tetőzést követően lassú apadás zajlik már a felsőbb szakaszokon. Ez egyben azt is jelenti, hogy az árhullám, amelyet a korábbi rendkívüli esőmennyiség indított el, halad lefelé a vízfolyásokon.

A legfrissebb adatok szerint a Duna vízállása a magyarországi szakaszon szinte mindenütt a harmadfok szintjét meghaladóan tetőzik majd - jelezték. Budapesten ez előreláthatólag szombaton várható, szintén a harmadfok feletti vízállással.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az árhullám levonulásával napról napra máshol, egyre lejjebb lévő folyószakaszokon tetőzik a Duna, egészen addig, amíg az árvíz el nem hagyja az országot. Ennek megfelelően, a legutolsó előrejelzés szerint csütörtökön napközben Nagybajcsnál, várhatóan péntek reggel Komáromnál, péntek este pedig Esztergomban lesz tetőzés.

A Rábán Árpásig fokozat alatti, míg Győrben a harmadfoknál magasabb tetőzésre lehet számítani. A Lajta Mosonmagyaróvárnál feltehetőleg pénteken a nap első felében éri el a tetőzést, a valaha mért legmagasabb értéket megközelítő vízállással - tájékoztatott az OVF.

Közölték: az árhullám által veszélyeztetett területek állami védvonalain a vízügyi igazgatóságok védekeznek, ahol szükséges, ott a társszervek bevonásával. Az önkormányzati védekezéseknél pedig a vízügy szakmai irányításával, a katasztrófavédelem, a honvédség, a rendőrség, a polgárőrség, a büntetés-végrehajtás, illetve számtalan civil önkéntes közreműködésével zajlik a munka.

A Szigetközben még mindig 24 órás figyelőszolgálatot látnak el, és erre készülnek a Dunakanyarban is

 - emelték ki.

Ismertették: Magyarországon 41 település, valamint a főváros 7 szakaszon - köztük a kihívást jelentő Margitszigeten - önállóan védekezik, de a vízügyi szakemberek műszaki irányítóként ott is jelen vannak. A déli országrészben, így például Bátán és Dunaszekcsőn a védművek kiépítésével, illetve erősítésével várják az árhullám érkezését.

A közleményben arra kértek mindenkit, hogy a gátak állapotának védelmében ne menjen a töltésekre fotózni-nézelődni, kerülje a "katasztrófaturista" viselkedést, ezzel is segítse a védekezésben részt vevők munkáját.

14:33
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Változások a közösségi közlekedésben Budapesten

A Duna emelkedő vízszintje miatt szeptember 19-én újabb korlátozást kellett bevezetni Budapest közösségi közlekedési hálózatán. 

Csütörtökön délelőtt Óbudán lezárták a Pók utcának a Szentendrei út és a Duna közötti szakaszát.

Ezen az útszakaszon tartós lezárásra kell számítani, ugyanis az út mellett húzódó, Dunába torkolló Aranyhegyi patak elárasztja az úttestet. A forgalomkorlátozás miatt a 106-os autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Nánási út, a Silvanus sétány, a Pók utca és az Aquincum H megállót. Az autóbusz megáll a 34-es és a 134-es autóbusz Aquincum H megállójában.

A következő napokban várható forgalmi változások

Ahogy azt korábban a BKK már jelezte, szeptember 20-án, pénteken üzemkezdettől lezárják az M2-es metró Batthyány téri állomását. Ekkortól a vonatok csak áthaladnak az állomáson, le- és felszállni nem lehet. A Batthyány tér metróállomás a lezárás idején

  • a Margit híd és a Clark Ádám tér felől a 19-es villamossal,
  • a Széll Kálmán tér felől a 39-es busszal, amely a Széll Kálmán tér és a Batthyány tér között sűrűbben és nagyobb befogadóképességű, csuklós autóbuszokkal is közlekedik,
  • a változatlanul közlekedő 11-es busszal érhető el.

Ugyancsak szeptember 20-án, pénteken üzemkezdettől korlátozzák a 19-es és a 41-es villamos közlekedését a Széchenyi Lánchíd térségében.

 Péntektől a 41-es villamos a Krisztina körút felé, az 56-os villamos vonalán közlekedik, a 19-es villamos pedig két szakaszon jár: a Bécsi út felől csak a Batthyány téri, illetve a Clark Ádám téri ideiglenes végállomásig (felváltva), Kelenföld felől pedig a Clark Ádám tér megállóhelyig.

A 226-os autóbusz nem közlekedik hétvégén, mert a Margitszigetet lezárták, illetve a szombatra és vasárnapra meghirdetett nosztalgiavillamosok sem járnak.

13:47
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Erdei úton lehet csak bejutni a pilismaróti idősek otthonába

A dunai árvíz miatt közúton megközelíthetetlenné vált a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pilismaróton működő idősotthona.  Az intézményben tartózkodó száz lakó biztonságban van, ellátásuk megoldott.

A létesítményt a Pilisi Parkerdő által az áradás idejére megnyitott erdei úton lehet megközelíteni, így szerda délutántól ezen a úton juthatnak be a műszakba érkező dolgozók. A Máltai Szeretetszolgálat dolgozói a raktárkészleteket feltöltötték, és az ápolók, takarítók és a konyhán dolgozók beosztását is ennek megfelelően állították össze. 

Az áradás alatt az erdei úton közlekedő Esztergomból induló kisbusz köti össze az intézményt a külvilággal.

Szerda este óta a Margit-szigeten is segíti a védekezést a Máltai Szeretetszolgálat, teajárata az esti óráktól ellátja a védekezésben résztvevő kétszáz embert. Dunabogdányban a teajárat mellett pihenő és rekreációs sátrat állított a karitatív szervezet, hogy a hivatásos állomány tagjainak legyen hol megpihenni. A településen zajló védekezéshez technikai eszközöket, reflektorokat és a bicskei önkéntes tűzoltók közreműködésével szivattyúkat is visz a karitatív szervezet - tudatta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

13:04
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Árvízvédelmi munkálatok Pilismaróton

Országos Vízügyi Főigazgatóság tette közzé közösségi oldalán a Pilismaróton tegnap végzett árvízvédelmi munkálatokról készült videót:

13:02
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

A legveszélyeztetettebb települések

A miniszterelnök sajtótájékoztatóján elmondta, mely települések vannak a legkritikusabb helyzetben:

12:59
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ma tetőzhet a Duna Pilismarótnál és Neszmélynél

Ma tetőzhet a Duna Pilismarótnál és Neszmélynél. Megfeszített munkával védik a tűzoltók, a katasztrófavédők, a vízügyesek és az önkéntesek a településeket

- közölte Magyarország Kormánya közösségi oldalán.

12:50
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Példaértékű kitartás

"Az MH Altiszti Akadémia katonái Kismaros és Verőce környékén aktívan részt vesznek az árvízvédelmi feladatokban. A terepen a katonák kitartása és elhivatottsága példaértékű, hiszen óráról órára dolgoznak a víz megfékezésén, időjárástól és körülményektől függetlenül. A védelmi munkálatok eredménye már most is látható: a kritikus pontokon sikerült megállítani a víz áradását, és folytatják a gátak megerősítését, hogy garantálhassák a lakosság biztonságát" - olvasható a Honvedelem.hu oldalon.

12:48
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Árvízvédelem Neszmélyen

Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonáiból álló munkacsoport befejezte Neszmélyen a nyúlgát építését. A folyamatosan emelkedő vízszint elleni védekezéshez megérkeztek a PTSZ-M típusú lánctalpas kétéltű járművek is - írja a honvedelem.hu

12:47
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Honvédségi helikopter Kisorosziban

Kisoroszi is számíthat ránk – a Magyar Honvédség készen áll a segítségnyújtásra – írta közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

„Ma reggel telefonon egyeztettem Molnár Csabával, Kisoroszi polgármesterével. Felajánlottam a Magyar Honvédség segítségét a helyi élelmiszer- és betegszállítás, valamint a kimenekítés biztosításában. Kisoroszira egy H145 típusú helikoptert rendeltem ki, amely a feladatok ellátásában vesz részt. A Honvédség összekötő tisztet jelölt ki a térség katonai jellegű feladatainak koordinálása érdekében” – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

12:45
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Egész napos csörlős kiképzés

"Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár - hivatalos oldal szakállománya egész napos csörlős kiképzést tartott, hogy szükség esetén a lehető legprofibb módon, gyors és összehangolt munkával tudjanak részt venni a forgószárnyas bevetését igénylő árvízvédelmi feladatokban. Az esetleges személyi mentési feladatokat a jelenleg is készenlétben lévő H145M típusú helikopterekkel tudják végrehajtani, emellett két H225M típusú szállítóhelikopter is mindenkor rendelkezésre áll, melyekkel több tonnányi homokzsák szállítására képesek a katonák a gátak megerősítése érdekében" - tette közzé Facebook-oldalán MH Kiss József 86. Helikopterdandár.

12:24
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Árvíz Hegyeshalomnál

Hegyeshalom, árvíz
Fotó: Máthé Zoltán / Hegyeshalom, 2024. szeptember 19. A drónnal készült képen a Lajta fõmeder és a Lajta bal parti csatorna közötti, megnyitott szükségtározó Hegyeshalomnál 2024. szeptember 19-én MTI/Máthé Zoltán

 

11:55
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Több száz polgárőr vesz részt a védekezésben

Több száz polgárőr vesz részt a dunai árvíz elleni védekezésben - közölte az Országos Polgárőr Szövetség.

A közlemény szerint Pest vármegyében mintegy 200, Győr-Moson-Sopronban 140, Budapesten pedig 150 polgárőr vett részt az eddigi védekezési munkákban.

A fővárosban és a Budapest feletti szakaszokon jelenleg jelző- és figyelőszolgálatot látnak el a polgárőrök, míg a főváros alatti területeken részt vesznek a gátak építésében és megerősítésében - tették hozzá.

Közölték azt is, hogy Túrós András elnökletével az Országos Polgárőr Szövetség Árvízi Munkacsoportja áttekintette a polgárőrség árvízi védekezésben való részvételét a Duna menti területeken, valamint meghatározta a további feladatokat.

A közlemény alapján a szervezet elnöke elismerését és köszönetét fejezte ki annak a több száz polgárőrnek, akik immár a Duna teljes magyarországi szakaszán aktívan részt vesznek a védekezésben, homokzsákokat pakolnak, a szakemberek útmutatása szerint építik a védőgátakat, közreműködnek a veszélyeztetett területek lezárásában, közlekedésbiztonsági és jelzőőri feladatokat látnak el a folyóparti utakon és a gátak mentén.

A munkacsoportot vezető elnök kérte az érintett vármegyei polgárőr szövetségek elnökeit, hogy a helyben működő operatív törzseknél tájékozódjanak, hogy a védekezést segítő munkálatok mellett, hol válhat szükségessé kitelepítés,

 és ha azok megindulnak, akkor a hatóságokkal egyeztetve, lássanak el járőr- és őrző-védő szolgálatot a kiürítendő területen élők által hátrahagyott javak védelmében - áll a közleményben.

11:50
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Margit-sziget helyzetjelentés

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. a Margit-szigetről jelentkezett be. A videóban Rusznák Csaba szakaszmérnök beszél.

11:22
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Több ezer hivatásos vesz részt az árvíz elleni védekezésben

Már 5828 hivatásos dolgozik a gátakon. Szükség esetén 15 353 önkéntest tudunk mozgósítani

- osztotta meg Orbán Viktor a Facebook-oldalán.

10:47
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Vízállásjelentés a Dunakorzóról

A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság friss vízállást osztott meg. Azt írták:

Jelenlegi vízállás: 670 cm. A Duna vízszintje folyamatosan emelkedik, a Dunakorzón az árhullám hatása már jól látható. A víz elérte a mobilfal talapzatát. Köszönjük mindenkinek, aki segíti a védekezést és figyel az árvízi tájékoztatásokra!

- olvasható a Facebookon.

10:34
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor Kisorosziban ellenőrizte a védekezési munkálatokat

Orbán Viktor Kisorosziban ellenőrizte a védekezési munkálatokat
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda/ MTI

 

10:30
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Már több mint 150 helyen kellett kikapcsolnia az áramot az E.ON-nak

Több mint 150, a Duna áradása miatt veszélyeztetett helyen kapcsolta ki biztonsági okokból az áramot csütörtök reggelig az E.ON Hungária Csoport, az óvintézkedéseket az ügyfelek élet- és vagyonbiztonságának megóvása indokolja.
 

Az E.ON azt közölte csütörtökön, hogy 

a Dunántúl, Pest vármegye és Budapest áramhálózatának üzemeltetéséért felelős vállalatcsoport szakembereinek az árvíz által veszélyeztetett települések szinte mindegyikén be kellett avatkoznia, a többi között Kisorosziban, Nagymaroson, Szentendrén, Budakalászon és Budapest több kerületében is.

Az energiacég folyamatosan kapcsolatban áll az árvízi védekezést irányító hatóságokkal és a helyi önkormányzatokkal. Velük együttműködve vesznek részt a krízishelyzet kezelésében.

Kiemelték, az érintett területeken az E.ON egészen addig biztosítja az áramellátást, ameddig az biztonságosan megtehető, veszélyhelyzet esetén azonban azonnal kikapcsolják a szolgáltatást.

Az E.ON az ár levonulásának ütemét is folyamatosan figyeli majd, a krízishelyzet megszűnését követően pedig a lehető leghamarabb újraindítja az áramellátást az érintett területeken.

10:29
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb változások vannak a budapesti tömegközlekedésben az árvíz miatt

A Duna folyamatosan növekedő vízszintje miatt újabb forgalmi korlátozások léptek, illetve lépnek életbe ma reggeltől a 2-es, a 2B és a 23-as, holnap reggeltől pedig az M2-es metró és a 19-es, 41-es villamos vonalán.

 "Több forgalmas járatunkat sűrítettük, hogy a dugókat elkerülve többen is kényelmesen elférjetek a közösségi közlekedési járatokon" - tájékoztatott a BKK. 

A részleteket a percről percre frissülő árvizi oldalukon találják meg: bkk.hu/arviz. Mint írták, a forgalmas csomópontoknál kollégáik is segítenek az eligazodásban.

Kérjük, hogy ezekben a napokban legyetek egymással megértőbbek és türelmesebbek közlekedés közben is

- olvasható a társaság Instagram oldalán.


 

10:26
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Nagy István: számos árvízvédelmi beruházás valósult meg a Szigetközben

Számos árvízvédelmi beruházás valósult meg a Szigetközben a 2013-as, történelmi árvíz óta - mondta az agrárminiszter csütörtökön a Facebook-oldalára feltöltött videójában.
Nagy István a videóban hangsúlyozta, hogy a Duna, Lajta és Mosoni-Duna közelsége miatt Mosonmagyaróvár és Szigetköz kiemelt figyelmet kap az árvízvédelemben.

A 2013-as történelmi árvíz óta olyan fejlesztések valósultak meg, amelyek az ár elleni védekezésben eddig soha nem látott biztonságot garantálnak az itt élők számára

- fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, hogy a beruházások között vannak olyanok, amelyek a gátak megerősítését, új árvízvédelmi rendszerek kiépítését, valamint a vízszintek gyorsabb előrejelzésére szolgáló korszerű monitoringhálózat kialakítását szolgálták, és megvalósult a Mosoni-Duna, valamint a Lajta folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitációja.

Úgy folytatta, hogy a települések igényeinek figyelembevételével partrendezést, burkolatátalakítást és építést végeztek.

A projekt tartalmazta a Lajta mosonmagyaróvári duzzasztó felújítását és a duzzasztó ökológiai átjárhatóságának biztosítását; árvízvédelmi védvonal épült a porkolátoki csatorna környezetében; Dunaszeg térségében zárt szivárgó létesült; a Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszint rehabilitációja szintén megtörtént, a nagy műtárgyak fejlesztése és rekonstrukciója is megvalósult - sorolta Nagy István.

Hozzátette, hogy emellett a felső-dunai mellékágrendszerek árvízvédelmének és vízpótlásának első üteme is elkészült: 

a beruházások során az árvízlevezetés feltételeinek a javítása érdekében mellékágkotrások, a mellékágrendszer műtárgyainak átalakítása történt meg a szigetközi hullámtéri mellékágakban.

Az Insula Magna komplex vízgazdálkodási és fenntartható fejlesztési program pedig a Szigetköz-Csallóköz térség árvízvédelmi veszélyeztetettségének csökkentését, a hullámtéri levezetőképesség hosszú távú biztosítását célozza meg - jelezte a tárcavezető.

Az emberek biztonsága az első. Ezek a beruházások nemcsak a természeti erőkkel szembeni védekezést szolgálják, hanem a helyi gazdaság és a lakosság jövőjét is biztosítják. Éppen ezért mindent megteszünk azért, hogy a mosonmagyaróvári és környékbeli emberek nyugodtan élhessék mindennapjaikat, tudva, hogy otthonaik, termőföldjeik, értékeik biztonságban vannak

- fogalmazott a videóban Nagy István.

10:08
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Itt a lista, ezeket az utakat zárták le az árvíz miatt

Csütörtök reggelre már több tucat olyan közút van, ahol valamilyen fokú korlátozást kellett bevezetni a Dunán levonuló árhullám miatt - írja a Magyar Közút.

Ennek többsége kerékpárút vagy révhez komphoz, hajóállomáshoz vezető út. 

Ugyanakkor a 2-es, 10-es, 11-es, 12-es és 14-es főutakon is vannak már teljes útzárak.

Mivel a lezárt utak száma folyamatosan változik, ezért az Útinform szolgálat weboldalán a kiemelt hírek között folyamatosan frissülnek az aktuális korlátozások, amelyek az országos közutakat érintik az árvíz miatt - tudatta az Instagramon a Magyar Közút.

Arra kérik a közlekedőket, hogy

az árvízben érintett területeken mielőtt útnak indulnának, minden esetben tájékozódjanak az aktuális korlátozásokról és forgalmi helyzetről.

Hangsúlyozták, hogy nagyon fontos, hogy a korlátozásokat minden esetben mindenki komolyan vegye és betartsa, ne próbáljon meg senki áthajtani, hiszen könnyen élet- és balesetveszélyes helyzetekbe lehet kerülni.

A legtöbb korlátozás Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest vármegyében van,

de ahogy halad tovább az árhullám, később Fejér, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya vármegyében is lehetnek bizonyos fokú korlátozások.

A teljes lista az Útinform.hu oldalán olvasható!

10:03
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Bécs és Salzburg között egy vágányon újraindult a vasúti forgalom

Az ÖBB tájékoztatása szerint Bécs és Salzburg között egy vágányon újraindult a forgalom, Bécsből minden óra 55 perckor indul vonat Salzburg felé. Ezen a szakaszon az árvíz levonulása után a helyreállítás hosszabb ideig eltart majd - olvasható a Mávinform Facebook oldalán.

A magyarországi szakaszon a bécsi nemzetközi vonatok mindegyike közlekedik már, csütörtöktől ismét az eredeti helyjegyváltási szabályok érvényesek.

Az eredetileg Salzburgból érkező Kálmán Imre EuroNight (EN 463) az osztrák szakaszon nem közlekedik, Hegyeshalomtól menetrend szerint indul Budapestre 8:55-kor - írták.

09:44
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Árvízhelyzet Budapesten

Megtörténtek az utolsó lépések a védekezésben: mindenhol sikerült 9 méteres magasságig felkészíteni Budapestet a közelgő árvízi tetőzésre - közölte a főpolgármester csütörtökön a Facebook-oldalán.

Szerdán mindenhol 90 százalékban elkészültek az ideiglenes gátak megépítésével, csütörtökön már csak a kisebb kiegészítő munkálatok vannak hátra. A Margit-szigeten és a Királyok útján az ideiglenes gátak szerda estére 90 százalékban elkészültek, a munka éjszaka is folyt, a szigeten idáig mintegy 500 ezer homokzsákot helyeztek el. Mára minden készen áll a tetőzés fogadására 

- olvasható Karácsony Gergely bejegyzésében.

Ismertette azt is, hogy a pesti oldalon, a Dagály fürdőnél csaknem 500 méteres mobilgát épült, a IV. kerületben, a Komp utcában is végeztek a csatornázási művek szakemberei egy mintegy 20 méter hosszú és 3,80 méter magas mobilgát építésével. Közben folyamatosan és biztonságosan elvezetik és tisztítják a fővárosban keletkező napi körülbelül 500 ezer köbméter szennyvizet.

Védekeznek az ivóvíz szennyeződése ellen is, egyelőre minimális mértékben növelték a szabad klór értékét az ivóvízben. Lehet, hogy további emelésre lesz szükség, de a lényeg, hogy a víz minősége változatlanul kiváló, nyugodtan fogyasztható - írta a főpolgármester.

Karácsony Gergely kitért arra is, hogy az árvíz sok kényelmetlenséget okoz a közlekedésben, de bízik a budapestiek belátásában. Arra kért mindenkit, válassza a közösségi közlekedést.

Felhívta a figyelmet arra: 

a legforgalmasabb villamosvonalakon, a 4-es, a 6-os valamint az 1-es szerelvényei gyakrabban járnak, hogy kényelmesebben és többen utazhassanak az árvízi forgalmi változások idején.

Karácsony Gergely közölte, csütörtöktől a Jászai Mari tértől csak a Kossuth Lajos térig jár a 2-es villamos, péntektől pedig lezárhatják a metró Batthyány téri állomását, és a Lánchíd környékén is változik a 19-es és a 41-es villamos közlekedése.

Csütörtökön újabb árvízvédelmi kapukat zárnak, üzembe helyezik a szivattyút a Lánchíd budai oldalán. Valószínű, hogy csütörtök estétől lezárják és homokzsákokkal védik a Batthyány téri metróállomást is - írta.

"Újra arra kérek mindenkit, ne menjen közel az áradó Dunához, ne zavarjuk a védekezést! Nincs olyan fénykép, ami többet érne a budapestiek és Budapest biztonságánál" - hangsúlyozta bejegyzésében Karácsony Gergely.

09:41
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: jövő hét közepén hagyhatja el az árhullám tetőzése Magyarországot

Jövő hét közepén hagyhatja el Magyarország területét az árhullám tetőzése, Budapesten pedig szombaton éjjel várható a legmagasabb vízszint - mondta a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
Orbán Viktor közölte: a vízügy korábbi, a vízszint tetőzésével kapcsolatos előrejelzéseit továbbra is mérvadónak tekinthetik, a korrekciók néhány centiméteren belül vannak.

Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a jövő hét közepén hagyja el az országot a tetőzés déli irányba, és továbbra is azt várjuk, hogy a budapesti vízszint tetőzése valószínűleg szombat éjjel következik be

- ismertette.

Hozzátette: a főpolgármester döntésétől függően, a jövő hét közepén a rakpart már felszabadítható lesz.

A kormányfő közölte azt is, hogy a szerdaihoz képest 1436 fővel növelték meg a védekezésben résztvevő hivatásos állomány számát, így már 5828-an dolgoznak a gátakon, valamint szerdán 4012 önkéntes vett részt a munkákban, és van 15 353 nyilvántartásba vett önkéntes is.

Kijelenthető az, hogy Magyarország az előző árvizek idején meg-, illetve kitanulta a védekezés szakmáját, és nemcsak a hivatásosok, hanem az önkéntesek is pontosan tudják, hogy mit és hogyan kell tenniük

- mondta.

09:40
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Leállt a kompközlekedés Mohácsnál

Komp helyett kishajóval szállítják az utasokat Mohács és Újmohács között csütörtöktől. 

Járművekkel az árhullám elvonultáig nem lehet átkelni

 - közölte a mohácsi révhajózási társaság csütörtökön az MTI-vel.
A Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási NKft. közleményében felhívták a figyelmet arra, hogy az intenzív áradás miatt a közlekedési körülmények óráról órára változhatnak, ezért az aktuális helyzetről érdemes az utazás előtt tájékozódni.

A Liget komphajó helyett közlekedő, járműveket nem szállító kishajó egyelőre menetrend szerint szállítja az átkelőket

 - közölték.

A mohácsi átkelővel kapcsolatos aktuális információk a www.mohacsvgv.hu webcímen olvashatók.

09:38
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerő-hiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
 

Orbán Viktor kifejtette: 

Budapest védelme megoldott, a szerda esti órákra elérték a kiépítettség 100 százalékát, 900 centiméteres magasságra sikerült kiépíteni a fővárosi védvonalakat. Ez felette van a valaha volt legmagasabb vízállásnak. A legérzékenyebb részeken is eredményesen védekeznek, ilyen a Margitsziget és a Batthyány téri aluljáró környéke

 - jelezte a miniszterelnök.

Kitért arra is, hogy Dunabogdánynál a védekezés szintje száz százalékos volt szerda éjszaka, Tahitótfalunál 100 száz százalék, Leányfalunál 97 százalék, és a védekezés egy nap alatt sokat javult. Jelezte: várhatóan pénteken a Vác felé vezető 2-es út egyes szakaszait le kell zárni. 

Kismaros kritikus helyzetben volt szerdán, de ezen túl vannak, a hadsereg kivezénylésével a védettségi szint száz százalékán állnak

 - ismertette.

Ha valami váratlan esemény vagy baleset nem történik, a vizet mederben tudják tartani és a terveik szerinti rendben, a jövő hét közepén az árhullám elhagyja az országot és utána már csak az árvíz utáni veszedelmekkel kell majd törődni, a kétirányú feladat helyett már csak egyetlen feladatra kell összpontosítani - mondta Orbán Viktor, aki a helyzetet továbbra is komolynak és nehéznek értékelte.

Hozzátette: ugyanakkor a védekezés színvonala optimizmusra ad okot és kifejezetten bizakodó az ország árvízvédelmi képességeinek tesztelése ügyében.

09:36
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Vízállás-előrejelzés a Duna magyarországi szakaszán

Vízállás-előrejelzés a Duna magyarországi szakaszán
Fotó: MTI

 

09:34
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát - jelentette ki a miniszterelnök csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón az árvíz elleni védekezés hetedik napján. Orbán Viktor beszámolt arról is, lassú apadásra kell számítani a Dunán, de továbbra sem várható csapadék a folyó ausztriai szakaszán a következő egy hétben.
A kormányfő elmondta, a Lajta csütörtök délelőtt Mosonmagyaróvárnál tetőzik, várhatóan a valaha volt legnagyobb vízszinten.

A dunai árhullám tetőzése csütörtökön Dunaremete térségében várható Mosonmagyaróvár magasságában

 - tette hozzá.

Orbán Viktor azt mondta, figyelik Ausztriát, ahol az apadás lassú.

A kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy 

a lassú apadásra azért kell figyelni, mert az árvízi káresemények tekintélyes része ekkor következik be.

A miniszterelnök ismertetése szerint hetven kilométerrel nőtt a védelem alá vont területek hossza.

09:32
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Egy nap alatt több mint 1 métert nőtt a Duna

Egy nap alatt több mint 1 métert nőtt a Duna vízszintje a fővárosban. A legtöbb helyen már víz alatt vannak a rakpartok. A valaha volt legnagyobb dunai vízállást az előrejelzések szerint nem lépi túl az idei árvíz, Budapest biztonságban van

- osztotta meg Magyarország Kormánya a közösségi médiában.

09:01
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ingyenes árvízvédelmi telefonvonalat indított a kormány

Ha segítségre van szüksége, vagy segíteni szeretne az árvízi védekezésben, hívja az Árvíz Vonalat! Magyarország megcsinálja!  

- osztotta meg Orbán Viktor a Facebookon.

Az árvízi védekezéssel összefüggésben egy zöldszámot hozott létre a kormány – jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az árvízvédelmi operatív törzs csütörtök reggeli ülése után tartott sajtótájékoztatón, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.
 

Rétvári Bence közölte, a 06/80-204-240-es számon az árvízzel kapcsolatos lakossági információk kérhetők és bejelentéseket is lehet tenni az árvízhelyzettel kapcsolatban, valamint a felajánlásokat is itt lehet megtenni. 

Beszámolt arról is, hogy egy friss kormányrendelet értelmében a sárga megkülönböztető jelzéssel a védekezésben részt vevő gépjárművek a buszsávokat is használhatják. 

Kisoroszi kapcsán Rétvári Bence elmondta, hogy a Duna által körbezárt település felkészült az elzártságra, élelmiszert és homokzsákokat halmoztak fel, a mentőszolgálat egy teljesen felszerelt mentőautóval a településen van. Továbbá egy helikopterleszállót is kiépítettek arra az esetre, ha valamit sürgősen hozni vagy vinni kell Kisorosziba.
 

 

08:50
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek

A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
Láng István felhívta a figyelmet arra, hogy 

az ár levonulása után is fenn kell tartani a figyelőszolgálatot, mert sok helyen alakulnak ki szivárgások és buzgárok.

Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője azt közölte, hogy 51 településen 991 tűzoltó vesz részt a védekezésben.

08:28
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a Duna tetőzése a Szigetköznél

Megkezdődött a Duna tetőzése a Szigetköznél, Nagybajcsnál pedig csütörtökön napközben várják 855 centiméter körül az áradó folyó tetőzését - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Siklós Gabriella a műsorban azt mondta, hogy az említett területeken szerda éjszaka a szakemberek már észleltek buzgárokat, csurgásokat a védműveken, de az azonnali beavatkozásnak köszönhetően a töltések tartanak.

Hozzátette, hogy a védművek a Dunakanyarban már elkészültek, s a szóvivő reményei szerint már a fővárosi szakaszokon is készen állnak. Kisoroszit körbezárta a víz, és a számítások szerint akár egy hétig tarthat ez a helyzet - közölte.

Siklós Gabriella azt kérte, hogy most senki ne menjen a védművekre csak azért, hogy megnézze az árvizet: a töltéseknél ugyanis dolgoznak, a védműveket nem szabad pluszsúllyal leterhelni, a helyzet könnyen és gyorsan veszélyessé válhat.

A szóvivő elmondta azt is, hogy egyelőre nem lehet tudni, hogy hány napig lesz másod-, illetve harmadfokú árvízvédelmi készültség.

Siklós Gabriella az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában elmondta azt is, hogy a védművek egyelőre jól bírják a terhelést, és nagyon fontosnak nevezte, hogy a szakemberek a nap 24 órájában figyelik a töltéseket, s ha gond van, akkor beavatkoznak.

Kérdésre közölte azt is, hogy jelentős csapadék a vízgyűjtő területeken nem várható, de az ausztriai olvadás egyértelműen lassítja az ár levonulását.

08:12
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

A Margitszigeten a gátak építése 90 százalékban kész - videó

08:06
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

A kormánypártok frakcióülését elhalasztják

"Az árvízi helyzetre tekintettel a kormánypártok jövő hét keddre és szerdára tervezett kihelyezett frakcióülését elhalasztjuk." 

Most az a legfontosabb feladat, hogy Magyarország sikeresen védekezzen az árvízzel szemben, ezért a kormány tagjainak és a képviselőknek is ezen kell dolgozniuk. Minden más ráér utána

- írta Kocsis Máté a közösségi médiában.

 

 

07:38
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Árvízinfó élőben

07:35
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Felderítésen a H145-ös honvédségi helikopter

"Felderítésen a H145-ös honvédségi helikopter, amelynek feladata, hogy az árlefolyást vizsgálja. Mutatjuk a légifelvételeket az árhullámról." - olvasható Magyarország Kormánya friss Facebook bejegyzésében.

06:36
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

A Népsziget egy része víz alatt - videó

05:48
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Térképen a védekezési helyszínek

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság friss térképén mutatjuk, hol, milyen árvízvédelmi készültség mellett dolgoznak a szakemberek. A kék színnel jelölt vízmérce-pontokon nincs szükség védekezésre. A zöld jelek I. fokú, a sárgák II. fokú készültséget jelölnek. A piros jelzésnél III. fokú, míg a bordónál rendkívüli a készültség szintje. Jól látszik, hogy jelenleg a legkritikusabb árvízvédelmi helyzet Mosonmagyaróvár térségében van.

Fotó: vizugy.hu

 

05:38
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Nem jön több eső

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint ma gyengén felhős, napos időre számíthatunk, de a délnyugati és északkeleti megyékben több felhő jelenhet meg. A felhősebb területeken egy-egy zápor is előfordulhat. Az északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. 21 és 25 fok között alakul a hőmérséklet.

05:33
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!