A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Fábry Pál felháborodott, amiért nyilvánosságra került Jeszenszky levele<br/>

Vágólapra másolva!
Fábry Pál, a Pulitzer emlékdíj alapítója szerint a sajtószabadságot akkor is védeni kell, ha éppen őt támadják. Azonban hozzátette: a sajtónak önmagát kell szabályoznia etikai és politikai döntésekben.
Vágólapra másolva!

Fábry Pál, a magyarországi Pulitzer emlékdíj New Orleansban élő alapítója felháborodott, amiért a Jeszenszky Géza washingtoni magyar nagykövet által hozzá intézett levél idegen kezekbe került. Szerinte a sajtónak önmagát kell szabályoznia etikai és politikai döntésekben. "Ha ezt a számomra nagyon kellemetlen helyzetet előidézik, ehhez joguk van: éppen ezt a szabadságot, a sajtó szabadságát védi a Pulitzer díj, amely a sajtó függetlenségéért harcolt, akkor is, ha engem támadnak" - mondta.

Beszámolt arról, hogy Jeszenszky Géza júniusi levelére adott válaszában megírta: tiszteletben tartja Jeszenszky véleményét, és azt a kuratóriummal meg fogja beszélni. Fontosnak tartotta, hogy - bár nem lehet a díjakat úgy kiosztani, hogy a döntéssel mindenki garantáltan és száz százalékig elégedett legyen - törekedjenek a díjak kizárólag szakmai szempontok jegyében történő kiosztására.

A kuratórium függetlenségének biztosítását Fábry kiemelt fontosságú elvnek minősítette. Szerinte a díjkiosztás vezérelve soha nem volt politikai jellegű. "Egyik irány érdekeit sem pártolta, csak a jó írást" - tette hozzá a díjalapító.

Fábry közölte: nagyon tiszteli Jeszenszky Géza véleményét, mivel Jeszenszky éppúgy rendelkezik a véleménynyilvánítás szabadságával, mint a sajtó.
Közölte azt is, hogy Vásárhelyi Miklóssal már korábban eldöntötték, Vásárhelyi tíz év elteltével távozik a kuratórium éléről. "Akik idén lemondtak Vásárhelyivel együtt, azok nem külső befolyásra, hanem jóval korábbi döntésük alapján, tíz éves kitűnő munka befejeztével tették ezt" - állította. Megismételte, hogy szerinte a kuratórium kitűnő munkát végzett, és teljes mértékben megbízik bennük.

Fábry szeptemberben találkozott a kuratórium tagjaival, és Jeszenszky megnevezése nélkül tájékoztatta őket arról, hogy vannak bíráló vélemények is a díjak odaítélésével kapcsolatban. Arra buzdította a kuratórium tagjait, hogy ennek tudatában igyekezzenek a professzionalitás szempontjait leginkább érvényesítő döntéseket meghozni a díjak odaítélésekor.
Fábry Pál beszámolt arról, hogy az alapítvánnyal kapcsolatos iratok megtalálhatók Budapesten Bárándy Péter ügyvéd, kuratóriumi titkár kezelésében, és ezen iratok közt van a Jeszenszky-levél egyik másolata is.

(MTI)

Korábban:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!