Elhalasztották a Magyar Narancs és Áder János házelnök közötti pert <br/>

Vágólapra másolva!
A Magyar Narancs tavaly ősszel azt írta, hogy Áder János házelnök - egy parlamenti képviselő közlése szerint - hónapok óta tudott Székely Zoltán akcióiról, mégsem tett semmit. Áder ezt követően beperelte a lapot. A bíróság elmarasztalta az újságot, amely helyreigazítást is közölt. Ezt követően Áder személyiségi jogi pert is indított a Magyar Narancs ellen, és 5 millió forint nem vagyoni kártérítést kért. A bíróság most ezt a pert halasztotta el, mert az ügyben meghallgatja majd Font Sándor MDF-es képviselőt, akire hivatkozott a hetilap.
Vágólapra másolva!

A Pesti Központi Kerületi Bíróság kedden elhalasztotta az Áder János kontra Magyar Narancs-per tárgyalását, mert a személyiségi jogi ügyben tanúként meg kívánja hallgatni Font Sándor MDF-es képviselőt is.

A per előzménye, hogy a Magyar Narancs 2000. október 26-i számában a többi között azt írta: "dr. Áder János, az Országgyűlés fideszes elnöke - Font Sándor MDF-es képviselő közlése szerint - több hónapja tudott Székely akcióiról, és nem tett semmit".

Az ügyben korábban már született jogerős ítélet, akkor a bíróság megállapította, hogy a hetilap tévesen híresztelte a fenti állítást.

A Magyar Narancs 2000. november 16-i számában ezzel egyező helyreigazítást is tett.

Áder János ezt követően személyiségi jogi pert indított, melyben 5 millió forint nem vagyoni kár megítélését kérte a bíróságtól, mert úgy vélte: az alperes személyét érintően olyan negatív kijelentést tett, mely sértheti házelnöki és politikusi megítélését.

Az alperes képviselőjének tájékoztatása szerint az adhat alapot az újságban megjelent vélekedésre, hogy ismereteik szerint Font Sándor MDF-es képviselő még 2000 májusában levelet írt Áder Jánosnak, melyben azt javasolta a házelnöknek: összeférhetetlenség és alkalmatlanság miatt mentse fel Székely Zoltánt az általa vezetett közbeszerzési bizottság éléről.

Az alperes ezért a tárgyaláson javasolta, hogy hallgassák meg a honatyát, valamint kérte, hogy ismertessék Font Sándor képviselőnek az Országgyűlés elnökéhez küldött dokumentumait.

Jelezte azt is: azzal, hogy a lapban megjelentették a helyreigazítást, nem ismerték el, hogy valótlant állítottak.

A felperes képviselője viszont furcsának és sajátosnak nevezte azt az érvelést, amely szerint a helyreigazítással az alperes nem ismerte el a felelősségét.

Hozzátette: nem zárkózik el attól, hogy tanúként meghallgassák Font Sándort, de úgy látja, hogy a bíróság enélkül is meghozhatja döntését.

A bíróság ezt követően az ügy tárgyalását június 8-ára halasztotta, amikorra meghívta Font Sándor honatyát is.

(MTI)

Ajánló:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!