A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Az Ezüsthajónál készült a Bánk bán fiktív költségvetése <br/>

Vágólapra másolva!
A Bánk bán-operafilm hivatalosan benyújtott, illetve fiktív költségvetését ugyanazon személy, az Ezüsthajó Kft. gyártásvezetője készítette - derül ki a Magyar Hírlap birtokában lévő igazságügyi írásszakértői véleményből. A 150 milliós pénzkivételi kísérlet ügyében Tóth András szocialista képviselő a kulturális tárca elzárkózása miatt büntetőfeljelentés kezdeményezését fontolgatja.
Vágólapra másolva!

A lap birtokában lévő, kézzel írt "alternatív" költségvetésből az derül ki, hogy szerzője valakik megrendelésére kiszámolta, miként lehetne 150 millió forinttal olcsóbban elkészíteni a hivatalosan 766 milliós állami támogatáshoz juttatott Bánk bán-filmet. A film producere a Fidesz kampányaiban főszerepet játszó Wermer András, aki a produkcióért a hivatalos büdzsé szerint 10 millió forintot vehet fel.

A gyártó Ezüsthajó Kft.-nél készült és papírra vetett csökkentett költségvetést a cég gyártásvezetője, Endrődy Balázs készítette. Erre utal, hogy kézírása megegyezik a hivatalos beadványon szereplő "Endrődy" aláírással. A kétoldalas feljegyzésben beszámol arról, hogy tételenként hogyan növelhető meg a reális költségvetés annyival, hogy eljussanak a 766 milliós végösszeghez. Az írás szófordulatai árulkodóak: "a különbség 75 százalékát a megbeszélt tételekre tettem", "a maradékot szétszórtam olyan sorok között, ami szintén kivehető", "ebből kell levonni azt a költséget, amibe a pénz kivétele kerül", "valós kiigazítás", "a két költségvetés közti nettó különbség", "várható megtakarítás".

A gyártásvezető adta be és írta alá a minisztériumba került és elfogadott hivatalos változatot is, így a személyazonosság teljesen egyértelmű megállapításához igazságügyi írásszakértői véleményt kellett beszerezni. A Tóth András szocialista képviselő által megrendelt és a lap rendelkezésére bocsátott vélemény leszögezi: "A kézírásokat és a névaláírást határozott fokozatban, bizonyossági szinten állíthatóan, vagyis minden kétséget kizáróan egy és ugyanazon személy készítette." Így kétségtelenné vált, hogy a filmet gyártó Ezüsthajó gyártásvezetője a hivatalosan igényelt és megkapott 766 milliós költségvetésbe belekalkulált -valakikkel megállapodva vagy utasítására - 150 milliós kivehető, mozgatható pluszpénzt is.

A papírok tanúsága szerint szándékosan megnövelték többek között a produceri költségeket (5 millió forinttal), a kellékekét (14 millióval), a szállítást (11 millióval) és a díszletépítést (13 millióval). Az Ezüsthajónál végzett számítás szerint a két büdzsé között nettó 84 milliós különbség érhető el, ehhez hozzászámították a cégnek járó szervezési díj nagyobbik hányadát (56 milliót), és további 15 milliós várható megtakarítással kalkuláltak. A feljegyzés szerint számoltak a "pénz kivételének" költségeivel is.

A Bánk bán finanszírozásának ellentmondásait a kulturális tárca nem magyarázta meg, ezért most már az igazságszolgáltatás irányába kell lépéseket tenni - jelezte Tóth András. Az MSZP képviselője elmondta: ismételten Várhegyi Attilához fordul kérdéseivel, mert a kulturális államtitkár múlt pénteki válaszai zavarosak és ellentmondásosak voltak az állami szuperprodukció készítésével kapcsolatban. Példaként említette: miközben egy hete Várhegyi a Bánk bán befejezési időpontjaként 2001. március 30-át jelölte meg, addig két nappal később a tárca közleménye már 2000. december 31-ét tartalmazta. Emellett válaszra vár az is, hogyan és miből szervezték át a Bánk bán finanszírozását úgy, hogy a teljes összeget még az idén kifizetik, ráadásul nagyobbik részét - 560 millió forintot - már június 23-áig, tehát holnapig.

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2001. június 18.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!