A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Húsz-harminc millióba kerül az ombudsmanváltás <br/>

Vágólapra másolva!
Jelentős pluszkiadást jelent az Országgyűlési Biztosok Hivatalának az a tény, hogy július 1-jétől két új ombudsman lép hivatalba. Az eleve szűkre szabott költségvetésből a távozók juttatásaira sem futná. Bár a Pénzügyminisztérium várhatóan rendkívüli támogatást ad a hivatalnak, az hosszú távon kevésnek bizonyulhat.
Vágólapra másolva!

Működése óta filléres gondokkal küszködik az Országgyűlési Biztosok Hivatala, hiszen éves költségvetésük nem követi még az inflációt sem - tudtuk meg Wolf Erzsébet hivatalvezetőtől. Az intézmény az idén is a szükségesnél kevesebb pénzzel, 570 millió forinttal gazdálkodhat.

Ez az összeg semmiképpen nem fedezi a biztosváltással együtt járó kiadásokat. Wolf Erzsébet tájékoztatása szerint ugyanis ez 20-30 millió forintos pluszt jelent. A hivatal vezetője elmondta: az új biztosok megválasztása után számolni kell például azzal, hogy új gépkocsikra lesz szükség. Az országgyűlési biztosokra vonatkozó törvény úgy rendelkezik, hogy mind a négy biztos jogosult egy magasabb kategóriájú hivatali autóra, és emellett személyi használatú gépkocsit is kaphatnak.

A mandátumuk végét töltő biztosok nem éltek a törvény adta lehetőséggel: személyenként csak egy autót tartottak fenn. Ezt azonban távozásuk után még fél évig igénybe vehetik. Az ezzel járó üzemanyagköltségek is a hivatalt terhelik. Wolf Erzsébet kijelentette: ez már önmagában több pénzét viszi el a hivatalnak. Ám hozzátette: az is elképzelhető, hogy az új ombudsmanok fejenként két autóra tartanak majd igényt. Azok üzemeltetése már jelentősen megnövekedett járműpark fenntartását jelenti.

Az új biztosok belátásán múlik az is, hogy milyen típusú és árú gépkocsit választanak. A Pénzügyminisztérium ugyan ígéretet tett arra, hogy az így adódó többletkiadást átvállalja a hivataltól, de az biztos, hogy a hivatalnak kell a pénzt megelőlegezni. Wolf Erzsébet szerint abból a 60 millióból vesznek majd el e célra, amit az ombudsmani hivatalnak szánt új épület beüzemelésére tartalékoltak.

Október végére készül el ugyanis a székház, amelybe a jelenlegi szűkös, Tüköry utcai ingatlanból költöznek. A hivatalvezető úgy vélte, elsősorban mégiscsak az éves költségvetési támogatást kellene megemelni. Működésük óta folyamatosan olyan gondokkal küzdenek, amelyek idővel a minőséget fenyegethetik.

Az MSZP a napokban a költségvetési törvény módosítását kezdeményezte annak érdekében, hogy a személyenkénti 3,5 millió forintos juttatást a távozó biztosok megkaphassák. Wolf elmondta: a hivatal évek óta képtelen lecserélni elavult számítógépparkját, és a dolgozók juttatása is elmarad a többi költségvetési intézményben alkalmazott társaikétól.

A hivatal által kínált béreknél a piacon jóval többet is kaphatnának munkatársaik, így csak elkötelezettségüknek köszönhető, hogy mégis maradnak -tette hozzá. A hivatalnak azzal is számolni kell, hogy alkalmazottaik közül lesznek olyanok, akik az új biztosok mellett mindezt már nem vállalják, és távoznak. Ez szintén pluszkiadást jelent majd - szögezte le Wolf.

Az Országgyűlési Biztosok Hivatalában egyébként 128 ember dolgozik hivatásszerűen. A hivatalvezető azt is elmondta, hogy bár a működőképességet eddig biztosítani tudták, az új székháznál az már csak nagyobb támogatás mellett garantált. A most készülő ingatlan a jelenleginél nagyobb, ráadásul bérleti díja is a hivatalt terheli. A Tüköry utcai épület után a Kincstári Vagyonigazgatóság fizette azt - emlékeztetett Wolf Erzsébet, aki szerint most még kalkulálni sem lehet azt, hogy mekkora költségvetési támogatás mellett működhet valóban méltó módon az Országgyűlési Biztosok Hivatala.

(Népszava)

Korábban:

( 2001. június 22.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!