Gyakran támadnak rendőrökre a civilek

Vágólapra másolva!
Magas a rendőrök elleni erőszakos fellépések száma - derül ki a napokban összeállított statisztikából. 1997 januárja óta 1550 esetben érte támadás a testület tagjait, több mint ezren sérültek meg, míg a szolgálat ellátása közben húszan vesztették életüket.
Vágólapra másolva!

A rendőrség vezetőinek megítélése szerint indokolatlanul sok rendőrt ért támadás az elmúlt években hazánkban. Többségében igazoltatások, néhány ezer forintos szabálysértési bírságok nyomán alakul ki konfliktus a rendőrök és az állampolgárok között.

Krőzsel Károly ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság ellenőrzési és fegyelmi főosztályának vezetője a Magyar Hírlapnak elmondta: a napokban fejezték be 1997-ig visszamenőleg a rendőröket ért támadások összegzését és csoportosítását. Számukra is megdöbbentő volt, hogy az elmúlt négy és fél évben 1550 alkalommal 2044 rendőrt ért támadás. Közülük csaknem ezren szenvedtek könnyű sérülést, további 66-ot súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. Szolgálati feladatok ellátása közben összesen húsz rendőr vesztette életét.

A legtöbb esetben (1060) puszta kézzel rontottak az egyenruhásokra. Ezek a legkevésbé súlyos ügyek. Különféle eszközökkel felfegyverkezve 204 támadást hajtottak végre. Ebbe a körbe tartoznak a fejszével, légpuskával, késsel, vasvillával, kapával, bottal, vascsővel, lánccal, bárddal, italosüveggel, vagy éppen borotvapengével elkövetett támadások. Százhetven alkalommal veszélyeztették a rendőrök testi épségét személyautóval. Többnyire közúti igazoltatás vagy autós üldözés közben fordultak szembe az intézkedő rendőrökkel. A legsúlyosabb megítélésű, lőfegyveres támadásból 19-et regisztráltak. Szerencsére az idén még erre nem volt példa. Az ugyancsak rendkívül veszélyes csoportos támadásokból 97 történt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság ezredese felhívta a figyelmet arra, hogy az egyes esetek dokumentációját, bírósági iratait tanulmányozva világossá vált: az esetek nagy többsége minimális odafigyeléssel, egymás tiszteletben tartásával elkerülhető lenne. Sajnálatos, de tény: a rendőrökre támadó állampolgárok többnyire nincsenek is tisztában cselekedetük súlyos következményeivel. A hivatalos személy elleni erőszakot a törvény igen szigorúan bünteti. Egyetlen meggondolatlan ütésért, rúgásért, hirtelen felkapott kerti szerszámmal történő támadásért súlyos börtönévekkel kell számolni. Krőzsel Károly nem titkolta azt sem: a több száz esetet áttanulmányozva szembeötlő a rendőrök hibája, rutintalansága is. A lemorzsolódások miatt nagyon sok a fiatal, s még tapasztalatlan kolléga.

Hiába az iskolai oktatás, megfigyelhető, hogy a szolgálatban gyakorta rosszul mérik fel a kialakult helyzetet, óvatlanságukkal maguk is kiválthatják az ellenük irányuló támadást. Ezért a rendőri vezetés fokozott figyelmet fog fordítani az alegységeknél a parancsnoki eligazítások ellenőrzésére, a különféle szituációs gyakorlatok elvégzésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!