Szájer egyeztetést javasol az MSZP-nek a kisebb parlamentről

Vágólapra másolva!
Szájer József pártja nevében javasolta az MSZP-nek, hogy kezdjenek tárgyalásokat a kisebb parlamentről. A Fidesz kezdeményezése azután született meg, hogy Orbán, Medgyessy kétkamarás parlamentről szóló javaslatára úgy reagált, hogy előbb 180-200 főre kéne csökkenteni a parlament létszámát. Nagy hajlandó egyeztetni.
Vágólapra másolva!

Szájer József Nagy Sándornak küldött levelében azt javasolta, hogy kezdjenek tárgyalásokat még az Országgyűlés őszi ülésszakának megkezdése előtt a kisebb parlamenthez szükséges jogszabály-módosításokról.

A Fidesz frakcióvezetője a szocialisták frakcióvezetőjének küldött levelében közölte, hogy ők már nagyon régóta szeretnék a kisebb létszámú parlament létrehozásához szükséges alkotmányos lépéseket megtenni. A levél emlékeztet arra, hogy a legnagyobb kormánypárt ennek érdekében már több kezdeményezéssel is élt. Szájer József hozzáfűzi, hogy a hasonló népességű országok túlnyomó többségének a magyarénál alacsonyabb létszámú törvényhozása van. Azzal, hogy az országnak elég egy parlament, vagy legyen egy második is, nem foglalkozik a levél.

Az MSZP korábbi a kétkamarás parlamentről szóló kezdeményezésére reagált a Fidesz frakcióvezetője. Majdnem egy héttel azután, hogy Orbán Viktor a Magyar Rádiónak adott interjújában közölte, mielőtt a kétkamarás parlament felállításáról szó esne, előbb 180-200 főre kéne csökkenteni a képviselők számát.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje Medgyessy Péter Orbán nyilatkozata után kijelentette: örül annak, hogy Orbán Viktor elfogadta az álláspontját, és ugyanazt mondta, amit ő - jelentette ki.

Nagy Sándor az [origo]-nak azt mondta: szívesen találkozik Szájerral. "Soha nem volt akadálya a megbeszélésnek, ha valós ügyről volt szó" - közölte. A szerdai elnökségi ülésen megvitatják a kérdést, ezután válaszol a Fidesz frakcióvezetőjének. Az MSZP azonban továbbra is kiáll a kétkamarás parlament mellett, hogy a civil szféra is képviselve legyen, és erről is egyeztetni szeretne Nagy.

Korábban:

Közeledik Medgyessy és Orbán álláspontja a parlamentről

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről