Földre visszazuhant bomba okozhatta a sérüléseket a tűzijáték alatt

Vágólapra másolva!
A tűzijátékokat korábban szervező cég munkatársa az [origo]-nak elmondta: látványosság során használt bombák valóban okozhatnak komoly sérüléseket. Ez alátámasztani látszik, hogy egy háromtagú család a tűzijáték miatt sérült meg augusztus 20-án. Szakemberek szerint a Dunáról lőtt bombák alatt a partokon gyönyörködők nincsenek biztonságban. 
Vágólapra másolva!

Az [origo]-nak egyelőre nem sikerült utolérnie a tűzijátékot rendező cég vezetőjét, aki tegnap az RTL Klub híradójában azt állította: a tűzijáték biztonságos, mert a dunai uszályokról a folyó hosszában lőtték ki a rakétákat. Közölték: addig nem nyilatkoznak, amíg hivatalosan nem értesülnek a történtekről. A balesetről nekik senki sem szólt, de van felelősség biztosításuk, és ha a család megkeresik őket.

A tűzijátékokat több mint 30 éven keresztül, 1999-ig szervező balatonfűzfői cég, a Nike Fiocchi Sportlőszergyártó Kft vezetőjétől, Szabó Pétertől az [origo] megtudta, hogy a tűzijáték során használt bombáktól valóban keletkezhetnek sérülések, az elmúlt években Németországban haláleset is történt. A sérülést az okozhatja, hogy a fellőtt bombák néhány ezreléke valamilyen rendellenesség miatt nem a levegőben, hanem a földre visszaesve robban föl. Ez az idén használt több tízezer bomba esetében is szám szerint csak egy-két darabot jelenthetett. A sérülések komolysága több mindentől függ, a bomba típusától, kaliberétől, az esetleges erős széltől.

A tűzijátékot két éve telepítették a Dunára, a látványosságot évtizedeken át megrendező cég tiltakozása ellenére. Szerintük a Duna-parton álló közönség nagyon közel van a kilövés helyéhez. Az igazgató elmondta: a korábbi helyszínt, a Gellért-hegyet sokkal biztonságosabbnak tartja A Gellért-hegyi helyszín biztonságos volt, néhány kisebb bozóttűz keletkezett az évek során, de ezeket megelőző locsolással ki lehet küszöbölni.

Korábban:
Tüzijáték: folyik a számháború

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!