A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Elkészült a zsebszerződések elleni törvénycsomag

Vágólapra másolva!
A jövőben termőföldre sem haszonélvezeti, sem pedig használati jogot nem szerezhet külföldi. Kiterjesztenék az ügyészség perindítási jogát is. A dátum nélküli szerződések kiszűrésére további formai követelményeket vezetnek be, hogy megakadályozzák a külföldiek földvásárlását - ezek az elképzelések szerepelnek a zsebszerződésekkel kapcsolatos törvényjavaslatban.
Vágólapra másolva!

Szeptember végén kerülhet a parlament elé a zsebszerződés elleni kormányzati harc jogszabályi fegyvereiről is rendelkező, a termőföldről szóló törvény módosítása. Ez többek között lehetetlenné teszi, hogy külföldiek használati vagy haszonélvezeti jogot kapjanak termőföldre. Az előterjesztés másik lényeges pontja az, amely kiszélesítené az ügyész perindítási jogát, ha gyanús szerződésekről szerez tudomást. A visszadátumozott szerződések bejegyzését pedig egy új, speciális formai követelménnyel akadályoznák meg. Ennek lényege, hogy a csatlakozást követően másként kell elkészülnie a szerződéseknek, mint ahogy azt eddig tették.

Az Igazságügyi Minisztérium által javasolt jogszabályok célja, hogy soha ne lehessenek érvényesek azok a külföldiek termőföldvásárlására irányuló megállapodások, amelyek egyébként ma is semmisek, mivel jogszabályba ütköznek - mondta Nemes András szakmai tanácsadó. Ezeket a megállapodásokat most úgysem veszik elő, tartalmukat nem jegyeztetik be az ingatlan-nyilvántartásba. Így ezeknek a papíroknak semmilyen joghatásuk nincs. Kivéve annyit, hogy mivel a szerződés semmis, a megkötése előtti állapotot kell helyreállítani, tehát a föld visszakerül az eladóhoz, a pénz pedig a vevőhöz.

De 5-8 év múlva már akár érvényesek lehetnének ezek a földszerzések. A külföldi pedig, kihasználva a gazdák mostani kiszolgáltatott helyzetét, jóval a piaci értéke alatt vehetné meg az értékes földet. Ugyanez vonatkozik a magyar gazdasági társaságokra is.

- Nem lehet megakadályozni, hogy csatlakozásunkat követően előbb vagy utóbb földhöz jussanak külföldi gazdák, de akkor már legalább a valós árat kell érte kifizetniük - mondta a tanácsos.

Az igazságügyi tárca ügyfélszolgálati irodáiban egyébként június 30-a óta 87-en kértek tanácsot zsebszerződésügyben. Telefonon közel ezren érdeklődtek azzal kapcsolatban, mit kellene és mit lehet tenniük. Szerettük volna megtudni, hogy kezdeményeztek-e már bíróságon zsebszerződés megsemmisítését, a Legfőbb Ügyészségen ezzel kapcsolatban nem tudtak felvilágosítást adni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!