Genetikai kutatások a cigányság boldogulásához

Vágólapra másolva!
Genetikai nézőpontból végzett cigánykutatásokról kívánt beszámolni egy most induló pécsi online közéleti újság, amelynek bemutatkozó sajtótájékoztatóját végül Toller László polgármester kitiltotta a városházáról.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön délutánra tervezte Mischinger István kisebbségi önkormányzati képviselő annak a nemzetközi sajtótájékoztatónak a megtartását, amely egy, az általa alapított új online közéleti újság, a Pécsi Hírlap bemutatását célozta volna. Az esemény azonban óriási botrányba fulladt, mert a meghívóban egy igencsak félreértelmezhető mondat szerepelt: "Tájékoztatónkon beszámolunk még a genetikai kutatásainkról, amely segítség lehet a hazánkban élő legnagyobb számú kisebbség, a cigányság boldogulásához".

Az SZDSZ pécsi frakciója közleményben tiltakozott az ominózus mondat ellen, amely szerintük önmagáért beszél. Az SZDSZ úgy véli, egy önkormányzati képviselő az egyik legnagyobb hazai társadalmi problémát genetikai aspektusból kívánja kezelni. Ez pedig ilyen megközelítésben - idézzük a közleményt - rasszizmusnak, alig leplezhető nácizmusnak tekinthető. Az SZDSZ ezért felszólította Mischinger Istvánt, vonja le a következtetéseket a történtekből.

Toller László, Pécs polgármestere is határozottan elhatárolódott az "effajta tájékoztatótól", s nem engedélyezte annak megtartását a városházán. Mischinger az épület kapujában mutatta be a saját maga által alapított sajtóterméket. Az önkormányzati képviselő ezt követően azt is bejelentette: az őt ért atrocitások miatt - mint utalt rá, már többször ki volt téve a szocialisták céltáblájának - vélhetően az Emberi Jogok Európai Chartájához fordul jogorvoslatért.

Mischinger úgy érvelt: nem tehet arról, ha valakik teljes tudatlanságból egyenlőségjelet tesznek a fajelmélet és a genetika között és ebből mesterséges botrányt kavarnak. Mélyebben kellene tájékozódni a háborgóknak arról, tanácsolja, mi is a rasszizmus, illetve mit is takar a nácizmus fogalma. Mint mondja, nem lát semmi okot arra, hogy lemondjon mandátumáról. Szerinte pedig az új tudományos genetikai kutatások igenis segíthetnek a cigányság boldogulásában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!