Kalasnyikov-per: ítélet pénteken

Vágólapra másolva!
Tizenegy év után pénteken várható elsőfokú ítélet a Kalasnyikov-ügyben. A külkereskedelmi cég volt vezetőjét jelentős vagyont okozó hűtlen kezeléssel vádolja a Fővárosi Ügyészség, az 1990-es horvát fegyverszállítással kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Az ügyész felfüggesztett szabadságvesztést, a védő bűncselekmény hiányában felmentést kért a tíz éve történt Kalasnyikov-ügy idén kezdődött büntetőperében a Fővárosi Bíróságon. Miklós Tibort, a Technika Külkereskedelmi Vállalat (TKV) volt vezérigazgatóját jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolja a Fővárosi Főügyészség egy 1990-ben, Jugoszlávia felbomlása idején bonyolódott horvát-magyar fegyverüzlet miatt.

A vádirat szerint Miklós Tibor azzal, hogy a fegyverüzlet harmadik meghiúsult üteme nyomán évekig nem utaltatta vissza a horvát Astra cég által 1990 novemberében küldött 985 ezer dollárt, kamatfizetési kötelezettség formájában mintegy 150 ezer dolláros, azaz több mint 13 millió forintos vagyoni hátrányt okozott. A vádirat tartalmazza: a horvát-magyar fegyverüzlet első két, realizálódott ütemében a TKV 1990 októberében 10 ezer géppisztolyt és 2,274 millió darab lőszert szállított. Ezért 1,892 millió dollárt kapott. Ezt követően azonban már nem engedélyezték a magyar hatóságok a további fegyverszállítást a felbomlóban lévő Jugoszlávia területén működő horvát cég részére.

A perben elhangzottak vallomások, melyek szerint a TKV bizonyos illetékesei személyes kapcsolatban álltak az Astra akkori vezetőjével, aki a néhány hónap múlva megalakuló Horvátország miniszterelnöke lett. Az ügyletről pedig felsőbb politikai szinteken tárgyaltak és döntöttek. Bárándy György ügyvéd, a vádlott védője korábban úgy nyilatkozott: a vitatott összeget máig nem fizette vissza a magyar fél. A 90-es évek közepén az akkori Állami Vagyonügynökség ugyan folyósította a TKV-nak a kérdéses összeget azért, hogy azt utalják tovább jogos tulajdonosának. Az akkori vezérigazgató, Miklós Tibor utódja azonban visszaküldte az ÁVÜ-nek a pénzt azzal: nincs olyan fél, aki hitelt érdemlően tudná bizonyítani, hogy jog szerint neki jár a 985 ezer dollár. Az ügyvéd véleménye szerint a fegyverüzlet és az évekkel később indított büntetőeljárás egyaránt politikai színezetű. A büntetőperben várhatóan pénteken hirdeti ki elsőfokú ítéletét a Fővárosi Bíróság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről