A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

<P class="MsoNormal">Orbán megvédte Mikolát

Vágólapra másolva!
A kormány jóváhagyta az egészségügyi dolgozók rendkívüli pótlékemelését. A Népszabadság értesülései szerint Orbán Viktor pénteken tárgyalt Mikola István egészségügyi miniszterrel, és támogatásáról biztosította a kórház-privatizációs törvényjavaslatot. Orbán így megerősítette miniszterét, akinek helyzete a napokban bizonytalanná vált.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök a kormány tagjaival történt egyeztetés után pénteken jóváhagyta az egészségügyi dolgozók rendkívüli pótlékemelését. Az ápolók munkahelyi pótlékának összegét törvény szabja meg, amely az idén 15900 forint, jövőre pedig 17100 forint lesz. A jogszabály rögzíti azt is, hogy a különböző munkakörben dolgozók e pótlék hány százalékára jogosultak. Mikola István egészségügyi miniszter közölte: a döntés értelmében a három műszakban foglalkoztatott ápolók, szülésznők, műtőssegédek, valamint az Országos Mentőszolgálat kivonuló állományának pótlékalapja 60-ról 120 százalékra emelkedik, október 1-jéig visszamenő hatállyal. Ez az idén havonta 9540, jövőre pedig havi 10260 forint többletjövedelmet jelent számukra.

A bérfeszültségek oldása érdekében a kormány úgy döntött, hogy az intenzív terápiás osztályokon dolgozó orvosok, szakasszisztensek, ápolónők és műtős szakasszisztensek 120 százalékos pótlékalapját 150 százalékra emeli, szintén visszamenő hatállyal. (Korábban a Magyar Ápolási Egyesület elnöke nyilatkozott arról, hogy ha a területen dolgozóknak csak egy része jut többletjövedelemhez, akkor az intézkedés bérfeszültséget okozna a szakdolgozók között.) Ez az érintettek számára az idén plusz 4770 forintot, jövőre pedig 5130 forintot jelent havonta. Az érintettek a novemberben esedékes fizetéssel kapják meg a visszamenőleges pótlékemelést.

A pótlékemelés több mint 50 ezer egészségügyi dolgozót érint. Az idén 1,5 milliárd, jövőre pedig 9,3 milliárd forint többletkiadást jelent a költségvetésnek. Kérdésünkre a miniszter elmondta az idei 1,5 milliárd forintot a kormány a költségvetés általános tartalékalapjából állja. A jövő évi keret forrásait pedig a Pénzügyminisztérium fogja megtalálni.

Harrach Péter szociális és családügyi miniszter bejelentette: a szociális területen ellátottak gondozásában közvetlenül részt vevők pótlékalapja is megemelkedik, egységesen 120 százalékra. Mindez 2,5 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek.

A Népszabadság információi szerint a miniszterelnök pénteken tárgyalt az egészségügyi miniszterrel a sokat vitatott kórház-privatizációs törvényjavaslatról is. Az előterjesztés nagy vitát vált ki szakmai és politikai körökben, a parlamenti bizottságok közül az egészségügyi általános vitára alkalmatlannak ítélte, a foglalkoztatási, az önkormányzati és az alkotmányügyi azonban támogatta. A Fideszen belül is többen elutasítják a törvénytervezetet, emiatt kétséges annak parlamenti jóváhagyása. Mikola személye körül az elmúlt napokban egyébként is felforrósodott a levegő, miután kitüntette saját öccsét és a biológiai háború lehetőségéről nyilatkozott.

A Népszabadság úgy tudja, Orbán azt mondta a miniszternek, hogy támogatja a kórház-privatizációs törvény parlamenti elfogadását. Ezt várhatóan jelezni fogja a Fidesz-frakció hétfői ülésén is. Ezzel Orbán megerősítette Mikolát, aki korábban közölte, hogy a privatizációs törvényjavaslat csak vele együtt vonható vissza. Jóllehet a vezető kormánypárt frakciójában többen szívesen vennék a miniszter menesztését, Orbán úgy értékeli, hogy a kórház-privatizációs javaslat elősegíti az egészségügy rendbetételét, lehetővé teszi új források bevonását. A kormányfő valószínűleg számol azzal is, hogy a választások előtt a minisztercserének rossz politikai üzenete lenne. A Fidesz több vezető politikusa szerint Mikola nagyon nehezen kezelhető személyiség, az általa vázolt népegészségügyi program azonban politikai tőkét jelent a kormánynak és a Fidesznek.

Korábban: Megingott Mikola széke

Csak Mikola elégedett az egészségüggyel

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!