A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Állóháború a költségvetési bizottságban

Vágólapra másolva!
A legutóbbi három bizottsági ülésből kettőről kivonult az ellenzék, a harmadikon meg a kormányoldal meg sem jelent. Az ellenzékiek azért tiltakoznak, mert nem veszik figyelembe véleményüket, a koalíció szerint viszont az MSZP-s és SZDSZ-es képviselők elvesznek a részletekben.
Vágólapra másolva!

Október 30-án azért vonult ki az MSZP és az SZDSZ a költségvetési bizottság üléséről, mert a testület a Domokos László fideszes alelnök által kiegészített napirendet fogadta el. E szerint kimaradt a Duna Televízió, a Magyar Televízió és a Magyar Rádió vezetőinek meghallgatása a napirendből, amit az ellenzék szorgalmazott. Szekeres Imre, a bizottság szocialista elnöke akkor azzal indokolta a kivonulást, hogy nem lehet úgy odaítélni több milliárd forintot a közmédiának, hogy előtte nem hallgatják meg azok vezetőit. A médiumok vezetői így hiába vártak órákon át a bizottsági ülésteremben.

Hétfőn ismét vita tört ki az ellenzék és a kormányoldal között. A délelőtti ülésen a kormánypártok és a MIÉP nem vett részt az ülésen, így határozatképtelen volt a bizottság, és ezért este kellett ismét összeülniük. Balsay István László (Fidesz) szerint a távollétnek az lehetett az oka, hogy frakcióülések voltak, illetve mindenki készült a plenáris ülésre és a vitákra. "A meghívón az állt, hogy 24 órán belül összeül a bizottság. Én kerestem, hogy hol, ott voltam, de alig volt ott néhány képviselő. Utólag hallottam, hogy megtartották volna az ülést, ha elég képviselő összegyűlik" - közölte.

A két ellenzéki frakció képviselői az esti ülésen azt sérelmezték, hogy a kormánypártok elfogadták azt az indítványt, amely 30 percben korlátozta a frakciók hozzászólási lehetőségét a terrorizmus elleni törvénycsomaghoz érkezett módosító javaslatok megtárgyalásánál. Miután 30 módosító indítvány érkezett, mindegyikre egy perc jutott volna így, és ezt az ellenzék kevesellte.

Keller László, a bizottság MSZP-s tagja az [origo]-nak azt mondta: soha nem volt még példa ilyen korlátozásra, és elfogadhatatlannak tartják, mivel nincs semmi értelme. Az egy hete tartó kivonulással kapcsolatban közölte: "Rendre olyan módszerekkel élnek a kormánypártok, amelyek megsértik a házszabályt, vagy pedig példátlan javaslatokkal élnek. Borzasztó arrogáns kormánypárti többség működik a bizottságban" - tette hozzá.

A politikus szerint a kormányoldal nem akarja hagyni, hogy a demokrácia szellemében vita bontakozzon ki. "Nem érdekli már őket, mit mond az ellenzék, hiszen Orbán Viktor is megmondta, hogy ellenzék nélkül is működik már a parlament" - mondta.

Balsay István László (Fidesz) ugyanakkor az ellenzéket hibáztatja a történtekért. Ő úgy tapasztalta, hogy ha Szekeres Imrének nem tetsző javaslatot fogad el a többség, akkor kivonul az ellenzék. "Részletkérdésekben merülnek el, 3-4 órát szánnak egy-egy meghallgatásra, az általános vitára való alkalmasság helyett a javaslatok részleteiben merülnek el. Ha a többség más véleményen van, kivonulnak, és ki sem jelölnek levezető elnököt" - tette hozzá. "A demokrácia lényege, hogy el kell fogadni a többség akaratát."

Balsay István László optimista a jövőt illetően, szerinte - mivel a költségvetési fontos bizottság - megengedhetetlen, hogy az ellenzék folyamatosan kivonuljon az ülésekről. Keller ugyanakkor úgy látja, nincs más lehetőségük, mint a kivonulás, ha fel akarják hívni a figyelmet arra, hogy a kormánytöbbség rendre mellőzi javaslataikat.

[origo]

Korábban:

Kivonult az ellenzék a költségvetési bizottság üléséről

Kivonult az MSZP és az SZDSZ a költségvetési bizottság üléséről

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!