A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Jogtalanul kapott támogatást a Gyermekrák Alapítvány

Vágólapra másolva!
Pert vesztett a Gyermekrák Alapítvány az Egészségügyi Minisztériummal szemben. A bíróság döntése szerint az alapítványnak nem volt joga megtartani a számlájára tévedésből átutalt 135 millió forintos támogatást, ezért a Fővárosi Bíróság az összeg visszafizetésére és a perköltségek megtérítésére kötelezte. Az alapítvány fellebbez az ítélet ellen.
Vágólapra másolva!

Jogcím nélkül kapott 135 millió forintos támogatást az Egészségügyi Minisztériumtól, ezért annak visszafizetésére kötelezte a Gyermekrák Alapítványt a Fővárosi Bíróság szerdai ítéletében. Az alapítványt az Egészségügyi Minisztérium perelte be, mivel az a felszólítás ellenére sem volt hajlandó visszafizetni egy ügyintézői tévedés nyomán számlájára átutalt 135 millió forintos támogatást a minisztériumnak.

A tévesen átutalt 135 milliót egy tavaly decemberi kormányhatározat értelmében a rákbeteg gyerekek kezelési feltételeinek javítására szánták. A bíróság azonban elmondta: a jogszabályok alapján az alapítvány csak külön szerződés megkötése esetén juthat állami támogatáshoz. Mivel ilyen szerződés nem létezik, az alapítvány jogalap nélkül gazdagodott - fogalmazott a bíró. Hozzátette: a határozat nem arról szól, hogy a kormányzat a Gyermekrák Alapítványon keresztül kívánta volna támogatni a beteg gyerekeket.

Az ítélet teljes egészében pervesztesnek mondta ki az alapítványt, és a 135 ezer forintos perköltség megtérítésére is kötelezte. Az eljárás során az is kiderült, hogy a Gyermekrák Alapítvány számláján már csak az összeg fele van meg, a többit elköltötték.

Balogh István, az alapítvány elnöke az ítélet kihirdetése után elmondta, hogy a szervezet mostantól nem működőképes, és megjegyezte, hogy egyre kevesebb esélyt lát a rákbeteg gyermekek gyógyulására. A Gyermekrák Alapítvány fellebbez a döntés ellen.

[origo]

Korábban:

Kölcsönből támogatja a rászorulókat a Gyermekrák Alapítvány
2001. augusztus 14.

Vissza kell adnia a pénzt a Gyermekrák Alapítványnak
2001. július 7.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!