A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

<P class="MsoNormal">Járhatatlanok az utak Budapesten

Vágólapra másolva!
Hiába takarítják a főváros útjait, azok szinte járhatatlanok. Az éjjel kezdődött havazás most is tart, a taxisok beszámolója szerint a budai kerületekbe alig lehet felmenni. Bár 100 munkagép dolgozik az utakon, ezt szinte nem lehet észrevenni. A főpolgármester megemelte a hómunkások bérét, és a honvédség is részt vesz a segítségnyújtásban. Az autópályák és a főutak általában országszerte havasak, sónedvesek, a vonat-közlekedésben is jelentős késések vannak. 
Vágólapra másolva!

A hómunkások bérét is megemelték. Fotó: Barakonyi Szabolcs

A taxisoktól megtudtuk, hogy a fővárosi közlekedési helyzetre nehéz megfelelő szavakat találni, több mint borzasztó. Akivel beszéltünk ma reggel mindenki azt tapasztalja, hogy kaotikus a helyzet, mintha sehol nem járt volna munkagép.

Ezzel szemben a Fővinform ügyeletes közölte, hogy 100 munkagép takarítja a főváros útjait. Bár azok ennek ellenére havasok maradnak, és az erős szél is nehezíti a közlekedést. Budapesten éjféltől szünet nélkül havazott, körülbelül 10 centiméter hó hullott az utakra, és az előrejelzések szerint még ugyanennyi várható a nap folyamán. A munkagépek szórnak, ekéznek, főképp a tömegközlekedési és főútvonalakon, de a nagy hómennyiség és az erős szél nehezíti munkájukat. Hómunkásokat is vesznek fel. A Fővinform azt tanácsolja, hogy aki teheti, ne üljön autóba.

Fennakadások vannak a tömegközlekedésben is. Fotó: Barakonyi Szabolcs

Késnek a vonatok is

Az Alföld és a Dunántúl nagy részére kiterjed a sűrű hóesés, főleg Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Baranya, Tolna, Komárom-Esztergom megye teljes területére. Az úttisztító gépek mindenütt dolgoznak, ám az intenzív hóesés azonnal semmissé teszi munkájukat, ismét behavazza az utakat. Sok helyen erős, vagy viharos erejű szél kavarja a havat, például Komárom, Szombathely, Zalaegerszeg, Jászberény, Nagykáta, Miskolc, Szikszó környékén.

A Mávinformtól kapott tájékoztatás szerint a vonatok úgyszólván mindenütt a menetrend szerint indultak el, ám útközben nagyon sok járaton 10-15 perces késéssel számolhatnak az utasok. Budapest térségében főleg a váltóállítások okoznak gondot a sűrű hóesésben. Az Újszász-Szolnok vonalon napközben 20-30, a Hatvan-Miskolc vonalon pedig 40-50 perces késések fordulnak elő. A MÁV valamennyi pályaudvaron mozgósította hómunkásait a peronok és a váltók folyamatos tisztítására.

Az autópályák is nehezen járhatók

Az autópályák és a főutak általában sónedvesek - adja közre az Útinform jelentése az országos helyzetről. Az M3-as gödöllői és káli szakaszán valamint Heves megyében intenzív havazás kezdődött. Borsodban Sátoralajújhelynél, Hajdú-Biharban Polgár közelében, valamint Vas és Zala megyében esik a hó. Havasak, latyakosak az utak. Közepesek a látási viszonyok Győr-Moson-Sopron megyében, és az M1-esen Tatabánya térségében. Vas és Zala megyében a havazás miatt csökkent a belátható útszakasz.

Egy súlyos balesetről tudósít az MTI. Heten megsérültek csütörtök reggel Budapesten, mert a XVIII. kerület Nefelejcs utca és Lakatos utca sarkán egy Mercedes kamion és egy 82/A vonaljelzésű autóbusz összeütközött. Az ütközés után az autóbusz a járdára felszaladt, ott kidöntött egy forgalomirányító jelzőlámpát, majd körülbelül 50 métert a járdán haladva egy panelépület sarkának ütközött. A baleset hét sérültje közül a mentők hármat a helyszínen láttak el, négy személyt kórházba kellett szállítani, de az első információk szerint egyikük sérülése sem súlyos. A Lakatos utca és a Nefelejcs utca kereszteződését teljes szélességben lezárták, az autóbusz-forgalom ezen a részen a kora reggeli órákban szünetelt.

Emelték a rendkívüli hómunkások bérét

Dobson Tibor, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának (BM OKF) szóvivője az MTI-nek nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy jelenleg országszerte csak a fő útvonalakon, illetve az ellátás szempontjából fontos utakon tudják takarítani a havat. Napközben a további hóesés és az erős szél miatt az utakon hóátfúvásokra kell számítani. Ezért a katasztrófavédelmi főigazgatóság arra kéri a lakosságot, hogy lehetőség szerint a tömegközlekedési eszközökkel, autóbusszal, vonattal induljon útnak. A már bajba jutott autósoknak a szóvivő azt javasolta, hogy a megszokott segélyhívó számokon kérjenek segítséget.

Demszky Gábor főpolgármester az MTI-nek elmondta azt is, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel a rendkívüli hómunkások bérének műszakonkénti 200 forintos megemeléséről intézkedett. Ezzel reggel 1800, délután 2000, éjszaka pedig 2300 forintot fizetnek már csütörtöktől azoknak a hómunkásoknak, akiknek jelentkezését folyamatosan várják a kijelölt helyeken.

A honvédség is segít a rendkívüli hóhelyzetben

Fodor Lajos vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a kialakult hóhelyzetre való tekintettel csütörtökön reggel elrendelte, hogy a Magyar Honvédség országszerte katonai erővel és technikával nyújtson segítséget a bajbajutott lakosoknak. Az intézkedés egyebek között kiterjed arra, hogy a kórházak kérésére a behavazott utakon gondoskodjanak a betegszállításról, a hó miatt elzárt falvak élelmiszer-ellátásáról, a bajbajutott iskolásbuszok kimentéséről és hasonló veszélyhelyzetek megszüntetéséről.

A Honvéd Vezérkar főnökének parancsát megkapta a légierő, a szárazföldi, a logisztikai, a hadkiegészítő és kiképző-parancsnokság, valamint a budapesti helyőrség-parancsnokság és az ezek alárendeltségében működő parancsnokságok is. Ennek megfelelően tehát újabb intézkedés nélkül a parancsnokságok azonnal segítséget nyújthatnak a hó miatt bajbajutott lakosságnak.

A meteorológiai előrejelzések szerint továbbra is számolni kell intenzív hóeséssel, a délután megerősödő északi és északkeleti szél pedig hófúvásokat okoz.

MTI - [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!