A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Sztrájkolnak a közgyűjteményi és a közművelődési dolgozók

Vágólapra másolva!
Reggel megkezdődött a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének kétórás figyelmeztető sztrájkja. Az országos munkabeszüntetés a könyvtárak, levéltárak, és múzeumok többségében 10 óráig tart, de legkésőbb délig mindenhol véget ér.
Vágólapra másolva!

A sztrájkban 20 ezer dolgozó vesz részt, csupán két megyei intézmény alkalmazottai nem csatlakoztak az akcióhoz. A sztrájk oka az a kormányzati döntés, amely szerint az új minimálbér bruttó 50 ezer forintban határozza meg a legtöbb közalkalmazott bérét. A dolgozók nagy része így nettó 37 ezer forintot kap. A szakszervezet ezt az összeget a legalsó közalkalmazotti bérkategóriának tudná csak elfogadni.

A könyvtárakban, levéltárakban, és múzeumokban a munkakezdés időpontjában megjelentek az alkalmazottak, de a nyitástól számítva két órán keresztül nem dolgoznak.

A szakszervezet tapasztalata szerint a lakosság megértéssel fogadta a sztrájkot - mondták el az [origo]-nak a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezeténél (KKDSZ).

A figyelmeztető sztrájk szervezettsége 90 százalékos, azaz a KKDSZ-hez tartozó 22.000 dolgozóból 20 ezer kapcsolódott a munkabeszüntetéshez. A megmozdulással szolidáris a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, valamint az egészségügyi dolgozók, a vasutasok, a pedagógusok, és a köztisztviselők egyes érdekképviseleti szervezetei is. A sztrájkot délre mindenütt befejezik.

Korábban:

Sztrájk miatt később nyitnak a könyvtárak

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!