A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
Változtass te magad, vagy megváltoztatnak mások, abban pedig nem lesz köszönet. Jelenleg ez a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik legfontosabb mottója, mondhatni működésének sarokköve. Lausanne-ban is felismerték ugyanis a világ szélvészgyorsan kezdett elszáguldani a száz éven át megingathatatlannak vélt olimpia, mint szórakoztatási forma mellett. Tervek születnek hát, miként lehetne megmenteni az ötkarikás mozgalmat, és a végeredménynek a jelenlegi szereplők közül sokan nem fognak örülni.

"A tegnap sikerei ma már semmit nem érnek. Ha nem akarjuk, hogy megváltoztassanak bennünket, magunknak kell irányítanunk a változást" - mondta 2014 decemberében a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egy évvel korábban beiktatott elnöke, Thomas Bach, amikor ismertette a közgyűléssel a 40 pontból álló Agenda 2020 nevű programot.

Thomas Bach, NOB,
Thomas Bach nagy fába vágta a fejszéjét
Fotó: AFP

Bach gondolatai kicsit meglepték a hallgatóság kevésbé felkészült részét. A számok ugyanis jók voltak: a 2012-es londoni olimpia hatalmas siker volt, világszerte 3,6 milliárd nézőt regisztráltak, szó szerint a fél világ követte a játékokat. Csakhogy rohamosan zuhant a fiatalok érdeklődése, a 18-24 éves korosztály, azaz a jövőbeni a drága jegyek reménybeli gazdáit nem igazán kötötte le az olimpia.

Fiatalos lendületet

Mi tagadás, Bach meghallotta a korszellem hangját, és tulajdonképpen jó irányba indult el. Egy olyan olimpiát képzelt el, ahol a sportversenyek nem csak a legjobb atléták vetélkedései, hanem látványosságok, önmagukban is figyelmet érdemlő események. Az ő ötletére jelentek a rendezők által javasolt, a helyi sajátosságokat, ízlést tükröző, de főleg fiatalos sportágak, így került a programba a gördeszka, a BMX, a falmászás, vagy éppen a breaktánc.

BMX, olimpia
A venezuelai Daniel Dehrs ad be egy trükköt a 2021-es tokiói olimpián
Fotó: AFP

A méltóságteljes hagyományos sportok mellett így megjelentek az addig csak skate parkokban látott sportágak, meghívásuk, pláne relatíve sikerességük pedig mások szemét is felnyitotta: miért ne mehetnénk mi is az olimpiára, tették fel maguknak a kérdést egyre többen. 

Mi lesz a következő? Talán a frizbi?

A kérdés nagyon is helytálló, ugyanis az önjelölt jövőben olimpiai sportágak szóban állnak a helyekért, melyekért azonban valakit ki kell golyózni.

Létezik rendes sportág, amelynek vezetői vagy művelői ne kapnának idegbajt a gondolattól, hogy olimpiai sportág lesz valamiből, ami menzás tányérok dobálásából született (egyetlen mentsége, hogy a világhírű Yale egyetemen). A frizbi alig egy-két évtizeddel a Coubertin báró korszakalkotó ötlete után született meg, majd egy élelmes fickó csinált belőle sikert és pénzt, aki rájött, hogy a kaliforniai strandokon másra sem vágynak a népek, csak, hogy egymásnak dobáljanak egy lapos műanyag korongot.

A frizbinek - pardon, repülő korongnak,, mert a frizbi nevet levédette az élelmes Wham-O játékgyár - ma már van világszövetsége (WFDF), 107 országban vagy tízmillióan játsszák,

 ultimate nevű változata, melyben hét fős csapatok feszülnek egymásnak, pedig lassan két évtizede szerepel a Világjátékok, azaz a nem olimpiai sportágak programjában. Biztos kitalálják, mi a következő lépés számukra.

repülő korong, flying disc, frizbi,
Francia-kanadai frizbimeccs a 2022-es világjátékokon
Fotó: KMSP via AFP

"Tökéletesen illik a sportágunk az olimpiai programba" - jelenti ki magabiztosan, Robert Rauch, a WFDF elnöke, és nagyon is veszélyes érvei vannak a jelenlegi programban szereplőkre nézve.

Nálunk teljes a nemek közötti egyenlőség, nem csak azért vannak vegyes csapatok, hogy eleget tegyünk ilyen-olyan elvárásoknak.

 A coubertin-i eszme a tiszteletről, a sportszerűségről és az ellenségeskedés megszüntetéséről szólt, na most, ez mind megvan a mi sportágunkban" - fűzi tovább Rauch, akivel mélyen egyetért Leila Denniston, aki 2016 óta szerepel a brit válogatottban.

"Olyan korban élünk, amikor minden eszközzel próbáljuk betemetni a nemek közötti szakadékokat. Márpedig a sport egy mikrokozmosz, amelyben ott van a nagy egész. Az ultimate nem valamiknek a keveréke, hanem maga a valóság" - mondja ezt arra utalva, hogy számukra így természetes, hogy férfiak és nők egyszerre vannak a pályán. A szurkolók egyetlen bánata legfeljebb az lehet, hogy nem lehet "bírózni", ugyanis nincsenek bírók, a szabálytalanságokat maguk a játékosok mondják be.

Magyar sportot az olimpiára!

2023 novemberében Bangkokban már a hatodik teqball világbajnokságot rendezték meg. A megnyitón ott volt a sportág egyik kiagyalója, Huszár Viktor is, mégpedig a brazil világsztár, a korábbi zseniális csatár, Ronaldinho társaságában. A világbajnok támadó jelenléte nekünk már nem újdonság évek óta a Huszár garázsából kinőtt sportág arca, akinek neve és hervadhatatlan mosolya egyrészt számoss kaput megnyitott már legyen szó nemzeti vagy éppen nemzetközi futballszövetségekről, másrészt komoly támogatókat is a teqball mellé állított.

teqball, Ronaldinho
Kevés ennél jobb reklámfogás létezik a sport világában: Ronaldinho teqballozik
Fotó: AFP

A magyar sport kitalálói már évek óta azzal kampányolnak, hogy a teqballnak az olimpiai programban van a helye, és lássuk be, csak idő kérdése, hogy az álom valósággá váljon. A teqball ugyanis hihetetlenül látványos, dinamikus, egyszerű szabályai mindenki számára gyorsan megérthetőek, és könnyű köré show-t keríteni. A teqball gyorsan beszivárgott futballba, a nagyfokú technikai tudást igénylő játék jellegzetes ívelt asztala szinte minden nagy csapat edzőpályáján megtalálható, világsztárok játszanak rajta egy-egy Eb- vagy vb-meccs szünnapján. De most komolyan: kell ennél látványosabb sport?

Huszárék szerint az elmúlt tíz évben világszerte elterjedt a sportág, márpedig a globális jelenlét és ismertség alapfeltétel a programba kerüléshez. Amatőr formában egymilliónál is többen ismerkedhettek meg a teqballal, amelynek FITEQ néven van már világszövetsége is, és, amit világszerte mintegy tízezren űznek magasabb, igazolt szinten. Az ötletgazdák terveiben szerepel a teqball professzionálissá tétele, kis kluboktól a legnagyobbakig lehetnének teqball szakosztályok. 

Milyen jól mutatna egy teqball El Clásico, nem?  Aztán pedig jöhet az olimpia.

"A NOB a fiatalok felé próbál nyitni, próbálják behozni a fiatalos városi sportágakat a programba, a teqball pedig tökéletesen illeszkedik ebbe a filozófiába" - idézi a BBC Huszár Viktort.

A FITEQ Tik-Tok csatornájának közel 3 millió követője van, ami egyértelműn jó pont a NOB szemében, nem beszélve az olyan sztárokról, mint Lionel Messi vagy David Beckham, akik teqballos videókat osztanak meg a saját oldalukon. A teqball az Európa Játékokon, az Afrikai és Ázsiai Strandjátékokon már bekerült a programba, ezek pedig a NOB ernyője alatt futnak. Innen már tényleg csak egy lépés az olimpia.

Na, jó, ez már tényleg túlzás...

Komolyan, kidobós? Ilyet utoljára az általános iskolai tesiórán játszottunk, most meg olimpiai sportág lesz belőle? Könnyen lehet. Pedig a kidobósnak nincsenek világhírű reklámarcai, egydül a sportág nevét viselő 2004-es vígjátékkal példálózhatnak, de azért nem állítanánk, hogy Ben Stiller a mozi Ronaldinhója. Ennek ellenére a világszövetség (WDA) elnöke, Tom Hickson szerint világszerte közel 70 millión játszanak kidobóst szervezett formában a szabályok szerint.

Az ultimate frizbihez hasonlóan teljes a nemek közötti egyenlőség, de nem ez a sportág legnagyobb vonzereje.

"Ez tényleg a világ legolcsóbb sportja, ami szó szerint mindenki számára elérhető, hiszen csak labda kell hozzá, semmi más. Ráadásul bárhol lehet játszani, egy parkban ugyanúgy, mint egy sportcsarnokban" - mondja Hickson.

Nem adják könnyen az öt karikát

A programba kerülésnek komoly követelményei vannak, világszövetség, kontinentális szervezetek, egy meghatározott számú, valóban működő nemzeti szövetség méghozzá különböző kontinenseken, a sportágnak pedig valódi fejlődést kell tudnia felmutatni elterjedtségében és versenyrendszerében is. A fenti három szervezet mindegyikét elismerte már a NOB, de ez önmagában még semmit nem jelent. 

A netball világszövetség például közel 30 éve kilincsel, hogy a programba kerülhessen, de még a bemutató sportág státuszáig sem jutottak el.

Ugyanilyen fontos, hogy új, korábban a NOB hatósugarán kívüli közösségeket szólítson meg a sportág, így kerülhetett a programba a szörf, a gördeszka vagy a sportmászás. Utóbbiak tokiói sikere helyet jelentett a párizsi programban is, és rámutatott, hogy milyen lehetőségek villannak fel az olimpiai szerepléssel: a sportmászóknak Tokió előtt 57 nemzeti szövetségük volt, azóta viszont már 99 országban vannak jelen.

Ha jönnek, akkor valakinek mennie kell

Los Angelesben 2028-ban biztosan programba kerül a flag football, az amerikaifoci kontaktmentes változata, de nagyon jó esélye van bekerülni előbb-utóbb a krikettnek és a fallabdának is. 

Viszont, ha új sportok kerülnek be a programba, azoknak valahogy helyet kell csinálni, ha a NOB továbbra is ragaszkodik a nagyjából 10 500 fős sportolói létszámhoz.

 A csapatsportok játékos kereteit nem nagyon lehet tovább szűkíteni, ahogy a résztvevők számát sem csökkenteni. Meg lehet viszont szabadulni olyan sportágaktól, melyekkel csak a gond van: a kirúgás határán táncoló ökölvívástól vagy az életben maradásért folyamatos átalakításokkal harcoló öttusától. Persze, nem tippeket akarunk adni, de, ha a trendet nézzük, azt látjuk, hogy szép lassan lecserélődnek a hagyományos olimpiai sportágak.

Jön az e-sport is!

Habár a párizsi olimpiához hivatalosan még nem kapcsolódik e-sport esemény, de nem kell aggódni, ugyanis 

a NOB bejelentette, hogy 2025-ben Szaúd-Arábiában megrendezik az Olimpiai Esport Játékokat,

 amely igyekszik a legnépszerűbb esport játékokat felvonultatni, például olyan ismert és nepszerű játékokkal, mint a Counter-Strike 2, a Dota 2 és a League of Legends. Természetesen hangsúlyozotten törekedeni fognak arra, hogy ezzel a kezdeményezéssel is minél inkább nyisson a NOB a nők, illetve a fiatalok felé. 

Az e-sportok rajongói nyugodtak lehetnek, ugyanis a jelek szerin a NOB nagyon is komolyan veszik a kezdeményezést, és nem csak egyetlen eseményre, hanem hosszú távra terve.  

A jelenlegi tervek szerint a következő tizenkét évben a szaúdiakkal együtt hozzák majd tető alá a rendszeresen megrendezett tornákat, 

amelyek a hivatalos olimpiai játékokat egészítik majd ki. Ez nem jelenti azt, hogy az esport olimpiai sportággá válna, de az együttműködés szemmel láthatóan képes olyan kapukat kinyitni, amelyeket eddig hét lakattal zártak el mindenki elől.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!