A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:20AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

<SPAN lang="HU">MSZP: csak két pont valósult meg a kormány kulturális programjából</SPAN>

Vágólapra másolva!
Lendvai Ildikó, az MSZP alelnöke szerint az idei kormányzati média- és kultúrpolitikát az átláthatatlan költekezések, az autonóm szervezetek önállóságának letörése jellemezte. A kormányprogramban vállalt ígéretek közül csak két pont valósult meg.
Vágólapra másolva!

A kormány idei média- és kultúrpolitikáját értékelte évzáró sajtótájékoztatóján Lendvai Ildikó, az MSZP alelnöke. Lendvai szerint a kormány tevékenysége nyomán átláthatatlanabbá vált a közpénzek felhasználása. A közszolgálati tévé úgy kapott jelentős, negyven milliárdos támogtást, hogy nem készült sem csődkezelési terv, sem vizsgálat az elmúlt évek hiányainak okáról.

Emellett az alelnök bírálta a kormányt azért is, mert szerinte az autonóm szervezetek önállságát is le akarják törni. Ezt jelzi a Nemzeti Kulturális Alap hatáskörének további csorbítása, a médiában pedig az önálló műhelyek és műsorok alkotóközösségei elleni lépések, így a Magyarországról jöttem című műsor megszüntetése.

Ráadásul minden eddiginél erősebb kísérletet tett idén a kormány egy hűbéres értelmiség kialakítására. Ez legdurvábban és legerősebben a média területén nyilvánult meg, ahol a közszolgálati médiumok vezetőitől a kormány szolgálatát várják el és megbocsáthatók, sőt elvárhatók lettek az ellenzékkel szembeni legdurvább nyilvános kirohanások.

Az év legjobb és legrosszabb kulturális híre Lendvai Ildikó szerint ugyanaz volt. 52 milliárddal több jutott ugyanis kulturális beruházásra, hiszen állami pénzből ekkora kormányzati garanciát szavaztak meg a Nemzeti Színház körüli kulturális tömb megépítésére. Senki nem tudja azonban, hogy miért 52 milliárd ez az összeg, és miért közbeszerzési pályázat nélkül költik el.

Lendvai közölte: a kormányprogram ígéretei és a valóság között az arány 12 a 2-höz. A megvalósult ígéretek az önálló kulturális tárca létrehozása és az állami díjak rendszerének átalakítása, új kitüntetések alapítása voltak. Elmaradt azoban többek között az új sajtó- és médiatörvény valamint az új audiovizuális stratégia kidolgozása és a nemzeti örökség alap létrehozása, a közcélú felajánlások adókedvezményeiről szóló jogszabály megalkotása is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!