Magyar-szlovák tárgyalás a kedvezménytörvényről

Vágólapra másolva!
A kedvezménytörvény miatt kialakult nézeteltérések tisztázására összeül a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság. Németh Zsolt külügyi államtitkár szerint az ülésen a még nyitott kérdéseket rendezni tudják, és további szlovák felvetésekre is sort keríthetnek.
Vágólapra másolva!

Németh Zsolt külügyi államtitkár elfogadja szlovák tárgyalópartnere, Jaroslav Chlebo ajánlatát arra, hogy a kedvezménytörvény ügyében fennálló magyar-szlovák nézetkülönbségek tisztázására üljön össze a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság.

A Külügyminisztérium politikai államtitkára ezt szerdán Révkomáromban mondta, hangoztatva: "Bízom abban, hogy a vegyes bizottsági ülés hozzájárulhat a kedvezménytörvénnyel kapcsolatos nyitott kérdések rendezéséhez." Jelezte: a magyar fél a kérdés rendezése érdekében további szlovák felvetéseket is hajlandó mérlegelni.

Németh Zsolt ugyanakkor kiemelte: nem lát más megoldást, mint azt, hogy a szlovák fél tudomásul vegye: a kedvezménytörvény semmilyen mértékben nem érinti Szlovákia szuverenitásának kérdését, és szó sincs arról, hogy a magyar jogszabály Szlovákia állampolgárai közötti diszkriminációt jelentene. "A kisebbségek támogatása ugyanis Európában nem minősül diszkriminációnak" - mondta az államtitkár.

A magyar külügyi államtitkár Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök kedvezménytörvénnyel kapcsolatos legutóbbi kijelentéseiről szólva úgy fogalmazott: "Sajnálatos, hogy a szlovákiai választási kampányban túlságosan nagy szerepet tulajdonítanak a magyar kedvezménytörvénynek. Ugyanis egyedül a választási kampány hevületének tudom tulajdonítani azt, hogy a szlovák miniszterelnök úr az egyik helyen ezt, a másikon pedig azt mondja a magyar jogszabályról."

A Benes-dekrétumokkal kapcsolatban a magyar politikus nagyon fontos jelnek minősítette, hogy Rudolf Schuster szlovák államfő fölvetette: a szlovák parlamentnek nyilatkozatban kellene megkövetnie a kitelepített felvidéki magyarságot. "Ezt mindenképpen előremutató jelnek tartom. Úgy látom, ezen az úton a magyar-szlovák kapcsolatok érzékeny problémáira megoldást találhatunk" - mondta Németh.

Korábban:

Meciar állítja: ő javasolta a kedvezménytörvényt

Fórum:

Orbán: a státustörvény megtérülő beruházás

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről