Terézvárosban este 8-ig fizettetnének a parkolásért

Vágólapra másolva!
A VI. kerületi önkormányzat rengeteg panaszt kap a lakóktól, hogy esténként nem találnak parkolóhelyet. A képviselőtestület ezért módosítani szeretné a helyi parkolási rendeletet, és a jövőben este nyolcig kellene az autósoknak fizetni a parkolásért. A módosításhoz a fővárosi közgyűlés jóváhagyása kell. Közben a rendőrség azt vizsgálja, hogy szó lehet-e hűtlen kezelésről, az önkormányzatok és parkolási társulások szerződései miatt.
Vágólapra másolva!

Két órával többet fizettetne a parkoló autósokkal a jövőben a VI. kerület önkormányzata. Az városrész közlekedési referense, Pótzner Zoltán az [origo]-nak elmondta, hogy terveik szerint 6 helyett este 8 óráig kellene parkolási díjat fizetni a Bajcsy-Zsilinszky út, Nyugati tér, Teréz körút, Király utca, Deák tér határolta belső zónában.

A tervet azzal magyarázzák, hogy a területen tizenegy színház van, valamint a Zeneakadémia, és a látogatók miatt képtelenség parkolóhelyet találni délután és este. Az önkormányzathoz rengeteg panasz érkezett a lakóktól, elsősorban ezért merült föl az ötlet - mondta a referens.

A képviselő-testületnek a helyi parkolási rendelet megalkotásánál a fővárosi parkolási rendeletet kell figyelembe vennie, csupán javaslatot tehet annak módosítására. A Fővárosi Önkormányzat programirodáján az [origo] kérdésére azt mondták, hogy egyelőre nem érkezett meg hozzájuk a kerület javaslata.

A rendelet módosításához a közgyűlés határozata kell, de előbb át kell mennie a közlekedési ügyosztályon és a jogi bizottságon. A programiroda munkatársa szerint ha holnap megérkezne a VI. kerületből a kérelem, akkor is csak a közgyűlés májusi ülésén lehetne dönteni róla.

Korábban Bajor Zoltán, a VI. kerület egyik SZDSZ-es képviselője fordult a Fővárosi Főügyészséghez, mert szerinte jogellenesen kötött szerződés alapján szedi a Centrum Kft. a parkolási díjakat. A képviselő szerint a több kerület által létrehozott parkolási társulás jogsértően választotta ki az üzemeltető kft.-t, és kötött vele szerződést.

A társulás ugyanis nem közbeszerzési, hanem koncessziós pályázatot írt ki. Az előbbi alapján az üzemeltető elszámol a bevétellel, a másik esetében a kft. megállapított összeget fizet az önkormányzatnak, ami annak nem biztos, hogy a legkedvezőbb.

Az ügyészség ugyancsak aggályosnak találta a szerződéseket, és felkérte a Fővárosi Közigazgatási Hivatalt, hogy indítson vizsgálatot. A volt hivatalvezető, Grespik László úgy látta, hogy az egész rendszert át kellene alakítani, mert átláthatatlanul kaotikus. Grespik ezért teljes körű vizsgálatot kezdeményezett.

Bajor Zoltán az [origo]-nak azt mondta, hogy február óta rendszeresen érdeklődik a Közigazgatási Hivatalnál a vizsgálat végeredményéről, de mind a mai napig nem derült ki a hivatal álláspontja.

Az ügy a héten feljelentéskiegészítéssel folytatódik, amelynek eredményei megmutatnák, hogy a VI. kerületi önkormányzatot érte-e veszteség az esetlegesen jogtalan szerződés miatt. Az ügyészség feljelenté-kiegészítése alapján a BRFK azt vizsgálja, hogy szó lehet-e hűtlen kezelés gyanújáról a szerződéskötések esetében.

Korábban:

Jogellenesek lehetnek a parkolási társaságok

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről