Járai és Várhegyi tiltakozik az eljárás ellen

Vágólapra másolva!
A Medgyessy-kormány miniszterei és a Horn-kormány SZDSZ-es tagjai után egyre több egykori kormánytag és államtitkár adott ki közleményt, amelyben felhatalmazza a Mécs-bizottságot esetleges adataik kiadására. Eddig összesen 47-en vállalták múltjukat. Járai Zsigmond, az Orbán-kormány pénzügyminisztere, a Magyar Nemzeti Bank elnöke viszont közleményben tiltakozott az ellen, hogy bárki adatokat szerezzen róla, illetve közzétegye azokat, ugyanezt fogalmazta meg Várhegyi Attila is.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor exminiszterelnök mellett kormányából már hét miniszter, Torgyán József, Gógl Árpád, Stumpf István, Pálinkás József, Katona Kálmán, Turi-Kovács Béla és Vonza András is hozzájárult ahhoz, hogy a rendszerváltás utáni kormánytagok állambiztonsági múltját vizsgáló bizottság a róluk kapott információkat közzétegye.

Orbán első pénzügyminisztere, Járai Zsigmond, aki jelenleg a Magyar Nemzeti Bank elnöke, viszont tiltakozik az ellen, hogy bárki - beleértve az állambiztonsági múlttal foglalkozó parlamenti bizottságot is - bármilyen, személyével kapcsolatos adatot "alkotmány- és törvényellenes módon megszerezzen és/vagy nyilvánosságra hozzon". "Megdöbbentőnek tartom, hogy parlamenti képviselők ilyesmivel foglalkozzanak" - áll a jegybank elnökének közleményében. Hozzáteszi: "Nem kell engem vizsgálgatni, szívesen adok tájékoztatást akár a jelenemről, akár a múltamról."

Járai után Várhegyi Attila egykori kulturális államtitkár is megtiltotta azt, hogy közzétegyenek róla bármilyen adatot. A politikus kijelentette, hogy nincs takargatnivalója, és akkor sem járul hozzá az adatok megjelentetéséhez, ha semmit sem találtak róla, ő ugyanis a bizottság alkotmány- és törvénysértő működése ellen tiltakozik állásfoglalásával. Különösen elítéli Tóth Károly szocialista bizottsági tag eljárását, aki nyilvánosságra hozott különböző adatokat a vizsgálat állásáról. Várhegyi szerint a kormányoldal célja "egyértelműen a nem szocialista, szabad demokrata politikusok lejáratása, besározása csak azért, hogy az állampárti diktatúra szennyesét az akkori szereplők, sőt főszereplők a mai utódok segítségével tisztára moshassák".

Boross Péter egykori miniszterelnök megadta a felhatalmazást a vizsgálóbizottságnak adatainak közzétéléről, csakúgy, mint két volt pénzügyminisztere, Kupa Mihály és Szabó Iván, valamint Kónya Imre volt belügyminiszter, Medgyasszay László és Lukáts Miklós exállamtitkárok, illetve az Antall- és az Orbán-kormányban is államtitkári posztot betöltő Pusztai Erzsébet.

A Horn-kormány valamennyi SZDSZ-es minisztere és államtitkára (Kuncze Gábor, Fodor Gábor, Magyar Bálint, Lotz Károly, Eörsi Mátyás, Kis Zoltán, Kovács Kálmán, Szent-Iványi István, Világosi Gábor, T. Asztalos Ildikó) engedélyezte már a róluk szóló adatok nyilvánosságra hozatalát, valamint az egykori MSZP-s hadügyminiszter, Keleti György is, és Kökény Mihály volt népjóléti miniszter.

Az MSZP elnöke, Kovács László a hét elején kijelentette, hogy szerinte a Horn-kormány összes MSZP-s tagja hozzájárul ahhoz, hogy a Mécs-bizottság közzétegye a róluk talált adatokat. A miniszterek és államtitkárok eddig ezt nem tették meg. Hétfőn a Medgyessy-kormány valamennyi minisztere viszont igen. Az államtitkárok közül már öten szintén igent mondtak, várhatóan a többiek is hamarosan követik példájukat.

Minderre azért van szükség, mert az adatvédelmi ombudsman szerint az adatvédelmi törvénybe ütközik, ha az érintett hozzájárulása nélkül tesz közé adatokat a vizsgálóbizottság. A testületnek összesen 184, rendszerváltás utáni miniszter és államtitkár esetleges állambiztonsági múltját kell megvizsgálnia.

A testület tájékoztatása szerint tíz olyan kormánytagot találtak, akik minden kétséget kizáróan együttműködtek valamelyik III-as ügyosztállyal: öten az Antall (Boross)-kormányban, ketten a Horn-kormányban, négyen az Orbán-kormányban dolgoztak, és egy érintett van a jelenlegi kormányban. Két átfedés van: az egyik érintett az Antall- és az Orbán-kormánynak is tagja volt, a másik érintett pedig (ő valószínűleg Medgyessy Péter miniszterelnök) a Horn-, illetve a Medgyessy-kabinetben is szerepet játszott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről