Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Már három név ismert az ügynöklistáról

Vágólapra másolva!
A Mécs-bizottság kormánypárti tagjai által nyilvánosságra hozott adatok szerint tíz volt és jelenlegi kormánytag állt kapcsolatban az elmúlt rendszer titkosszolgálataival. Közülük Medgyessy Péter miniszterelnök, egykori pénzügyminiszter neve már a bizottság felállítása előtt ismert volt. A számok nyilvánosságra kerülése után elsőként Járai Zsigmond volt pénzügyminiszter, majd Boros Imre volt PHARE-pénzekért felelős tárca nélküli miniszter ismerte el, hogy együttműködött a titkosszolgálatokkal. Mindketten az Orbán-kormány tagjai voltak.
Vágólapra másolva!

A volt és jelenlegi kormánytagok és államtitkárok közül eddig már nagyon sokan jelezték, hogy a Mécs-bizottság nyilvánosságra hozhatja a múltjukkal kapcsolatos adatokat. Eddig összesen hárman tagadták ezt meg: Járai Zsigmond volt pénzügyminiszter, a jegybank elnöke; Várhegyi Attila, a kultuszminisztérium volt politikai államtitkára és Kövér László egykori titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter. Ők törvénysértőnek tartják a bizottság működését. Hasonlóképpen nyilatkozott Mádl Ferenc köztársasági elnök, volt kulturális miniszter is, aki azonban nem fogalmazott meg egyértelmű tiltást.

Járai Zsigmond a Magyar Nemzetnek adott interjújában beismerte, hogy kapcsolatban állt a BM III/II-es ügyosztályával, azaz a kémelhárítással. A jegybank elnöke elmondta: a Kádár-rendszer alatt először visszautasította a beszervezési kísérletet, majd "többszöri nyomásra" nyilatkozatban vállalta, hogy külföldi útjai után a Belügyminisztériumnak is elküldi azokat a jelentéseket, amelyek az ország külföldi megítéléséről készültek. Az exminiszter szerint ez a tevékenység ma is vállalható. Járai az Állami Fejlesztési Intézetnél töltött időszak alatt járt külföldön, és ez idő alatt kereste meg a titkosszolgálat. Járai múltbéli tevékenységéről beszámolt Orbán Viktornak, aki biztosította őt bizalmáról.

Boros Imre szintén a Magyar Nemzetnek adott interjújában ismerte be, hogy kapcsolatban állt a rendszerváltás előtt a titkosszolgálatokkal. Boros Imre kapcsolata a titkosrendőrökkel saját bevallása szerint egyetlen ügyre korlátozódott: a Magyar Nemzeti Bank osztályvezetőjeként egy nemzetközi pénzügyi botrány miatt keresték meg az ügynökök. 1989-ben ért véget titkos megbízatása.

Sorra érkeznek a felhatalmazások a bizottsághoz

Az Antall-Boross kormányból Boross Péter miniszterelnök, Kónya Imre és Horváth Balázs belügyminiszterek, Balsai István igazságügy-miniszter, Kádár Béla, a nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere, Szabó Iván és Kupa Mihály pénzügyminiszterek, Lukáts Miklós oktatási, majd a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, Pusztai Erzsébet népjóléti államtitkár, Kelemen András népjóléti, majd külügyi államtitkár, Medgyasszay László földművelésügyi politikai államtitkár adott eddig felhatalmazást.

A Horn-kormányból Horn Gyula miniszterelnök, Keleti György volt honvédelmi miniszter és Kökény Mihály és Szabó György volt népjóléti miniszterek, az összes SZDSZ-es miniszter és államtitkár, valamint Fodor István honvédelmi és Szili Katalin környezetvédelmi államtitkár engedik adataik megjelentetését.

Az Orbán-kormányból Orbán Viktor miniszterelnök, Harrach Péter családügyi miniszter, Dávid Ibolya igazságügy-miniszter, Pálinkás József és Pokorni Zoltán oktatási miniszterek, Katona Kálmán és Fónagy János közlekedési miniszterek, Turi-Kovács Béla és Pepó Pál környezetvédelmi miniszterek, Torgyán József és Vonza András agrárminiszterek, Gógl Árpád egészségügyi miniszter, Matolcsy György gazdasági miniszter, Stumpf István kancelláriaminiszter, Simicskó István titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár, Kontrát Károly belügyi államtitkár és Selmeczi Gabriella társadalombiztosításért felelős politikai államtitkár írt levelet a Mécs-bizottságnak.

A Medgyessy-kormány valamennyi minisztere és államtitkára megadta a felhatalmazást Mécséknek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről