Magyar Rádió: mégis közlik a Kossuth-hirdetést

Vágólapra másolva!
Miután Kondor Katalin tisztázta a rádión belül a félreértéseket, elnöki jogkörénél fogva felülvizsgálta a korábbi álláspontot, és elrendelte a közlemény eredeti változatban történő közreadását.
Vágólapra másolva!

A Magyar Rádió nem tagadta meg a kulturális minisztérium által a szombati Kossuth-emlékünnepségre szóló meghívó közérdekű közleményként történő közzétételét, csupán arra kérte a felhívás összeállítóit, hogy - tekintettel az önkormányzati választások közeledtére - legyenek figyelemmel a médiatörvény előírásaira - ez állapítható meg a Magyar Rádió elnöke szerint a rendelkezésére bocsátott adatok alapján.

Görgey Gábor kulturális miniszterhez intézett csütörtöki válaszlevelében Kondor Katalin azt közli: miután tisztázta a rádión belül a félreértéseket, elnöki jogkörénél fogva felülvizsgálta a korábbi álláspontot, és elrendelte a közlemény eredeti változatban történő közreadását.

A Magyar Rádió nem sugározza a Kossuth-hirdetést/itthon/20020918amagyar.html

A kultusztárca vezetője csütörtökön levélben tiltakozott Kondor Katalinnál amiatt, hogy a közszolgálati rádió megtagadta a szeptember 21-i budapesti nyilvános Kossuth-ünnepségre invitáló közlemény sugárzását. Görgey Gábor szerint a rádió elutasítása megalapozatlan, a közérdekkel minden tekintetben szemben áll. A Magyar Rádió a két Kossuth-idézetet - "Váltsuk a reményt cselekvéssel!" és "Mosolygó jövőt mindannyiunk számára" - tartalmazó meghívó közzétételét a médiatörvényre, az azzal való ütközésre, illetve a rádió belső szabályzatára hivatkozva utasította el.

Morvai Katalin, a rádió szóvivője korábban közölte: jogászaik szerint a tárca hirdetése nem felel meg a közérdekű közlemények semleges, emóciómentes tényközlési feltételének; a hangfelvétel alapján nem derül ki az, hogy a hirdetésben két idézet hangzik el.

Kondor Katalin Görgey Gábornak írott válaszlevelében azt írta, hogy kollégái "eredetileg természetesen nem tudták, hogy Kossuth-idézetekről van szó".

A Magyar Rádió elnöke az esetleges félreértésért elnézést kért a minisztertől, akitől azt kérte, hogy válaszát továbbítsa Medgyessy Péter miniszterelnöknek és Kiss Elemérnek, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről