Megtalálták az öngyilkos katonai főiskolai hallgatót

Vágólapra másolva!
A lakóhelyéhez közeli erdőben találták meg azt a katonai főiskolai hallgatót, aki vélhetően öngyilkosságot követett el, s akit napok óta kerestek parancsnokai, a rendőrök és a szülők.
Vágólapra másolva!

A Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatósága szerint Juhász Ferenc honvédelmi miniszter hétfőn egy szakértői bizottság létrehozásáról intézkedett, mert az elmúlt időszakban megnőtt a hadseregben az öngyilkossági kísérletek száma. A bizottság feladata egy olyan komplex megelőző program kidolgozása, mely időben felismerhetővé, megelőzhetővé, elkerülhetővé teszi a hasonló eseteket. A szakértői bizottságban pszichológusok, szociális munkások, valamint mentálhigiénés és a kiképzéssel foglalkozó szakemberek vesznek részt. Hasonló preventív program a drogfogyasztás megelőzése érdekében évek óta sikerrel folyik a Magyar Honvédségnél.

Egy héttel ezelőtt a honvédelmi miniszter arról intézkedett, hogy a jövőben a bevonulás után ismételt pszichológiai vizsgálaton vegyenek részt az újonc sorkatonák. Szakemberek szerint azonban ezek a szűrések csak akkor lehetnek eredményesek, ha az újoncok együttműködnek a pszichológussal, azaz megnyílnak előtte. Tervezik, hogy minden csapatnál folyamatosan dolgozzon pszichológus. Akkor három, szeptemberben bevonult sorkatona követett el öngyilkosságot, kettő meghalt, egy fiatalember életét megmentették az orvosok.

A HM közlése szerint a két katona halála nem állt szoros összefüggésben a katonai szolgálattal. Fintha Zoltán alezredes, a Honvéd Vezérkar fegyelmi osztályának vezetője elmondta: az egyik sorkatona hivatásos fegyveres szolgálatra készült, de egészségileg erre alkalmatlannak bizonyult, ez azonban nem zárta ki, hogy sorkatonaként bevonulhasson, a másik pedig valószínűleg már korábban elhatározta, hogy öngyilkos lesz.

A rendőrség államigazgatási eljárás keretében vizsgálja a haláleset körülményeit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről