A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
HUNMagyarország
14:00VízilabdaMagyarország-Ausztrália
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Franciaország
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Hiller István szerint ez évben 100-120 iskola rekonstrukciója kezdődhet meg az Oktatási Minisztérium (OM) által indított iskolafelújítási program keretében.
Vágólapra másolva!

Az oktatási tárca politikai államtitkára hétfőn Egerben tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az OM a program finanszírozása érdekében megállapodást kötött a Magyar Fejlesztési Bankkal, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériummal, valamint a Miniszterelnöki Hivatal Területfejlesztési Államtitkárságával.

Közlése szerint a megállapodás nyomán a parlamenti ciklus végéig folyamatosan lehet pályázni az iskolafenntartó önkormányzatoknak teljes körű rekonstrukcióra, a fűtés és világítás korszerűsítésére, a testmozgást szolgáló terek bővítésére, akadálymentesítésre, illetve az európai uniós támogatásokhoz szükséges önrész biztosítására. Hozzátette, hogy az idén minderre legkevesebb 5 milliárd forint használható fel a költségvetésből, ám a keret felülről nyitott.

A politikai államtitkár a részleteket ismertetve elmondta, hogy a pályázati kiírás keddi megjelenése, illetve az önkormányzatok kiértesítése után, az első körben két hónap áll az intézményfenntartók rendelkezésére a pályázatok elkészítéséhez, majd egy hónapot vesz igénybe a bírálat.

- Ez azt jelenti, hogy a tanév végén sor kerülhet a szerződések megkötésére - mutatott rá Hiller István. Arról is beszámolt, hogy a konstrukció keretében az önkormányzatok kedvezményes kamatozású, 10 éves futamidejű hitelt vehetnek igénybe, amelynek a törlesztését csak a szerződéskötés után 3 évvel kell megkezdeniük. Közlése szerint a program keretében minimum 30 millió forint értékű beruházások finanszírozásához nyújt támogatást a kormányzat.

Hiller István szerint Magyarország európai uniós csatlakozása feltétel nélküli előnyt jelent a hazai oktatás számára. Példaként említette, hogy a magyar fiatalok az Európai Unió bármely tagállamában tanulhatnak a jövőben, továbbá 2004 és 2006 között 65 milliárd forint támogatást kaphat a magyar oktatásügy az EU szociális alapjából.

Kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a Fidesz oktatási kabinetjének vezetője, Pokorni Zoltán által emlegetett adatok, amelyek szerint az elkövetkezendő időszakban 100 iskola bezárására és több ezer pedagógus elbocsátására kell számítani, fiktív számok.

Hiller István ugyanakkor pozitív kezdeményezésnek tartja a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnökének az iskola-összevonások szakmai felmérésére irányuló kezdeményezését.

A politikai államtitkár hangsúlyozta, hogy az iskola-összevonások elsődleges oka, akárcsak Pokorni Zoltán oktatási minisztersége idején, ma is a demográfiai hullámvölgy, ám 1999-cel szemben most legalább sor került egy egyszeri és radikális béremelésre is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!