Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Nincs fideszes tagja az MTV-kuratóriumnak

Vágólapra másolva!
A Fidesz képviselői kivonultak az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnökségének két hiányzó tagjáról szóló parlamenti szavazásról, mivel a kurátorok megválasztásának módját a párt törvénytelennek tekinti. A kormánypártok és az MDF képviselői a testület tagjává választották Kerekes Pált és Kozma Hubát, a Demokrata Fórum jelöltjeit.
Vágólapra másolva!

Ismét csonka az MTV elnökségi kuratóriuma, mivel a Fidesz képviselői kivonultak a hétfő délutáni szavazásról, és így a testületnek nem lesz fideszes tagja. A szavazás előtt Rogán Antal, a párt frakcióvezető-helyettese ügyrendi javaslatot tett arra, hogy a parlament ne szavazzon a kurátorok személyéről. Az indítványt azonban a képviselők nem fogadták el, ezért a Fidesz kivonult a teremből.

Ezt követően a testület két fennmaradt helyére egyhangúlag fogadták el az MDF jelöltjeit, Kozma Hubát és Kerekes Pált. A testület elnökévé Czeglédy Lászlót, az MSZP jelöltjét választották. Balogh László (MDF) nemmel szavazott, Pettkó András (MDF) pedig tartózkodott a voksoláson. Az elnökségi kuratórium elnökhelyettesévé Kozma Hubát választotta az Országgyűlés egyhangú szavazással.

Pokorni Zoltán (Fidesz) a szavazás után kijelentette: törvénytelennek tekintik a tévékuratóriumban kialakult helyzetet, amely a párt álláspontja szerint ellentétes az Alkotmánybíróság korábbi döntésével is. Pokorni az [origo]-nak azt mondta, hogy az ügyben ennek ellenére semmilyen jogorvoslattal nem kívánnak élni, az MDF-et pedig továbbra is partnernek tekinti a Fidesz.

Pokorni a kivonulást követően újságíróknak elmondta: a kuratórium megválasztása a médiaháború újabb dicstelen felvonása volt. Szerinte nem volt törvényes az újabb kurátorok megválasztása, a médiatörvény ugyanis előírja, hogy a politikai oldalaknak konszenzusra kell jutniuk, az MDF azonban a Fidesz nélkül döntött. Nem helyes, ha az egyik partner egyszercsak abbahagyja az egyeztetést és a kormánypártok szavazataival együtt lezárja a vitát - tette hozzá Pokorni, aki szerint jelen esetben éppen ez történt.

A politikus közölte: a Fidesz élni akart delegálási jogával, ezért nem állja meg a helyét az az érvelés, hogy nem akartak részt venni az eljárásban. Pokorni hozzátette: "amit az MDF tett, az viccnek kicsit durva volt". A képviselő emlékeztetett arra is, hogy az MDF-nek négy éven keresztül megfeleltek a kuratóriumi elnökségen belüli, jelenleg kifogásolt arányok. Mindezek ellenére az ügy miatt nem fog megszakadni az együttműködés a Fidesz és az MDF között - közölte Pokorni.

Herényi Károly az MDF frakcióvezetője azzal indokolta lépésüket, hogy a Fidesszel három alkalommal is tárgyalóasztalhoz ültek, de egyik egyeztetés sem vezetett eredményre. "Esély sem volt arra, hogy megegyezzünk" - tette hozzá a politikus. Herényi közölte: mindezek után döntöttek úgy, hogy élnek törvényi lehetőségükkel, amely szerint ha az ellenzék nem tud megegyezni a kuratóriumi delegáltakról, akkor a frakciók jelölhetnek. A frakcióvezető emlékeztett arra is, hogy a Fidesznek a múlt heti első szavazás óta volt egy hete arra, hogy megnevezze jelöltjeit, ezt azonban mégsem tette meg.

A tévékuratórium tagjainak megválasztása körül azért alakult ki vita, mert az MDF felmondta a Fidesszel korábban kötött megállapodását és 2-2 tagot akart delegálni a testületbe. A Fidesz viszont ragaszkodott ahhoz, hogy az MDF-nek csak egy jelöltje legyen a testületben. A kormánypártok azonban elfogadták a Demokrata Fórum által jelölt két személyt. A Fidesz szerint azonban a médiatörvény kimondja, hogy nem pártonként kell tagokta jelölni a testületbe, hanem a kormány- és az ellenzéki pártok jelölhetnek tagokat. Ezért a Fidesz szerint a parlamenti eljárás törvénysértő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről