A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Hanyag kezelés vádjával bíróság előtt egy exállamtitkár

Vágólapra másolva!
Megkezdődött a bírósági tárgyalás abban a perben, amelyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hanyag kezelés vétségével vádolják a Horn-kormány egyik helyettes államtitkárát, Janza Károlyt. A vád szerint a honvédelmi tárca egykori helyettes államtitkára túllépte hatáskörét, valamint nem járt el kellő körültekintéssel, amikor a nem sokkal később csődbe ment Globexszel szerződött.
Vágólapra másolva!

A Honvédelmi Minisztérium még 1993-ban a Lupis Brókerház Rt.-hez helyezte ki a szabad pénzeszközeit. A brókerház azonban csődbe ment, és a tulajdonos bűncselekményei miatt 831 millió forint veszteség érte a Magyar Honvédséget. A Honvédelmi Minisztérium ekkor jelzálogjogot jegyeztetett be a Lupis Brókerház egyik, 24 lakásos ingatlanára, majd pedig ezt a jogot apportálta a Dominium Novum Rt.-be, melynek feladata a hitelezői igények kielégítése volt.

A minisztérium a helyettes államtitkárt bízta meg a jelzálogjog értékesítésével. A jelzálogjog átvállalására rövidesen ajánlatot tett a Globex Holding, 51 százalékos értéken. Ennek nyomán hamarosan szerződés is született, annak ellenére, hogy a társaság nem pénzt, hanem ingatlant ajánlott fel. Nem sokkal később azonban a Globex Holdingot is felszámolták, a minisztérium így az eredeti 831 millió forint utolsó maradékától is elesett.

A vád szerint Janza Károly azzal lépte túl a hatáskörét, hogy a Globexszel aláírt szerződés megkötése előtt egyeztetnie kellett volna a közigazgatási államtitkárral, illetve a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal. Emellett meg kellett volna vizsgálnia a Globex anyagi helyzetét, különös tekintettel arra, hogy ekkor már felszámolási eljárások voltak folyamatban a cég ellen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!