A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Paks: üzemi szinten a gázkibocsátás

Vágólapra másolva!
A paksi atomerőmű szerint visszaállt az üzemi szintre a radioaktív gáz kibocsátása. Az üzemzavart okozó tisztítóberendezésnek biztosították a hűtését, és telepítették a radioaktív gázt megszűrő berendezést is. A sérült fűtőanyag kazetták elhelyezésében orosz szakemberek segítenek.
Vágólapra másolva!

Tovább csökkent vasárnapra a radioaktív sugárzás a Paksi Atomerőmű 2-es blokkja körül - közölte Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató- és látogató központjának vezetője. A mérőműszerek jelzései alapján a blokk kéményén kiáramló gáz aktivitása visszaállt az üzemi mértékre - mondta.

Kováts Balázs szerint ez elsősorban annak köszönhető, hogy sikerült helyreállítani és többszörösen biztosítani a súlyos üzemzavar forrását jelentő tisztítótartály hűtését, továbbá befejeződött a radioaktív gáz eltávolítására szolgáló szűrőrendszer, valamint az ellenőrző és mérőműszerek telepítése.

A tájékoztató- és látogató központ vezetője szerint folyamatos munkát végeznek azok a szakértői bizottságok, amelyek feladata, hogy kidolgozzák a tisztítótartályban lévő fűtőanyag-kazetták szállításának és biztonságos elhelyezésének legoptimálisabb módját.

A jövő héten érkeznek Paksra az atomerőmű fűtőanyagát szállító orosz TVEL vállalat mérnökei, akiknek nagy tapasztalatuk van a fűtőkazetták kezelésében, az azokkal kapcsolatos problémák megoldásában. A szakértőket a Paksi Atomerőmű Rt. vezetése kérte fel, működjenek közre a 3-as fokozatú üzemzavar elhárításában - közölte Kováts Balázs.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!