A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Koncerthajó lett Budán az ukrán kőszállítóból

Vágólapra másolva!
Kulturális centrummá alakítanak egy hajót, amely néhány éve még zúzott követ szállított Ukrajna folyóin. Az A38 a Duna budai partján áll, májustól könnyű- és komolyzenei koncerteknek, művészeti, filmes rendezvényeknek ad otthont. A Magyarországon egyedülálló építmény tulajdonosának több mint 60 engedélyt kellett beszereznie, mielőtt a hajó a helyére kerülhetett.
Vágólapra másolva!

750 néző befogadására alkalmas koncertterem kis- és nagyszínpaddal, 120 férőhelyes étterem, három bár, több terasz, a fellépő művészeknek több öltöző- és vendégszoba, tárgyalóiroda lesz azon az állóhajón, amely április utolsó napján nyílik Budapesten.

Forrás: ORIGO
fotó: Barakonyi Szabolcs

Az eredetileg Tripolje nevet viselő önjáró hajó 1967-ben épült Ukrajnában, és évtizedekig zúzott követ szállítottak vele. Miltényi Miklós építész, a koncerthajó tervezője az [origo]-nak elmondta, hogy a Tripoljét idővel kiselejtezték, így találtak rá egy ukrán dokkban.

A 85 méter hosszú hajót két év tervezési, engedélyeztetési, majd építési munka után idén áprilisban vontatták végleges helyére, a Duna budai partjához, a Petőfi híd mellé. Az Artemovszk 38 típusú hajó időközben új nevet kapott: A38-ra keresztelték.

A jármű eredeti formáját, jellegzetes berendezéseit, részleteit megőrizve óriási, összesen 2000 négyzetméteres high-tech teret hoztak létre - mondta Miltényi, a tervezők folyamatosan konzultáltak a vendéglátósokkal, és a rendezvények szervezőivel. Az A38 már nem önjáró, a gépházat bárrá alakították át.

A Magyarországon egyedülálló épület művészeti, szórakoztató és rendezvényközpont lesz. A programok szervezésére külön iroda jött létre. Ennek referense, Bende Zsuzsanna elmondta, hogy az A38 elsősorban zenés hely lesz, de képzőművészeti, filmes programokat, vitákat, rendezvényeket is tartanak majd.

A könnyűzenei programok mellett érdekes komolyzenei koncertekre, új művek bemutatására is készülnek. A hajón jelenleg az utolsó simításokat végzik, április 30-án Maceo Parker-koncerttel nyitnak.

Az A38 tulajdonosának több mint 60 engedélyt kellett beszereznie, mielőtt a hajó a helyére kerülhetett, a Duna a fővároshoz, a rakpart a kerülethez tartozik, de több tucat hivatalnak, közük elsősorban a Hajózási Felügyeletnek kellett hozzájárulnia a kulturális centrum létrejöttéhez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!