A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megérkeztek Paksra az orosz szakértők

Vágólapra másolva!
Elkészült a Paksi Atomerőműben a súlyos üzemzavart kivizsgáló bizottság jelentésének első tervezete. A végleges jelentést május 10-ig kell eljuttatni az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH), addig a dokumentum részleteit nem tárják a nyilvánosság elé. Eközben vasárnap megérkeztek Paksra a fűtőelemeket szállító orosz TVEL vállalat mérnökei is, akik a sérült fűtőanyag-kazetták kiemelésének módjait kutatják.
Vágólapra másolva!

Elkészült a Paksi Atomerőműben a súlyos üzemzavart kivizsgáló bizottság jelentésének első tervezete - közölte Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató- és látogató központjának vezetője vasárnap. Elmondta: tovább folyik a kiegészítő információk gyűjtése, az elemzések végzése, amelybe kutatóintézeteket is bevontak. Beszámolt arról, hogy a végleges kivizsgálási jelentést május 10-ig kell eljuttatni az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH), addig a dokumentum részleteit nem tárják a nyilvánosság elé.

Kováts Balázs hozzátette, hogy az OAH párhuzamosan hatósági vizsgálatot is folytat, és ugyancsak foglalkozik az üzemzavar kérdéseivel a tisztítóberendezést gyártó, Paksra szállító és ott üzemeltető FRAMATOME ANP francia-német cég is.

A tájékoztató központ vezetője szólt arról is, hogy vasárnap délelőtt villámlátogatást tett a Paksi Atomerőműben Turi-Kovács Béla, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke, aki találkozott az erőmű vezetőivel, majd a 2. blokk reaktorcsarnokában tartott helyszíni szemlét.

A Paksi Atomerőműben április 10-én radioaktív gázszivárgást észleltek a karbantartásra leállított 2-es blokknál. Kiderült, a gáz a blokk mellé telepített tisztítótartályból származik, amelybe a reaktor fűtőkazettáit helyezték. Az eddigi vizsgálatok szerint a hétfokozatú nemzetközi INES skálán 2-es, majd 3-as kategóriába sorolt súlyos üzemzavart a tisztítótartály hűtési elégtelensége okozta, amelynek következtében a fűtőelemek megrongálódtak.

Az üzemzavar a környezetben és emberek egészségében kárt nem okozott, az erőmű kéményén kiáramló radioaktív gáz aktivitása a hatósági korlátok alatt maradt, a szokásos háttérsugárzás számottevően nem emelkedett. Az esemény nyomán vizsgálat indult a felelősség kérdésének megállapítására, továbbá szakértői csoportok alakultak, hogy megtalálják a sérült fűtőanyag-kazetták kiemelésének leghatékonyabb módjait. A munkálatokba bekapcsolódnak a Paksi Atomerőmű Rt. fűtőelemeit szállító orosz TVEL vállalat mérnökei is, akik vasárnap érkeznek a Duna-parti városba.

A részvénytársaság korábban hírt adott arról is, hogy jelentős veszteségekkel számol az üzemzavarral következményeként. Ha a 2-es blokk karbantartása nem fejeződik be a tervezett május 6-i határidőre, az napi 50 millió forintos árbevétel-kiesést jelent. Ehhez hozzáadódik a 30 megrongálódott kazetta 450-750 millió forintos értéke, továbbá a teljes helyreállítás várhatóan igen borsos költsége is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!