Vágólapra másolva!
Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke egyetért a bírósági ítéletek titkosságát kritizálókkal, de szerinte a túl szigorú adatvédelmi törvények tehetnek a nyilvánosság korlátozásáról. Ugyanakkor javítani akarja az intézmény kommunikációját, ezért szóvivőket nevezett ki, és az ítéletekről rövid közlemények is készülnek majd.  
Vágólapra másolva!

A Legfelsőbb Bíróság három szakmai kollégiumának vezető bírói mostantól kezdve szóvivőként is dolgoznak majd. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint ezzel javulni fog a bíróság kommunikációja. Az eddigi esetlegesebb tájékoztatás támadásokat és félreértéseket is okozott a bíróság elnöke szerint.

Az Eötvös Károly Társaság, mely Majtényi László volt adatvédelmi biztos vezetésével működik, a múlt héten kiadott közleményében alkotmányellenesnek nevezte a bíróságok titkolózását. A Társaság szerint elfogadhatatlan, hogy a bírók nem mondhatnak véleményt az ítéletekről, azokról sokszor nem is nyilatkozhatnak, és a bírósági ítéletek nem nyilvánosak.

Lomnici egyetért a kritikákkal, de szerinte a mostani szigorú adatvédelmi törvények nem adnak lehetőséget az ítéletek nyilvános közlésére. Lomnici hozzátette, hogy e szigorú törvényeket éppen Majtényi támogatásával hozták. A Legfelsőbb Bíróság ezzel együtt javítani szeretne az ítéletek kommunikációja körüli zavaros helyzeten. Jelenleg a bíróságok által készített válogatások hozzáférhetőek csupán, és az összes ítélet szövegéhez a kutatók épp úgy nem férhetnek hozzá, mint az újságírók.

Lomnicit a Tocsik-per ítélete utáni támadások is lépésre kényszerítették. Több médiumban élesen kritizálták a Legfelsőbb Bíróságot, hogy a jogbiztonság került veszélybe Tocsik Márta perében, mert a Legfelsőbb Bíróság korábbi döntéseket megsemmisítve felmentette a jogásznőt.

Lomnici szerint az ítéletet kritizálók nem ismerték és nem is ismerhették az ítélet teljes szövegét, ezért már két héttel ezelőtt megjelentették annak szerkesztetett változatát a Legfelsőbb Bíróság honlapján. A szöveg átszerkesztésére az adatvédelmi törvények miatt volt szükség. Kónya István, a büntetőjogi kollégium vezetője és kedden kinevezett szóvivő utóbbi minőségében elsőként nyilatkozott erről a perről. Azt mondta, hogy a felülvizsgálati és fellebbezési lehetőség éppen a jogbiztonságot védi, ezért nem tartja visszásnak, hogy többféle korábbi ítélet után végül felmentő döntés született.

Lomnici azt tervezi, hogy több ítéletet is közzé tesznek az interneten. Azért nem mindet, mert át kell szerkeszteni a szövegeket ahhoz, hogy a személyes adatok védelme ne sérüljön. A szerkesztéshez pedig nincs elég embere a bíróságoknak. Az [origo] kérdésére Lomnici elmondta, hogy azokat az ítéleteket szerkesztik és jelentetik meg, amelyek komoly iránt komolyan érdeklődik a sajtó illetve amelyek precedens értékűek, és ezzel hatásuk különösen fontos lehet.

A szóvivőkön kívül azzal is javítani akarja Lomnici a bíróság kommunikációját, hogy az eljáró bírósági tanácsok elnökeinek minden döntés után rövid nyilatkozatot kell majd tenniük. Véleményt az ítéletekről a bírák továbbra sem mondhatnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről