Kritizálja az MTV gazdálkodását a számvevőszék

Vágólapra másolva!
Keményen kritizálja az Állami Számvevőszék közelmúltban elkészült jelentése a Magyar Televízió gazdálkodását, miközben a köztévé újabb 6,3 milliárdos támogatást igényel. Az ÁSZ szerint újra kell gondolni a teljes finanszírozási rendszert - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A Magyar Televízió 1998 és 2002 közötti működését vizsgáló jelentésből kiderül, hogy az MTV 1997 óta veszteségesen működik, többek között ezért, mert a reklám- és szponzorbevételek a kereskedelmi tévék megjelenésével drasztikusan csökkentek. 1997-ben ez 17,6 milliárd forint volt, tavaly csak 1,9 milliárd. A bevételek csökkenését ugyanakkor nem ellensúlyozták a működési költségek lefaragásával, a kiadások visszafogásával - írja a Népszabadság az Állami Számvevőszék jelentése alapján.

1997 és 2002 között több mint 190 milliárd forintra rúgtak a kiadások, eközben a bevételek alig éték el a 155 milliárdot. Ebből ráadásul 86,5 milliárd forint állami támogatás volt, ezen felül két alkalommal összesen 17,5 milliárd forint tőketámogatáshoz jutott a tévé.

Az ÁSZ szerint bizonytalan, hogy tartósan megteremthetőek-e a kiegyensúlyozott működés és gazdálkodás feltételei, mivel a veszteséges, célszerűtlen gazdálkodást jelenleg nem szankcionálják, sőt a jogszabályok deklarálják, hogy az MTV Rt. nem számolható fel. Az ÁSZ kitér a majdnem négymilliárd forint létszámleépítések finanszírozására kapott költségvetési támogatásra is. Ebből a hivatal szerint több százmillió forintot jogosulatlanul használt fel a tévé - írja a Népszabadság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről