A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A kormányhoz fordultak az osztrákok a tüntetők miatt

Vágólapra másolva!
Az osztrák külügyminiszter pénteken telefonon kért tájékoztatást Kovács László külügyminisztertől a Paksi Atomerőmű előtti csütörtöki demonstráción őrizetbe vett osztrák állampolgárokról, mert az osztrák őrizetesek védője az emberi jogok megsértésével vádolta a magyar hatóságokat. A Greenpeace kifogásolja a rendőrség és a bíróság eljárását is. A szervezet állítja: a letartóztatott környezetvédők a rendőrségen csütörtök óta nem kaptak enni, a bíróságon pedig az atomerőmű tolmácsai kezdtek fordítani a külföldi állampolgárságú környezetvédőknek. A hat őrizetbe vett tüntető bírósági tárgyalása pénteken kezdődött.
Vágólapra másolva!

Péntek délelőtt gyorsított eljárás indult azoknak az aktivistáknak az ügyében, akik csütörtökön a Paksi Atomerőműnél demonstráltak. A tárgyalás kétszer is megszakadt, mert a vádlottak ügyvédje a tolmácsok elfogultsága miatt kifogást emelt. A bíróság helyt adott a kifogásnak, ugyanis mindhárom fordító az atomerőművel áll szerződéses viszonyban.

Forrás: [origo]
Fotó: Greenpeace

A Greenpeace azt is kifogásolja, hogy - mint azt a szervezet képviselői állítják - az akció feloszlatása alatt a rohamrendőrség három aktivistát megsebesített. Az éjszakát őrizetben töltő aktivisták pedig nem kaptak enni - mondta az [origo]-nak Kalovits Judit szóvivő. Ezt azonban tagadta a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Daubner Gabriella, aki azt is hozzátette: ma reggel is megkérdezték az aktivistákról, hogy szükségük van-e valamire, de egy pohár vízen kívül semmit nem kértek.

A szervezet ügyvédje szerint a magyar hatóságok eljárásukkal megsértették az emberi jogokat. Néhány aktivista az őrizetbe vétel során sérüléseket szenvedett, azután - mondta - az érintettek az őrizetben órákon át nem kaptak enni, s magyar ügyvédjüket akadályozták a munkában. Az ügyvéd szerint ez az eljárás sérti az emberi jogi konvenciónak mind a kínzás tilalmára, mind pedig a méltányos eljárásra vonatkozó előírásait. Ezenkívül az ügyvéd szóvá tette, hogy az őrizetbe vettek osztrák ügyvédje nem kap tájékoztatást az eljárás menetéről.

Az állítólagos jogsértések miatt a környezetvédő szervezet pénteken Benita Ferrero-Waldner osztrák külügyminiszterhez fordult a Pakson csütörtökön őrizetbe vett hat aktivista, köztük három osztrák ügyében. Az osztrák külügyminiszter telefonon kért tájékoztatást Kovács László külügyminisztertől. Kovács az [origo]-nak elmondta: Benita Ferrero-Waldner azért kért tájékoztatást, mert ellentmondásos híreket kapott a Pakson őrizetbe vett osztrák állampolgárokról. Kovács - mint mondta - az osztrák külügyminiszterrel folytatott beszélgetés után a belügyminisztertől és a paksi rendőrfőkapitánytól kért tájékoztatást a feltételezett jogsértésekről. Benita Ferrero-Waldner megnyugodva vette tudomásul, hogy alaptalanok a tüntetők megsérüléséről szóló hírek - mondta Kovács. Hozzátette: osztrák kollégája azt a hírt is kedvezően fogadta, miszerint a magyar hatóságok azon vannak, hogy az őrizetbe vett aktivisták ügyében minél hamarabb, lehetőleg még ma döntés szülessen. A külügyminiszter elmondta azt is, hogy Benita Ferrero-Waldner is azt tartaná a legjobb megoldásnak, ha a döntés után - amely Kovács szerint pénzbüntetés lesz - a tüntetőket kiutasítanák az országból, hogy majd egy esetleges következő tárgyalás esetén visszatérjenek.

A megmozdulással az aktivisták az atomerőmű tervezett élettartam-hosszabbítása ellen tiltakoztak. A környezetvédők az atomerőmű főbejáratát zárták le speciális zárakkal és láncokkal, és "Stop Paks - Stop Euratom" feliratú transzparenst tartottak. A rendőrségi közlés szerint a szervezet aktivistái nem jelentették be a demonstrációt, a helyszínen senki nem vállalta a felelősséget a szervezésért. Arról sem tájékoztatták az atomerőmű vezetését és a rendőrséget, hogy mi volt a megmozdulás célja. Emellett a rendőrség szerint a környezetvédők megrongáltak az erőmű biztonsági berendezését.

A helyszínre kiérkező rendőrök 19 aktivistát állítottak elő, közülük hat embert - öt külföldi és egy magyar állampolgárt - vett őrizetbe a rendőrség. A hat demonstráló ellen - csoportosan elkövetett garázdaság miatt - büntetőeljárás kezdődött, tizenhárom aktivista ellen pedig rendzavarás miatt folytatnak szabálysértési eljárást. A hat személyt "zavarkeltés" és anyagi kár okozása miatt három évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti. Ezzel kapcsolatban a Greenpeace ügyvédje azon háborodott fel, hogy a magyar hatóságok szerint hat ember képes zavart kelteni azzal, hogy átmászik egy kerítésen, noha Ausztriában ez még magánterület megsértésének sem minősülne.

Bernhard Drumel, a Greenpeace közép- és kelet-európai ügyvezetője szerint a hat aktivistát olyan bírósági eljárás fenyegeti, amely "nem méltó egy demokráciához". Azt is hozzátette: sokkot okozott számára a magyar hatóságok keménysége, hiszen a Greenpeace akciói az egész világon zajlanak, többnyire mentesek az erőszaktól, és a hatóságok megtanultak bánni ezekkel a megmozdulásokkal. "Úgy látszik, Magyarországon ez még nem következett be" - mondta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!