A vesebetegek miatt kellett sietni a kórháztörvénnyel

Vágólapra másolva!
Veszélybe került volna a művesebetegek ellátása, ha nem fogadják el időben a kórháztörvényt - közölte Gál J. Zoltán kormányszóvivő. A kormány szerint az államfő is szándékosan azért küldte vissza a törvényt hétfő délelőtt, hogy a parlament még hétfőn szavazhasson róla.
Vágólapra másolva!

A szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón Gál J. Zoltán kormányszóvivő közölte: a kórháztörvényt azért kellett sürgősen, még a hétfői parlamenti ülésen elfogadni, mert kiemelt közérdek fűződött hozzá. A szóvivő elmondása szerint veszélybe került volna a művesebetegek ellátása, ha tovább tárgyalnak a jogszabályról, és nem tudják hatályba léptetni július elsején.

Gál J. Zoltán közölte azt is: a kormány szerint Mádl Ferenc köztársasági elnök azért küldte vissza hétfő délelőtt a törvényt a parlamentnek, hogy még aznap szavazhassanak róla. A szóvivő emlékeztetett arra: ezt támasztja alá az is, hogy Csehák Judit egészségügyi miniszter korábban személyes találkozón kérte arra az államfőt, hogy ha nem írja alá a törvényt, akkor ne várjon hétfő estig a visszaküldéssel.

A parlamenti pártok között komoly vitát váltott ki, hogy a kormányoldal hétfőn este - az ellenzék távozása után - megszavazta a kórháztörvényt. Az ellenzék kifogásolta, hogy annak ellenére nem tárgyaltak tovább a jogszabályról, hogy Mádl több ponton is bírálta az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött törvényt. A kormányoldal azzal védekezett, hogy az államfő által felvetett kérdéseket már korábban megvitatták.

A Fidesz várhatóan az Alkotmánybírósághoz fordul az általuk vitatott szavazás miatt. A párt szerint ugyanis legkorábban csütörtökön lehetett volna napirendre tűzni a törvényről való szavazást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről