Vádat emeltek Princz Gábor és hat társa ellen

Vágólapra másolva!
Vádat emeltek Princz Gábor, a Postabank volt elnök-vezérigazgatója és a bank hat más egykori vezetője ellen, összesen 36,1 milliárd forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt - közölte a Fővárosi Főügyészség osztályvezetője. Nem zárható ki, hogy a bírósági tárgyalásokra akkori pénzügyminisztereket is beidéznek tanúként, így akár a mostani kormányfőt és a jegybank elnököt is.
Vágólapra másolva!

Legkorábban jövő tavasszal várható a bírósági tárgyalássorozat megkezdése, hiszen 60 ezer oldalas anyagot kell elolvasnia a bírónak - mondta Princz védőügyvédje, Nehéz-Posony István, aki hozzátette: "a vádirat alapján alakítjuk ki a stratégiánkat, az alapján dől el, hogy például kiket idéztetünk be". A nyomozás során tavasszal a rendőrségen tanúvallomást tett Járai Zsigmond jegybank elnök, valamint szóba került Medgyessy Péter kormányfő meghallgatása is, erre azonban nem került sor. Mindketten voltak a vizsgált időszak idején pénzügyminiszterek.

A Fővárosi Bírósághoz benyújtott vádirat nem konkrét ügyleteket ró a vádlottak terhére, hanem "azt az 1995-1997 közötti döntéssorozatot, melynek célja a tulajdonosok és a bankfelügyelet megtévesztése volt" - fejtette ki Ihász Sándor, a Fővárosi Főügyészség kiemelt ügyek osztályának vezetője az MTI-nek.

A vádlottak társtettesként, azaz egymás cselekményéről tudva fedték el a bank valóságos helyzetét. A pénzintézetet "szándékosan jól működőnek tüntették fel, holott elmaradt a céltartalékképzés" - mondta az ügyész. A bank nem kívánt részt venni az állami bankkonszolidációban, a 23,5 milliárd forintnyi kétes követelésállományt pedig "expanzív, mindenáron növekedésre törekvő betétgyűjtési politikával kívánta ellensúlyozni". "Ám a betétesek pénzét nem tudták magas kamatra kihelyezni" - magyarázta az ügyész.

Mindennek eredményeként a Postabank saját tőkéje 1995-1997 között 9,7 milliárd forintról mínusz 2,4 milliárd forintra csökkent, továbbá végrehajtottak egy 17 milliárd forintos tőkeemelést. Emellett a pénzintézet kapott 12 milliárd forintnyi kormánygaranciát, illetve a bankpánik során kivett betétek 5 milliárd forintos veszteséget okoztak.

Az ügyészség összesen 36,1 milliárd forintnyi vagyoni hátrányt ró a hét vádlott terhére - mondta Ihász Sándor. Princz Gábor és társai az eljárás során mindvégig tagadták bűnösségüket - tette hozzá.

Az ügyészség által megállapított 36,1 milliárd forintos kárértéket vitatta az ügyvéd, aki nem érti, milyen matematikai számítások alapján hozták ezt ki.

A hűtlen kezelés vádban szereplő minősített esete 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A vádlottakat egyébként a fél évtizede tartó eljárásban ez év tavaszáig egy kisebb súlyú gondatlan gazdasági bűncselekménnyel gyanúsították, melyért legfeljebb kétéves szabadságvesztés szabható ki. Ugyanakkor a Princz Gábor és társai elleni ügyben a vádhatóság bizonyítékok hiányában megszüntette az eljárást a Postabank két egykori könyvelője ellen.

Princz Gábor ellen Hengermalom-ügyben jelenleg is folyik eljárás, amelyben hűtlen kezeléssel gyanúsítják, amelyben 121 millió forintos vagyoni hátrányt okozott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről