A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Csaknem 45 év börtön a gázolaj-maffia tagjainak

Vágólapra másolva!
Három év alatt 1 millió 750 ezer liter gázolajat lopott a Mol Rt. zalaegerszegi finomítójából az a bűnözői csoport, amelynek 15 tagját összesen csaknem 45 év börtönre ítélte pénteken első fokon a Zalaegerszegi Városi Bíróság.
Vágólapra másolva!

A csoport tagjainak egy részét folytatólagosan és üzletszerűen, bűnszövetkezetben elkövetett lopás, másik részét pedig jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett orgazdaság miatt ítélték el.

A bűncselekmény-sorozat eszmei szerzőjét, B. Józsefet 6 évi börtönnel sújtotta a bíróság, továbbá számos vádlottnál 2-10 millió forint pénzbüntetéssel, valamint vagyonelkobzással toldotta meg a büntetést. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek.

A városi bíróság szerint egy, az egerszegi kőolaj-finomítóba fáradt olajat újrafeldolgozásra szállító dombóvári és döbröközi cégtulajdonos átalakított tartálykocsijával először kisebb, majd nagy tételben hordták ki éveken át a gázolajat a telepről.

Az egyre bővülő "üzlet" eszmei szerzője a finomító dolgozója, B. József volt, akit még három kollégája segített. Módszerük lényege az volt, hogy a beérkező tankernek csak egy kis elkülönített rekeszében volt fáradt olaj, a tartály nagy részébe vizet öntöttek, azt a telepen leeresztették és helyére üzemanyagot töltöttek.

A finomító négy dolgozója literenként 90-100 forintot, azaz alkalmanként összesen 600 ezer és 1 millió forint közötti összeget kapott. A sikeres ügylet köré fokozatosan értékesítő hálózat szerveződött zalai, budapesti és más illetőségű közvetítőkből, eladókból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!