Mégsem váltják le a paksi erőmű vezetőjét

Vágólapra másolva!
A korábbi hírekkel ellentétben mégsem váltják le a Paksi Atomerőmű és az Országos Atomenergia Hivatal vezetőit. Csillag István gazdasági miniszter közölte, hogy nem tesz javaslatot sem Kocsis István, sem Rónaky József menesztésére. Korábban több napilap és tévéhíradó is azt álította, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség elmarasztaló jelentése után mindkét vezetőnek távoznia kell posztjáról.
Vágólapra másolva!

Kocsis István, a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója és Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) vezetője mégis maradhat a posztján. Csillag István gazdasági miniszter az OAH felügyeletét ellátó, több minisztérium képviselőjéből álló testület, az Országos Atomenergia Bizottság (OAB) pénteki ülését követő sajtótájékoztatón az [origo] kérdésére elmondta: a testület ülésén nem foglalkoztak személyi kérdésekkel, és miniszterként sem tesz javaslatot egyik említett vezető leváltására sem.

Csillag szerint ugyanis sem a gazdasági miniszternek, sem az OAB-nek nem feladata a két vezető sorsáról dönteni. A miniszter közölte: csak javaslatot tehetne a pénzügyminiszternek vagy a Magyar Villamos Művek Rt. vezetésének a személyi kérdésekkel kapcsolatban, de nem áll szándékában kezdeményezni Kocsis és Rónaky felmentését.

A Kocsis és Rónaky leváltásáról szóló értesüléseket Csillag mellett csütörtök este a Pénzügyminisztérium szóvivője is tagadta. Máté Dániel szerint "a gazdasági kabinet csütörtöki ülésén nem foglalkozott személyi kérdésekkel".

A paksi atomerőmű vezérigazgatóját hivatalosan csak a társaság közgyűlése hívhatja vissza, amelynek összehívását az igazgatóság kezdeményezheti 30 napos határidővel.

A Népszabadság pénteki számában, az RTL Klub és a tv2 pedig a csütörtöki esti híradókban állították, hogy leváltáják az erőmű és az atomenergia hivatal vezetőit.

A két szakember menesztése a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ)jelentésének elkészülte után merült fel. A tanulmány szerint hiányoztak a megfelelő üzemeltetési és vészszabályok, nem felügyelték megfelelően a megsérült paksi berendezések üzemeltetését, és nem jártak el elég szigorúan a paksi tisztóberendezések engedélyezésénél a Paksi Atomerőmű Rt. és az Országos Atomenergia Hivatal szakemberei. A NAÜ szerint alábecsülték a megsérült berendezés biztonsági jelentőségét is.

A szakminiszter bejelentette azt is, hogy rövidesen megszűnik a mintegy ötven éve létrehozott OAB. Egy törvénymódosítás után ugyanis az atomenergia hivatal függetlensége erősödik.

A miniszter közölte: a bizottság elfogadta az OAH előzetes jelentését, a végleges anyag elkészítése előtt azonban néhány javaslatot tett. A bizottság felszólította a hivatalt, hogy vegye figyelembe a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség megállapításait és javaslatait. Vonja le a hivatal a tanulságokat, tegyen javaslatot a szükséges intézkedésekre és változtatásokra, a biztonsági szemlélet megerősítésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről