Fizetésemelést követel a taszári személyzet

Vágólapra másolva!
A taszári amerikai bázison dolgozó magyar munkavállalók szakszervezete év elejéig visszamenőleg követeli a dolgozók órabérének emelését. A taszári magyar alkalmazottak az országos átlagnál 20 százalékkal kevesebb bért kapnak a bázis amerikai működtetőjétől. Ha nem sikerül megállapodni, akár sztrájkot is szerveznek - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Harmadik éve nem emelték bérüket, ezért órabérük megduplázását követelik az év elejéig visszamenőleg a taszári bázis magyar polgári alkalmazottjai. Az amerikai működtetésű bázison dolgozó segéd- és szakmunkások - villanyszerelők, biztonsági őrök, gépkocsivezetők, konyhai, éttermi dolgozók és terepmunkások - az országos átlagnál 20 százalékkal kevesebbet keresnek- írja a Népszabadság.

A lap szerint a szakszervezet bruttó 230 forintos órabéremelést követel. Taszáron jelentős az eltérés a keresetek között: a többség 300-330 forintért dolgozik óránként, a kvalifikáltabb munkások viszont a 900 forintot is megkereshetik.

Szerdán ugyan ismét asztalhoz ültek a Brown & Root Service amerikai vezetői a 800 munkavállalót képviselő szakszervezettel, de nem sikerült megállapodni a béremelésről.

A szakszervezet szerint követelésük azért is megalapozott, mert az amerikai hadsereget kiszolgáló cég néhány hónapra szóló határozott idejű munkaszerződéssel dolgoztatja a magyarokat, akiket ez rendkívül hátrányosan érint, mert elesnek a máshol szokásos szociális juttatásoktól, és banki kölcsönre se számíthatnak.

Az amerikai hadsereg taszári feladatainak csökkenése miatt ráadásul várhatóan nem újítják meg több száz dolgozó munkaviszonyát. A térségben viszont nehéz munkát találni. A szakszervezet bízik abban, hogy a jövő hétfői újabb tárgyalás sikerre vezet, ellenkező esetben sztrájkot vagy demonstrációt szerveznek - írja a Népszabadság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!