Elbocsátották a pénzmosást gyanítókat a K&H Equities-től

Vágólapra másolva!
A Magyar Hírlap információi szerint jelentős pénzmosási ügyeket titkolhattak el a K&H brókercégénél. A törvényes előírásoknak látszólag megfelelő visszaéléseket felfedező munkatársakat elbocsátották - írja az újság. A brókercég ügyvezetője, a milliárdos sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attila csütörtökön nem járult hozzá gyorsított kiadatásához, jóllehet egy nappal korábban még ennek ellenkezőjéről nyilatkozott.
Vágólapra másolva!

Gyorsan eltávolították azokat az alkalmozottakat a K&H Equities brókercégtől, akik rájöttek, hogy a társaságnál pénzmosási tevékenység is folyik, és fel akarták azokat tárni - írja a Magyar Hírlap. A lap szerint a társaság látszólag betartotta a pénzmosás elleni törvény előírásait, ám több százmilliós nagyságrenben folytattak gyanús ügyleteket a cégnél. Erre utalhat az is a lap forrásai szerint, hogy Kulcsár Attila, az ügy eddigi egyetlen gyanúsítotja, tiszteletbeli konzulok autóit használhatta, így könnyen juttatva ki készénzt az országból.

A Világgazdaság értesülései szerint egy év alatt 4-6 milliárd forint vándorolt ki az országból úgy, hogy közvetítők és egy másik hazai bank bevonásával készpénzben vettek fel milliárdokat külföldiek a brókercégtől.

A pénzmosás elleni törvények és végrehajtási gyakorlatuk hiányosságai miatt egy pénzmosás ellen küzdő szervezet - az OECD mellett működő FATF - már 2000-ben figyelmeztette Magyarországot, 2001-ben pedig az együtt nem működő országok listájára tette hazánkat, mivel az Orbán-kormány nem szigorította az anonim számlák vezetését. Ezután kormánybiztost neveztek ki, és meg hozták a pénzmosás elleni törvényt, végül tavaly nyáron lekerült a feketelistáról Magyarország - írja a Magyar Hírlap.

Kulcsár mégsem akar hazajönni

Még hónapokig osztrák börtönben maradhat Kulcsár Attila. A milliárdos sikkasztással gyanúsított bróker nem járul hozzá, hogy gyorsított eljárásban kiadják Magyarországnak. Ha ebbe beleegyezne, akkor egy hónap múlva magyar bíróság elé lehetne állítani, így viszont hónapokig húzódhat az osztrák hatóságok döntése.

A magyar igazságügyi miniszter már szerdán kérte Ausztriától hivatalosan Kulcsár kiadatását. A volt bróker szerdán Bécsben Friderikusz Sándornak még azt mondta, hogy hozzájárul kiadatásához. Csütörtök délutánra kiderült, hogy másképp döntött, és tovább húzza ausztriai fogságát.

A milliárdos sikkasztással gyabnúsított Kulcsár Friderikusznak azt állította, hogy nála kevesebb, mint egy milliárd forint maradt, és a többi pénz sorsáról csak a rendőrséget tájékoztatja majd. Kulcsár a Népszabadság kiküldött tudósítójával is találkozott. Szászi Júliának azt mondta: kitaláció, hogy bármiféle tiszteletbeli konzuli kapcsolatai lettek volna.

Friedrich Forsthuber, a bécsi Tartományi Büntető Bíróság szóvivője kijelentette, hogy Kulcsár hozzájárulása nélkül hosszas eljárás veszi kezdetét. Most minden aktát be kell kérniük az osztrákoknak a magyar nyomozóktól, ezeket lefordítják, majd vizsgálóbírónak adják tanulmányozásra. Ezután a bécsi legfelső tartományi bíróság dönt arról, hogy Kulcsárt kiadják-e, végül pedig az osztrák igazságügyi minisztériumnak kell jóváhagynia a döntést. Amennyiben Kulcsár beleegyezne kiadatásába, akkor az egész procedúra elmaradna, és augusztus 27-től kiadhatnák Magyarországnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről