Bácskai elhatárolódik a Bácskai-interjútól

Vágólapra másolva!
Bácskai János, a maffiallenes központ vezetője péntek délután közleményben cáfolta, hogy a Szines Mai Lap című újságnak nyilatkozva Tóth András nemzetbiztonsági államtitkárt vádolta volna az ellene folyó eljárás miatt. Azt is tagadta, hogy a lapnak telefonlehallgatások jegyzőkönyvéről nyilatkozott volna.
Vágólapra másolva!

A Színes Mai Lap című bulvárlap péntek reggeli számában exkluzív interjút közölt Bácskai János dandártábornokkal, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ felfüggesztett vezetőjével, aki ellen nyomozást indított a Katonai Ügyészség. Bácskai ellen a Kulcsár-ügy miatt folyik eljárás: állítólag kapcsolatban volt a sikkasztással gyanúsított brókerrel. Bácskai a pénteken megjelent cikkben elismerte, hogy ismeri Kulcsár Attilát, a K&H brókerügy gyanúsítottját, de azt állította, hogy nem találkozott vele Bécsben. Bácskai a lap szerint arról beszélt, hogy munkája miatt állt kapcsolatban Kulcsárral. Tőle származó idézetként közölte az újság, hogy szerinte Tóth András áll az ellene indult nyomozás hátterében, és a szocialista nemzetbiztonsági államtitkár csatolta be az ügyészségi aktába a Bácskai-Kulcsár telefonbeszélgetések lehallgatási jegyzőkönyveit.

Délutánra azonban Bácskai János az MTI-vel azt közölte, hogy nem adott interjút a Színes Mai Lapnak, csupán háttérbeszélgetést folytatott a cikk szerzőjével, aki egyébként a lap vezérigazgató-főszerkesztője, L. Kelemen Gábor. A tábornok közölte, hogy az újság olyan kijelentéseket tulajdonít neki, amelyeket nem mondott.

Az SZBEKK felfüggesztett vezetője a következőket állította péntek délután:

" - Nem felel meg a valóságnak, hogy nekem az eljárás okait illetően kidolgozott teóriám van, mely szerint Tóth András, a Miniszterelnöki Hivatal titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkára kezdeményezte volna személyes vagy politikai okokból az ellenem folyamatban lévő büntetőeljárást. Ilyet nem állítottam.

- Nem felel meg a valóságnak, hogy arra hivatkoztam volna, mely szerint lehallgatott telefonbeszélgetés jegyzőkönyveit csatolta volna az államtitkár az ügyészségi ügy irataihoz.

- A beszélgetésen elhangzottakból mindössze annak megjelentetésre adtam felhatalmazást, hogy a híresztelésekkel szemben nem felel meg a valóságnak, hogy én kiadatási őrizetbe vétele előtt Bécsben találkoztam volna Kulcsár Attilával.

- Fentiekből következően az interjú ténye és a nekem tulajdonított fenti állítások nem felelnek meg a valóságnak. Feltételezem, hogy szerkesztési tévedés folytán kerültek más információk olyan megvilágításba, mintha azokat én hoztam volna a
lap tudomására."

Hasonló nyilatkozatot tett a távirati irodának Ilcsik Sándor, Bácskai ügyvédje is. Közölte továbbá, hogy sem Bácskai, sem ő nem nyilatkoznak az ügy részleteiről, mert a nyomozást államtitokká nyilvánította a legfőbb ügyész.

Az [origo] információi szerint kormánykörökben megdöbbenést váltott ki Bácskai János nyilatkozata. Különösen furcsállották, hogy a tábornok telefonlehallgatásról, lehallgatási jegyzőkönyvről beszél, mert ezek az információk akkor is titkosak lennének, ha nem lenne az egész nyomozás államtitok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről