Az SZDSZ nem ért egyet a gyűlöletbeszéd büntetésével

Vágólapra másolva!
A véleménynyilvánítás és a szólásszabadság alkotmányos alapjog, ezt nem szabad korlátozni semmivel sem, még a gyűlöletbeszéd büntetésével sem az SZDSZ álláspontja szerint. A kormány ugyanis akár börtönnel is büntetné a gyűlöletbeszédet.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ nem ért egyet a büntető törvénykönyv módosításának a kormány által elfogadott tervezetével, amely a gyűlöletbeszéd szabályozására vonatkozik - áll a párt közleményében. Mint írják, a gyűlöletbeszéd, az uszítás megfékezése az SZDSZ szerint is fontos, ugyanakkor a szólásszabadságot semmilyen "nemes cél" érdekében nem lehet korlátozni. "A véleménynyilvánítás alkotmányos alapjog, amely a büntetőjog eszközével csak a legvégső esetben korlátozható" - tartalmazza a kommuniké. Az SZDSZ szerint a kormány által elfogadott módosítás alkotmányossági aggályokat vet fel, ezért ezt a párt jelenlegi formájában nem támogatja.

A kormány a szerdai ülésén döntöttek arról, hogye kezdeményezik a büntető törvénykönyv módosítását, amely révén büntethetővé válik a gyűlöletbeszéd. Az új szabályozás az olyan eseteket büntetné, amikor valaki nagy nyilvánosság előtt tesz kirekesztő megjegyzéseket, népcsoport ellen izgat, erőszakos cselekményre hív fel. Az is bűntettnek minősülne, amikor vallási, nyelvi csoportokkal, nemzeti, etnikai hovatartozás, politikai meggyőződés alapján tennék ugyanezt, esetleg valaki felsőbbrendűségét hangoztatná. Ez ellenséges érzelmek felkorbácsolására alkalmas, tehát büntetendő. Jelenleg a Btk. csak a közösség elleni izgatást bünteti.

A szólás- és a véleménynyilvánítás szabadsága semmilyen körülmények között nem korlátozható - nyilatkozta Fodor Gábor ügyvivő az MTI-nek, aki szerint a kormány a tervezet elfogadásakor nem vette figyelembe az Alkotmánybíróságnak és a Legfelsőbb Bíróságnak az alapvető alkotmányos jogokra vonatkozó döntését. Szerinte a gyűlöletbeszéd nem büntetőjoggal, "hanem széles társadalmi összefogással kezelhető".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről