A Fidesz Teller levelének hitelességét firtatja

Vágólapra másolva!
A Fidesznek kétségei vannak a közelmúltban elhunyt világhírű atomfizikusnak, Teller Edének a magyarországi politikai ellenzéket ostorozó posztumusz üzenetével kapcsolatban - jelentette ki a frakciószóvivő. A párt alelnöke ellenben úgy gondolja, hogy a levél az atomfizikus "sztereotip gondolatait" tartalmazza. A világhírű tudós halála előtti napokban megfogalmazott levelében keményen bírálta a magyar ellenzéket. 
Vágólapra másolva!

"Amíg nem ismerhetjük meg Teller Ede eredeti feljegyzéseit, kétségeink vannak, hogy a Népszabadság című napilapban megjelent írás hiteles-e, valóban Teller Edétől származik-e" - mondta Halász János frakciószóvivő, akinek megfogalmazása szerint azért vannak kétségeik, mert a Népszabadságban megjelentek gyökeres ellentétben vannak a tudós korábban képviselt álláspontjával.

Pokorni a "sztereotipiákról"

Pokorni hétfői sajtóbeszélgetésén kitért Teller Ede feljegyzésére is. Közölte: a megfogalmazott vádak pontosan azok a sztereotípiák, amelyek a sajtón keresztül megjelentek a választások után. A Fidesz ezt másképp gondolja - tette hozzá. Megjegyezte: egy dologban egyetértenek Teller Edével, mégpedig abban, hogy Illés Zoltán sokszor tett meggondolatlan kijelentéseket a paksi atomerőművel kapcsolatban.

Illés: "halottról jót vagy semmit"

"Halottról jót vagy semmit" - reagált közleményben Illés Zoltán a közelmúltban elhunyt Teller Edének tulajdonított feljegyzésre. "Teller úrnak igaza van: sem az atom-, sem a hidrogénbomba gyártásához nem értek, de nem is terheli a lelkiismeretemet tömeggyilkosságban elpusztított milliók halála" - áll a fideszes képviselő közleményében.

Teller Edéről bővebbenhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/intezmenyek,_adattarak/nepesseg,_szemelyek/hires_emberek/tudosok,_feltalalok,_vallalkozok/Teller_Ede/

Halála előtt pár nappal Teller Ede rövid feljegyzésben foglalta össze a magyar belpolitikával kapcsolatos álláspontját, amelyet a Népszabadság teljes terjedelmében közölt. A világhírű atomtudós egyebek mellett azt írja: "A jelenlegi magyar ellenzék egy év elteltével sem veszi tudomásul, hogy elvesztette a választásokat, továbbra is csak a kormányt támadja antidemokratikus módszerekkel, s nem hajlandó támogatni a nemzet egészének javát szolgáló javaslatokat." A tudós kritikákkal illeti a Vasárnapi Újság rádióműsorát és a Magyar Nemzet napilapot, amelyek közlik az ellenzéknek az Európai Unióval kapcsolatos szerinte zavaros álláspontját és gyakran Amerika-ellenes nézeteit. A dokumentumot Teller közvetlen munkatársai juttatták el a Népszabadsághoz, mellékelve a tudós jóváhagyó aláírását, valamint egy levelet, amelyben a feljegyzés megszületésének körülményeit részletezték. E szerint a szöveget Teller diktálta, többször is ellenőrizve, finomítva.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!