A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A hazai ellenzéket kritizálta halála előtt Teller

Vágólapra másolva!
Teller Ede, a napokban elhunyt világhírű atomtudós egyik utolsó - Rossz hírek a szülőföldről - című feljegyzésében a hazai belpolitikai élettel kapcsolatban írta le véleményét - melyet a Népszabadság közöl.
Vágólapra másolva!

Halála előtt pár nappal Teller Ede rövid feljegyzésben foglalta össze a magyar belpolitikával kapcsolatos álláspontját. Az írás - melyet a Népszabadság teljes terjedelmében közöl - a "Rossz hírek a szülőföldről" címet kapta.

A világhírű atomtudós egyebek mellett azt írja: "A jelenlegi magyar ellenzék egy év elteltével sem veszi tudomásul, hogy elvesztette a választásokat, továbbra is csak a kormányt támadja antidemokratikus módszerekkel, s nem hajlandó támogatni a nemzet egészének javát szolgáló javaslatokat."

A tudós kritikákkal illeti a Vasárnapi Újság rádióműsorát és a Magyar Nemzet napilapot, amelyek közlik az ellenzéknek az Európai Unióval kapcsolatos szerinte zavaros álláspontját és gyakran Amerika-ellenes nézeteit.

Teller Ede külön megemlíti a fideszes Illés Zoltánt, "aki be akarja záratni Paksot, jóllehet nem ért az atomenergiához" és hogy "az ellenzék egyáltalán nem örült Kertész Imre Nobel-díjának, ami az antimszemitizmus érzetét kelti". Megemlíti a tudós "a Vasárnapi Újság szélsőjobboldali és anarchista kommenntátorát", Lovas Istvánt, aki "minden vasárnap felforgató és uszító jegyzeteivel jelentkezik, amelyeket a Magyar Nemezet is leközöl".

A napokban elhunyt atomtudós elszomorító feladatnak nevezi szülőföldje eseményeinek figyelését.

A dokumentumot Teller közvetlen munkatársai juttatták el a Népszabadsághoz, mellékelve a tudós jóváhagyó aláírását, valamint egy levelet, amelyben a feljegyzés megszületésének körülményeit részletezték. E szerint a szöveget Teller diktálta, többször is ellenőrizve, finomítva.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!